Exit fra FS-rekord fra to fly
Exit fra FS-rekord fra to fly

Tønsberg Fallskjermklubb

18. desember: Skydive Tønsberg 2020 – ikke som vi trodde

Publisert Sist oppdatert

Sesongen 2020 ble ikke som vi planla i november 2019. Ikke som vi trodde i mars 2020 heller, da regjeringa stengte landet, og vi hang med leppa og frykta noe i nærheten av null hopping. Det ble faktisk bare bedre!

Men la oss rykke tilbake til start, som ble 30. mai for vår del, seks uker senere enn planlagt. Masse håndsprit rundtomkring, nye vaskestasjoner utendørs med «slik vasker du hendene»-plakater fra FHI. Engangsmopper til å vaske pakkematta etter deg, egenerklæring på at du ikke hadde vondt i halsen osv. Alt vi kom på for å holde korona på avstand.

Det virka for så vidt – kombinert med flaks fikk vi heldigvis ingen koronasmitte på feltet i sommer. Hurra!

Elias Instruerer elev Julia, med to meters avstand
Elias Instruerer elev Julia, med to meters avstand

Aktivitet 2020

At Norge var innestengt i Norge i år fikk TøFSK også merke, som båtselgere, bobilselgere og andre som lever av innenlands opplevelser – flere fulle kurs og flere fulle løft enn normalt. Da vi gjorde opp status etter sesongslutt 18. oktober hadde vi logga 90 elever, 17.707 sloter og høyere aktivitet enn i 2018. Vi gjorde drøyt 14.000 «sportshopp», altså det som ikke er AFF eller Tandem.

Tandem ja…. som hovedleverandør for smittemetropolen Oslo valgte vi å ikke ha tandemer i 2020. Vi har folk i klubben som er gode på risikoanalyser, og mente det var klokest å droppe to stk med hodene 20 cm fra hverandre i 15-20 min, og ikke minst alle andre tandemelevene drar med seg på feltet. På ettersommeren åpna vi likevel for at familie og venner av hoppere kunne lufte seg i tandem, så våre tandeminstruktører fikk vedlikeholdshoppa sine. 125 tandem er ikke rare greiene, vi ligger normalt på godt over tusen. FNLF gråter nok over fallet i kontingentinntekter…

Zion trente mye på Jarlsberg i sommer
Zion trente mye på Jarlsberg i sommer

Men et hoppfelt så å si uten tandemer ble et fint sted å være for de som gjør hoppene sine på Skydive Tønsberg – flere ledige sloter, mindre mas og kjas for stab. Absolutt til ettertanke å slippe å tilpasse driften til tandemoperasjonen – og vi kommer til å ta noen grep neste år for å prøve å redusere litt stresset tandemene lager. Men selvfølgelig likevel nok av dem til at klubben får de inntektene vi trenger.

2020 gikk altså bra unna da vi først kom i gang. Sommeren ble lang nok likevel. Det meste gikk etter planen – har du et fly som funker (det hadde vi, ikke mye nedetid på vår fantastiske TwinOtter), blå himmel (det hadde vi) og hoppere med penger på hoppkontoen (ehh, vel, som oftest) så går livet og hoppfeltet stort sett som det skal.

Headdown rekord anno 2020, over Jarlsberg
Headdown rekord anno 2020, over Jarlsberg

Hvem og hva er TøFSK?

Spør en som har greie på luftrom – så er TøFSK klubben mot strømmen. Vi ligger inne i det kontrollerte luftrommet til Norges tredje største internasjonale flyplass, Torp, med to millioner passasjerer årlig. Suser stadig en 737 eller en Dash8 forbi oss i 3000 fot. Uten flyveledere som hjelper oss så godt de kan hadde vi vært føkka ganske enkelt.

Vi slapp for så vidt unna billig i år, da den kommersielle luftfarten kollapsa. Det ble tydelig mindre holding for oss. Men pilotene våre har likevel et ganske konstant trøkk fra lufttrafikktjenesten og andre brukere av luftrommet. Jarlsberg er også en travel flyplass med ca 8000 bevegelser årlig, hvor TøFSK står for rundt 2000.

Espen og Amber holdt wingsuit camp på Jarlsberg
Espen og Amber holdt wingsuit camp på Jarlsberg

I tillegg er det også en aktiv modellflyklubb som har luftromsboksen sin helt inntil landingsområdet vårt. Men gutta med joystick og fjernkontroll setter som regel flyene sine på bakken akkurat når vi dropper. Som vi – og de – vet, lander vi ikke alltid der vi skal…

TøFSK har drøyt 400 medlemmer, og en kjerne på 80-100 stk som står for brorparten av hoppinga. Vi er klubben nærmest hovedstanden, en time unna, og halvparten av medlemmene våre er fra Oslogryta. Resten kommer stort sett fra strekninga Drammen – Larvik.

Ronny Holen går inn for landing på Omrestranda, i Nevlunghavn (Larvik). Innhoppet var et mystery innhopp, på St Hans aften
Ronny Holen går inn for landing på Omrestranda, i Nevlunghavn (Larvik). Innhoppet var et mystery innhopp, på St Hans aften

Og så er vi kjent for

  • å være klubben der alt er dødt på kveldstid, siden alle drar hjem etter siste løft. Men spør du de som henger igjen etter hopping er sommernatta ganske livlig. Litt i overkant for mange. Vi har 20 køyer i bunkhouse, med bra belegg, eget kjøkken for funjumpere, bålplass som spiser mye ved og skrot, og ikke minst en jacuzzi på 2,5 x 5 meter. God plass til en 16-way oppi den, som ble bevist gang på gang på gang. Og ja – vi renser og skifter vann når det trengs…
  • å være klubben med flest deltakere i NM. Det stemmer nesten alltid. Flest medaljer også. Vi er idrettsklubben!
  • å være mageflygernes mekka, bare vi som tar skikkelig vare på fallskjermsportens klassiske øvelse. Bigwayrekorder hvert eneste år. Men det er flust av lekekamerater for de som står på hodet eller flyr i vinkel også. Sef!
  • å ha det beste flyet. TwinOtteren vår har gått her siden 2006, og fikk en totalrenovering i 2016. Top notch!
  • å ha det beste været her på solkysten. Sandefjord er byen med flest soltimer i løpet av året, og vi er naboen!
  • at det går så tregt på Jarlsberg. Jasså? Joda – vi kan bli flinkere, men LN-JMP spiser bra unna. Kom og prøv!
Ikke så dødt på Jarlsberg som ryktene kanskje vil ha det til
Ikke så dødt på Jarlsberg som ryktene kanskje vil ha det til

2021 på Jarlsberg

Neste år fyller TøFSK 40 år. Det skal vi markere. Følg med i hoppkalenderen vår – den finner du her. Vi fyrer i gang 17. april, og gir oss 17. oktober. Blir mye som det pleier, sånn ca 130 dager med hopping, TrackAttack, bigways, innhopp, noen rainy days, men mest blå nok himmel.

Og har du gener for laghopping, planlegger vi en treningsuke for lag i juni, med coacher tilgjengelig for alle - i alle grener. Hele Norge er invitert. Så gleder vi oss også veldig til NM, som blir et samarbeidsprosjekt mellom TøFSK og Lesja FSK, på Bjorli, 20-24 juli. TwinOtteren er der fra 15. juli. Heng med!

Andre poeng i 30-manns sekvensrekord, fra 2020
Andre poeng i 30-manns sekvensrekord, fra 2020
Powered by Labrador CMS