Å hoppe med forkjølelse kan være ubehagelig.

Å hoppe med forkjølelse

Burde man egentlig hoppe fallskjerm når man er forkjølet? Frittfall har pratet med lege Thea Emilie Gjestvang-Knutzen.

Publisert

Våren er her og de fleste hoppfelt er i gang med sesongen. Temperaturforskjellen på bakken og på utsprangshøyde er ofte stor på denne tiden av året, noe som kan irritere slimhinnene i luftveiene og gjøre oss mer mottakelige for virus og forkjølelser.

Under et fallskjermhopp er vi utsatt for relativt store variasjoner i lufttrykk. Jo nærmere bakken vi er, jo høyere er lufttrykket. I ørene og bihulene har vi luftfylte hulrom som påvirkes av trykkforandringene vi opplever under et fallskjermhopp.

- I flyet på veg opp vil trykket i mellomøret og bihulene være høyere enn det utvendige lufttrykket, som medfører at volumet av luft i mellomøret øker. Under selve hoppet er det motsatt, altså volumet av luft i mellomøret og bihulene minsker, forklarer Thea.

Disse luftfylte hulrommene i mellomøret og bihulene har tynne passasjer som gjør at vi kan utligne trykkforskjellene. Dette er stort sett ikke noe problem så lenge man er frisk. Ved forkjølelse, allergi eller annen luftveisinfeksjon kan slimhinnene bli hovne og disse kanalene kan bli tette.

- Siden luften da ikke får passere fritt, kan det oppstå trykkskader.

Thea forklarer at symptomene ofte oppstår raskt.

- I ørene kan man kjenne smerte, nedsatt hørsel, eventuell sprengning av trommehinnen. Fra bihulene kan man kjenne sterke smerter og blø neseblod. Noen ganger kan man også oppleve svimmelhet, og i verste fall bevissthetstap.

Videre legger hun til at det er viktig å være forsiktig i perioder med slike plager. Om man ikke tar det på alvor kan man ende opp med kroniske skader.

- Ta det med ro og ikke utsett kroppen for unødvendig stress når du er syk. Det kommer alltid flere fine hoppdager, sier Thea og legger til at man bør rådføre seg med egen lege dersom man er i tvil.

Powered by Labrador CMS