Vekt og balanse på jumprun

Vi fallskjermhoppere må være bevisste på at vi påvirker vekt og balanse i flyet når vi beveger oss.

Publisert Sist oppdatert

For at et fly skal kunne fly må det være i balanse, eller innenfor center of gravity (CG). Om vekten er mot fremre del av flyet kalles dette forward center of gravity (FCG) og om vekten er bakover kalles det Aft CG. Det går helt fint med litt FCG eller litt Aft CG så lenge man holder seg innenfor grensene, forklarer Lars Geir Dyrdal.

Lars Geir har vært pilot for fallskjermhoppere i årevis, og forklarer at vektbalansen til flyet kan sammenlignes med en vippehuske fra lekeplassen.

På jumprun er vekt- og balanseendringene i flyet kontinuerlige, med fallskjermhoppere som beveger seg rundt og varierende vekt som forlater flyet med kort tids mellomrom. Om for mange fallskjermhoppere beveger seg bakover i flyet på samme tid, kan center of gravity flytte seg for langt bakover og flyet steiler.

Hvordan kan vi som fallskjermhoppere være med å gjøre jumprun tryggere?

Store grupper Dersom du har en stor gruppe på løftet, la piloten vite om dette. Ikke beveg deg bakover mot døren før det er din tur.

Sitt i ro Sitt i ro til gruppen før deg har forlatt flyet. Alle som ikke er en del av gruppen som forbereder seg på å hoppe skal sitte i ro på sin plass.

Rød strek Mange fly har en rød linje eller annet som indikerer et maks antall personer bak denne linjen. Når du øver i mockup med en stor gruppe, øv med dette i tankene.

Powered by Labrador CMS