Jon Aaskilde utfører en Mr. Bill på Timmi Tykiær Thomsen
Jon Aaskilde utfører en Mr. Bill på Timmi Tykiær Thomsen

Historien om Mr. Bill-hopp

Hvor kommer egentlig navnet fra?

Publisert

Obs: Artikkelen er ikke en oppfordring til å prøve dette selv. Sjekk alltid regler, og ta hensyn til egen og andres sikkerhet før du prøver noe nytt. Spør en I1 om du er i tvil.

I starten av 80-tallet ble det utviklet en ny måte å hoppe fallskjerm på. To hoppere exiter samtidig mens de holder godt fast i hverandre. Den ene aktiverer hovedskjermen, mens den andre prøver å holde godt nok fast til å motstå åpningssjokket. Hvis det lykkes, kan hopperen gjennomføre et sekundært hopp, denne gangen fra sin kamerat.

Forskjellige navn ble foreslått til den nye hopptypen. Mike Palmer og Skip Summers fra North Carolina var to av pionerene på området, og de kalte det et "Mr. Bill" hopp. Mr. Bill er navnet på personen som prøver å holde fast i den som åpner skjermen først. Det er mindre kjent at den som åpner skjermen først, kalles "Sluggo". Navnene kommer fra en serie gamle Saturday Night Live sketsjer, om en plastelinafigur som alltid opplever brutale og traumatiske scenarioer. Ofte med den onde Sluggo som gjerningsmann.

Skaperen fikk rasismekritikk, men påpekte at Sluggo rent faktisk er mørkeblå, fordi det var den eneste fargen han hadde nok igjen av.

Teknikk

I en artikkel i et gammelt dansk fallskjermblad fra 1982, står det beskrevet hvordan et Mr. Bill hopp skal gjennomføres med størst mulig suksessmulighet:

«Det er flere viktige suksessfaktorer. Exit-teknikk, flytype, utstyr, sikkerhetstiltak etc.

Før exit skal Sluggo stå med magen mot vinden. Mr. Bill tar tak i seletøyet til Sluggo, under cutaway-, og reservehåndtakene. Sluggo holder venstre hånd på Mr. Bills seletøy, og høyre hånd på hand-deploy håndtak. Begge utfører et normalt "ready-set-go" exit. Sluggo trekker skjerm umiddelbart etter exit, og tar deretter tak i Mr. Bill også med sin høyre hånd. Mr. Bill svinger seg tett inn mot Sluggo, og prøver å låse ben rundt Sluggo.

Cessna 182 er perfekt flytype for Mr. Bill, men andre fly kan også brukes. Men jo lavere hastigheten på flyet er, jo bedre er det.

Man kan bruke både runde og firkantede skjermer, så lenge de har en langsom åpning. Et Mr. Bill hopp kan også gjennomføres med static line, som gir Sluggo mulighet til å holde fast med begge hender fra start.

NB: man skal absolutt ikke bruke hjelpemidler til å forbinde de to hopperne. Dette kan fort føre til veldig farlige situasjoner, i de tilfeller hvor man får behov for å separere så fort som mulig.

Begge deltakere bør bruke hansker. Og brystmonterte høydemålere har resultert i blodige neser tidligere. Bruk derfor høydemålere på håndledd.

Man bør ha minst 7500 fot høyde til et Mr. Bill hopp.»

Powered by Labrador CMS