Det kan være fristende å slurve med setebeltet i trange fallskjermfly, men det er ikke verdt risikoen.

Hvorfor er setebelte i flyet viktig?

Det kan være trangt og kaotisk under innlasting i flyet, og noen ganger kan det være vanskelig å finne setebeltet sitt. Kanskje føler du også at du må skynde deg litt. Er det egentlig så viktig om du ikke er fastspent under takeoff? Svaret er klart å tydelig ja.

Publisert Sist oppdatert

Hovedfunksjonen til setebeltet i et fallskjermfly er å beskytte deg dersom noe går galt tidlig i flyvningen. Dette kan være alt fra tekniske feil, turbulens, eller om man må nødlande med flyet. Når flyet er nær bakken, har piloten begrenset tid og mulighet til å rette opp feil eller finne et trygt sted å lande.

Fastspent til 1500 fot

Dersom noe skjer før 1500 fot, må piloten vurdere om det er tryggest å lande umiddelbart, om det er mulig å be noen hoppe ut, eller om flyet kan klatre videre til en tryggere høyde. I en slik situasjon er det avgjørende at alle ombord sitter fastspent. Dersom du ikke har på setebeltet kan du ikke bare skade deg selv, men også andre. I tillegg kan du forstyrre flyets balanse og stabilitet. Derfor er det også viktig at du bruker riktig setebelte for plassen du sitter på. 

I Norge er håndboken tydelig: Setebeltet skal være på til 1500 fot. I enkelte andre land er regelen 1000 fot, men prinsippet er det samme, å beskytte hopperne i den mest kritiske fasen av flyvningen.

Hoppmesters ansvar

Selv om operasjonen glir best når alle tar sin del av ansvaret, er det hoppmester som har ansvar for å kontrollere at alle er fastspent og har på seg hjelm før takeoff. Hjelmer og kamera skal være festet forsvarlig, da løst utstyr kan bli til farlige prosjektiler ved brå bevegelser eller krasj.

Er du hoppmester og usikker på om alle har tatt på seg belte? Be piloten vente med å ta av til du er helt sikker. 

Etter 1500 fot

Når 1500 fot er nådd skal setebeltene tas av. Dersom noe går galt senere i flyvningen, kan det være nødvendig å forlate flyet raskt, og setebeltet skal ikke sinke nødutspranget.

Legg inn sjekk av setebeltet i utstyrssjekken din. Sjekk at det er tatt av, slik at du ikke forlater flyet med setebeltet på. Sjekk at setebeltet ikke er i veien for tandem eller andre hoppere som kommer etter deg.

Det kan være fristende å slurve med setebeltet i trange fallskjermfly, men det er ikke verdt risikoen. Det handler om å være forberedt og at alle ombord i flyet skal være tryggest mulig.

Powered by Labrador CMS