La oss snakke om nødåpnere

Om utilsiktede aktiveringer etter innstillingsjusteringer foretatt i forbindelse med innhopp

Publisert Sist oppdatert

Ved normal hopping vil de fleste av oss skru på nødåpneren vår i forbindelse med en utstyrssjekk tidlig på dagen. Deretter sjekker man at den fortsatt er på før hvert hopp, og man slipper å tenke så mye mer på den.

Det er likevel mulig å gjøre noen feil med nødåpneren sin, og man skal være spesielt oppmerksom både før og etter man er med på innhopp. Vi skal gå igjennom ORS #132, #721 og #1510 for å lære litt om hva som kan gå galt. Felles i disse hendelsene er at hopperen har fått en uventet aktivering av nødåpneren. Justering i forbindelse med innhopp har vært fellesnevner. Bortsett fra det skiller hendelsene seg fra hverandre og det er viktig å ta lærdom av alle sammen.

ORS 132

I forbindelse med innhopp der take-off er lavere enn landingsområde stilles Cypres opp. Cypres er stilt inn på meter, og ikke fot, som gjør at aktiveringshøyden blir 3 ganger høyere enn forventet. Hopperen henger plutselig i reserveskjermen. Dersom cypres teller i intervaller på 10 og 10 er den stilt inn i meter, og teller den 30 og 30 er den stilt inn på fot.

ORS 721

I forbindelse med innhopp stiller hopper sin Vigil opp 3750 fot. 1 måned senere er hopperen tilbake på hoppfeltet og henger plutselig i 2 skjermer. Hopperen har ikke stilt tilbake sin Vigil, og har ikke sjekket den nøye nok før hoppet. Vigil må stilles tilbake manuelt, den gjør det ikke automatisk.

Bilde fra ORS # 721 - Reservepiloten er på vei ut etter at nødåpner har aktivert. Hopperen henger allerede i hovedskjerm.
Bilde fra ORS # 721 - Reservepiloten er på vei ut etter at nødåpner har aktivert. Hopperen henger allerede i hovedskjerm.

ORS 1510

I forbindelse med innhopp forsøker hopper å stille opp sin vigil opp 360 fot. I prosessen klarer hopperen å stille om til elev-modus, før høyden blir satt opp 360 fot. Under skjerm, utfører hopperen skarpe svinger i lav høyde, som fører til at nødåpneren aktiverer i 1050 fot. Hopperen henger plutselig i 2 skjermer. Det er viktige fordeler og begrensinger i alle moduser, og det er veldig viktig at den passer til din hopptype. Normalt skifter man ca aldri mellom moduser.

Under utstyrssjekken er det lurt å sjekke at nødåpneren er slått på, at den er i riktig modus (elev, ekspert, speed eller tandem), at permanent aktiveringshøyde er rett og at midlertidig aktiveringshøyde er som det skal. Og ikke minst, vær ekstra påpasselig i forbindelse med innhopp!

Powered by Labrador CMS