Å være forberedt betyr å forvente nødsituasjoner og ha gjort avgjørelser for nødsituasjoner før de oppstår.

Vær forberedt

Det er med stor bekymring at jeg føler det nødvendig å ta opp disse sikkerhetsproblemene.

Publisert

(Artikkelen er fra 2019)

For noen uker siden hadde jeg to venner som fortalte meg at de under et hopp så opp på skjermen sin som hadde en feilfunksjon. De hørte min stemme i hodet som sa “kutt bort dette dritet” og kuttet umiddelbart. Begge landet trygt og skrev en humoristisk post om det i sosiale medier.

Den siste uken har jeg hatt to venner som så opp på skjermen sin som hadde en feilfunksjon. Den ene kuttet for sent, og den andre ikke i det hele tatt. Vi er heldige som fortsatt har en av dem med oss. Det ble ikke skrevet noen humoristisk post denne gangen.

Hvordan er dette mulig?

Vær snill og følg med, så skal jeg fortelle deg det.

De fleste fallskjermhoppere, mest sannsynlig gjelder dette deg også, gjør disse to feilene:

1. Undervurderer den potensielle risikoen som er involvert i hvert hopp.
2. Overvurderer sin evne og hvor forberedt man er til å håndtere denne risikoen.

Du må forstå dette: Fallskjermhopping er ikke en trygg sport. Det er en farlig sport som kan gjøres trygt. For å gjøre det trygt må man forvente at alt som kan gå galt, vil gå galt, på hvert hopp.

- Forvent at det er noe galt med utstyret ditt når du gjør utstyrssjekk.
- Forvent å ha andre hoppere nære deg i skjermåpning.
- Forvent at visuell og audiovisuell høydemåler ikke fungerer.
- Forvent å ha et hardt trekk.
- Forvent å ha en feilfunksjon.
- Forvent at andre skjermen vil fly mot deg.

Mange soldater fra spesialstyrken i USA og rundt om i verden trener på Skydive Perris. De er eksperter på å være forberedt. De øver på nødprosedyre i ti minutter hver morgen før de hopper. Hvor mye øver du på din nødprosedyre? Er du mer forberedt enn de er? Det tviler jeg på.

- Hvor observant ville du vært på trafikk rundt seg dersom du visste at at andre hoppere var nære deg i skjermåpning?
- Hvor høydebevisst ville du vært dersom du ikke hadde høydemåler?
- Hvor hardt ville du trekke på første forsøk dersom du forventet et hardt trekk?
- Hvor mye ville du øvd på nødprosedyre dersom du visste at du fikk en feilfunksjon på neste hopp?

Medlemmene i Red Bull Skydiving Team er nære venner av meg som jeg også kjente som unge hoppere. De gjør farlige hopp. Jeg bekymrer meg for dem, men jeg vet at de forstår og aksepterer den økte risikoen og at de gjør alt de kan for å være forberedt.

Forstår du virkelig risikoen? Er du forberedt på den?

Vær forberedt

Å være forberedt betyr å forvente nødsituasjoner og ha gjort avgjørelser for nødsituasjoner før de oppstår. Du må bestemme deg nå for at når du ser opp på skjermen din og ikke er 100 % sikker på om den flyr, så kutter du umiddelbart. Skjermer som flyr dårlig blir generelt verre. Å utføre nødprosedyren blir mer vanskelig jo lenger du er under en spinnende feilfunksjon.

Forvent en feilfunksjon så blir du ikke overrasket. Å bli overrasket vil senke reaksjonstiden din. Ta et rolig pust og rolig og umiddelbart utfør nødprosedyre.

Vær en badass på nødprosedyre

Ikke bare kun nødprosedyren din, vær god på den!

Det første steget i nødprosedyren er å se etter håndtakene dine. Se først! Når du er under skjerm, særlig under en med feilfunksjon, vil ikke håndtakene dine være samme sted som når du har på riggen din på bakken.

Siste ord

Dersom du befinner seg i en situasjon med en skjerm som er et tvilstilfelle og tenker “kanskje jeg kan komme meg utav dette…”. Tenk på dette: Foruten noen spesielle CReW situasjoner, er det ingen fallskjermhopper som har blitt skadet eller dødd fordi de kuttet for tidlig. Mange har fordi de ventet for lenge.

Powered by Labrador CMS