Hvorfor sender vi i Norge nødåpnere til kontoll?

Det korte svaret er egentlig at det handler om holdninger og politikk fra F/NLF og SU sin side. Leser du videre forstår du kanskje saken enda litt bedre.

Publisert Sist oppdatert

Siden enhetene gjør en selvtest når de starter og produsentene ikke lenger krever periodiske kontroller (les: batteriet nå varer ut levetiden) er det enkelt å tenke at periodisk kontroll er noe som bare henger igjen i regelverket vårt og koster hopperne ca 500 kroner i året.

For å sette saken i perspektiv kan vi begynne med å nevne at når du trenger nødåpneren din, har du ca 4 sekunder igjen av livet ditt. Da er det utrolig viktig at den virker som den skal.

Cypres består av over 120 deler, og det er ikke mulig å teste alle dem i 10-sekunders selvtesten. Under vedlikeholdet som tar 10 dager, blir enhetene kjørt igjennom 3 dager med stress-test scenarioer, og de blir målt mot andre enheter fra samme batch, målinger fra produksjonstidspunktet og andre strenge kriterier. Det kjøres scenarioer der enheten både skal aktivere og ikke aktivere. Og enhetene utsettes for ekstrem kulde og varme. De blir sjekket for vanntetthet. Enhetene blir altså kjørt på en helt annen måte og sjekket for andre ting enn den klarer selv på pakkematta. Og finner man avvik i disse ekstreme situasjonene, kan det utbedres før komponentene feiler.

Se for deg det gamle termometeret du har på hytta. Når det viser -23.2 grader, er man da helt sikker på at det er nøyaktig så kaldt? Eller kan nøyaktigheten ha blitt dårligere med tiden? Vi ønsker at nødåpnerne skal måle og virke nøyaktig på hvert eneste hopp.

Airtec sier selv at de syns det gir mening å kontrollere enhetene, og det blir gjort utbedringer både på hardware og software når de er inne.

Og selv om det i Norge innimellom dukker opp enheter som oppfører seg rart på pakkematta (Slår seg av, låser seg i "jump mode", kommer med feilkoder, osv) er det viktig å understreke at Cypres og Vigil til nå aldri har feilet i å aktivere når den har trengtes. Det er en helt fantastisk bragd som har reddet hundrevis av liv.

F/NLF og SU ønsker at hopperne våre skal være trygge, og at utstyret vårt fungerer som det skal. Periodisk kontroll av nødåpnere er et viktig ledd i dette arbeidet, og det er i tråd med oppdraget i SU virksomhetsplan. Og det spiller ingen rolle om man gjør 400 eller 4 hopp i året, nødåpneren din må virke når du trenger den.

Powered by Labrador CMS