Skydive Lodi, i California
Skydive Lodi, i California

Dømt til å betale over 340 millioner kroner

Skydive Lodi er dømt til å betale 40 millioner dollar i erstatning, etter et dødsfall i 2016

Publisert

En artikkel i Los Angeles Times, meldte fredag den 18. mars at fallskjermskolen i Lodi, California, har blitt dømt til å betale 40 millioner dollar i erstatning til familien til en da 18 år gamle Tyler Turner, som døde i forbindelse med et tandemhopp.

Erstatningen er personlig rettet mot eieren av hoppfeltet, Bill Dause. Familiens advokat, Paul Van Der Walde, har uttalt at han håper dommen vil føre til at Skydive Lodi må stenges permanent, eller selges til eiere som kan drive stedet forsvarlig.

Van Der Walde har uttalt at tandeminstruktøren, som også døde, var på prøvetid som tandem master, og at han ikke hadde gjennomført alt av nødvendig trening.

Beryktet for dårlig sikkerhet

Skydive Lodi har lenge hatt et dårlig rykte for å være slepphendte med sikkerheten. Johan Bryhni reiste til California på ubestemt tid, tilbake i 2009. Det var her mannen med 11 NM-gull planla å starte sin karriere med kamera på hodet.

Det holdt i tre uker. Da bestemte han seg for å reise til DeLand i Florida i stedet, fordi han følte seg utrygg.

Han beskriver forholdene som at det var "mye jag". for eksempel ble tandemene satt lengst ned mot halen i flyer, og de ble droppet først. På denne måten kunne instruktørene komme fortere ned, og da også fortere opp igjen, med nye passasjerer.

Johan Bryhni
Johan Bryhni

Det var også en tandemskjerm som revnet under et hopp, i den korte tiden Johan var der. Den hadde ikke vært kontrollert på lang tid. Skydive Lodi er ikke en del av USPA, og er derfor heller ikke underlagt regler om ompakk og hovedkontroll. De er dog underlagt krav fra FAA.

Mens Johan var i DeLand, møtte han en pakker fra hans tid i Lodi. han fortalte at hele hoppfeltet nå var midlertidig stengt, fordi FAA hadde gjort kontroll, og funnet ut av at flyene ikke hadde gjennomgått service på 2000 timer.

Johan sin historie er ikke unik. Emil Landeværn Kristensen, og Jacob Lundsgaard Madsen fra det danske freeflylandslaget "FLUX", har en nesten identisk historie. De holdt dog ikke ut i tre uker som Johan, men reiste til Florida etter kun 10 dager.

Bill Dause har valgt å ikke gi noen kommentar til Los Angeles Times.

Powered by Labrador CMS