André blir pelikan.

André Bach skriver om laget han nylig har blitt medlem av: VFS-landslaget Blue Pelican

Publisert Sist oppdatert

«Dette er jo egentlig langt utenfor komfortsonen min, men det er jo der livet begynner…»

Denne historien er nesten for god til å være sann. Hver eneste dag våkner jeg opp og minner meg selv på at historien faktisk ER sann. Jeg er blitt kameramann på Blue Pelican, det norske VFS landslaget som skal representere fallskjerm Norge. Jeg er så stolt, glad, takknemlig og enkelte dager ganske sliten. For et par år siden tenkte jeg at fallskjerm- og base karrieren min var på vei ned i solnedgangen - og var tilfreds med det. Nå er fallskjerm karrieren min på vei i full fart opp i soloppgangen - sammen med pelikanene - i over 300 km/t.

Blue Pelican med fly i bakgrunnen

Hvor historien starter er litt vanskelig å definere. La oss starte med at jeg i april 2018 fikk et ønske om lære å fly headdown. Derfor booket jeg 30 min flytid på MegaFun med Derek Broughton som instruktør. Tenkte at 30 min med Derek i tunnelen burde holde for å lære meg headdown. Det viste seg å være en dårlig vurdering fra min side - 30 min er litt lite flytid til å lære seg kurant headdown. Uansett, det ble et veldig hyggelig gjensyn med Derek, og vi havnet i gode samtaler. Plutselig spør Derek meg om jeg har lyst til å bli spotter. Spotter!? Det kan jeg vel, tenkte jeg. Men hva er det - spotter?! Jo, det er å jobbe i vindtunnelen som instruktør, sier Derek. Innspillet til Derek var uventet og kom brått på, men dette var en unik mulighet jeg ikke kunne takke nei til. Det ble et intensivt og lærerikt spotterkurs under Derek´s kompetente og dedikerte ledelse. Kunne skrevet en egen artikkel om Derek´s spotterkurs, for det noe jeg ønsker alle skulle opplevd.

Etter å ha blitt sertifisert som vindtunnelinstruktør, begynte jeg å jobbe på MegaFun ved siden av ordinær jobb. Eller... Det er mer riktig at jeg gikk fullstendig i svart. Gardina gikk helt i bunn i øyeblikket det gikk opp for meg at jeg hadd fått egen nøkkel og adgangskort til en vindtunnel ikke langt unna der jeg bor. Fra nå av låste jeg meg inn på MegaFun så ofte jeg kunne - gjerne to timer før kundene kom, satt på vifta og fløy det jeg turde. Når kundene mine hadde flydd sin tid, og det var tid for demo, endte det ofte opp med at demoene mine ble så lange at kundene rett og slett bare satte seg på benkene i ventekammeret. Demoene ble egentrening for meg.

Derek hadde gitt meg en mulighet som jeg har drømt om i hele livet - muligheten til å lære meg å fly. Nå skal jeg lære meg å fly VFS4 og kamera på VFS.

VFS er bare så sinnsykt rått. Det er potent, intimt, krevende, har høy fart og litt for mye å huske på. For dere som er usikker på hva VFS betyr, så er betyr det Vertical Formation Skydiving.

Blue Pelican i Megafun

Når en dør lukkes, åpnes ofte en annen.

Da tidligere pelikan, Vegard Alexander Larsen ga seg på Blue Pelican i 2018, ga det daværende kameramann Kristian «Vergen» Osther en mulighet til å overta plassen til Vegard. Men pelikanene manglet en person på kamera. Etter ekstremt kort betenkningstid, takket jeg overlykkelig ja for tilliten gutta ga meg når de spurte om jeg kunne bli deres nye kameramann. Litt usikker på hva jeg takket ja til, for dette skulle vise seg å være så mye mer enn å fly med bøyd nakke i headdown tett under formasjonen.

Besetningen

Øyvind «Vårsleppen» Nyberg. «Vårsleppen» har medfødt varmt smil og bremsesvikt. Han er lagets Reodor Felgen. Det er ikke én ting han ikke fikser. Jo forresten, det er én ting «Vårsleppen» ikke fikser - bremsene.
Kristian «Vergen» Osther. «Vergen» har et medfødt dominant omsorgsgen. Fra jeg ble en del av laget, har «Vergen» alltid sørget for jeg har tingene mine på stell. Når han ser at jeg er i ferd med å skli ut - tar «Vergen» omsorgsfullt ansvar og hjelper meg inn på sporet igjen.
Derek «Capt`n» Broughton. Derek er en så drøy kapasitet i seg selv på alle områder, at selve navnet hans - Derek, burde bli synonymt med kapasitet. Derek er episenteret og limet i laget.
Sondre «Dirigenten» Tømmervold. Dirigenten som setter takt og tone. Å se «Dirigenten» fly er spesielt og vakkert. På full power i tunnelen ser det ut som at «Dirigenten» beveger seg i nullvind - han får det til å se så lett ut.
Meg, «Bach2Bach». Har alltid drømt om å ha to rigger, og gå back to back. Denne våren skjer det!

Fundamentet er det beste grunnlaget

Vi bygger sten for sten, og holder på med veldig mye riktig for tiden. I korte drag handler det om at vi etablerer en felles forståelse i laget om hva vi vil oppnå og hvordan vi skal oppnå dette. Det vi ønsker er å prestere stabilt på høyt nivå, vinne VM i 2022. For å unngå at vår felles forståelse kun blir store ord på et papir, eller en flott festtale, så er vi i en prosess sammen med Sigmund «PSYKO» Apold-Aasen. PSYKO-Sigmund er tidligere Olympiatopp ansatt, og har jobbet tett med Olympitatopp sjef, Bjørge Stensbøl. Sammen jobbet de for å gjenreise norsk idrett etter de dårlige resultatene i OL 1988. PSYKO-Sigmund er blant annet en av arkitektene bak de stabilt høye resultatene fotballaget Bodø-Glimt leverer i disse dager. Han har også jobbet tett med skiskytter Ole Einar Bjørndalen samt andre OL utøvere.

I prosessen sammen med PSYKO-Sigmund må vi som lag gå inn i oss selv, og gjøre jobben for å etablere en felles forståelse for hva som er oppgaven vår. Vi har alle gjennomført personlighetstest og resultatene er satt inn i et teamkompass. Teamkompasset forteller oss mye om hvordan vi kan fungere sammen som lag, hvilken sammensetning av personligheter laget består og hva vi bør tenke på av fallgruver.

Som et fundament definerer vi sammen og tar eierskap i en A-standard for treningsprosessen, hvilke aktivitetskrav, mål, kjøreregler og ikke minst vårt verdigrunnlag.

Lagets verdigrunnlag er:

1. Idrettsglede

2. Lagånd

3. Gjennomføringsevne

Dette er verdier vi står for. Dette er verdier vi skal vise gjennom våre handlinger og adferd.

Teamkompasset viste oss at vi har en profil som kalles ENFJ. Dette er en veldig spennende profil. Den inneholder alle de rollene et lag bør ha som ønsker å prestere godt. En kort beskrivelse av ENFJ:

«Denne type organisasjon er dynamisk og har en positiv, energisk stil. Den håndterer forandring bedre enn mange andre organisasjonstyper, i det den fremhever det ønskede mål og sikrer seg at alle deler det».

Et av målene vi har satt, er at vi skal være det VFS4 laget som trener best i verden. For å trene best, er det viktig å vite hvordan det er å trene best.

Lagtrening på olympiatoppen

Trening virker

Vi har trent veldig mye vindtunnel på Megafun. For tiden er det tunneltrening fem dager i uken. Jeg får mulighet til å være med på to av de fem dagene. Da har jeg «Dirigenten’s» slot. De andre dagene kan jeg ha egentrening hvis det passer med jobb og familieliv.

Vi trener alltid med spesiallagde tunnelrigger og full power. De øktene er så krevende for meg, at jeg på blokk 22 i de siste rundene, ikke er i nærheten av å kunne flytte hånden min fra «Vårsleppen» og over til «Vergen». Jeg er så sliten og møter godstoget. Da humrer de andre gutta godt, og titulerer meg med Tyranusaurus Rex - flystilen min når armene er tømt for kraft får meg til å likne en dinosaur med korte armer.

Alle på laget er disiplinerte og trener kondisjon, styrke og smidighet på egenhånd i hverdagen der det passer med jobb og hverdag. I tillegg har vi fellestrening minst en dag i uken på Olympiatoppen. Da er det fokus på koordinasjon, bevegelighet, og kjernemuskulatur - eller spannung som vi kaller det. Dette er en viktig del av treningen vår. Her utfordrer vi motorikken, bygger styrke og gjennomfører skadeforebyggende trening.

Før Covid 19 rammet verden trente vi fast i turnhallen på Norges Idrettshøgskole. Herrelandslaget i turn er vårt vennskaps landslag. Når smittesituasjonen bedrer seg, håper vi på å begynne å trene litt der igjen.

I tillegg til turningen har vi fått hjelp og inspirasjon av den norske kvinnevikingen som har stående verdensrekord i benkpress - Mari Asp. Mari er fitnessdronning og brutal i benken. Hun har stående verdensrekord for kvinner siden 2008, da benket hun 142 kg i 56 kg klassen. Rekorden hennes er 185 kg på trening.

Mari Asp demonstrerer tøying, på Norges Idrettshøyskole

Samboeren min, Ditta Valsdottir fullfører i disse dager en doktorgrad i trening og kosthold, og har vært en kjemperessurs for oss i over 2 år med kostholdsveiledning, Tanita-vekt, kroppssammensetning analyse og VO2 testing. VO2 test er en test der vi løper på tredemølle og puster inn og ut i en maske. Vi måler maksimalt oksygenopptak i kroppen og resultatet er en reell indikator for forventet fysisk form i forhold til alder.

Når vi skal begynne å hoppe massivt fra fly tidlig morgen til sent kveld, er det viktig å ha aerob kapasitet for å kunne holde fokus oppe. VO2 testene er til stor hjelp for å kunne trene riktig og effektivt utholdenhetstrening. Ditta hjelper oss med å definere hvilke pulssoner, intervaller osv som er mest effektiv for den enkelte utøver.

Ditta Valsdottir hjelper med treningsopplegg, her ved VO2-test

Jeg lover ingenting, og det skal jeg holde!

Kjære pelikaner, reisen har begynt, og vi har satt oss et par hårete mål. Det ene målet er realistisk, det andre målet er jeg litt usikker på. Vi skal bli verdensmestre i 2022, og innen 2024 skal vi klare et helt hopp med J-drill uten at jeg roter det til.

Skal gjøre mitt aller beste for å holde meg skadefri, lære med divepoolen, lære exit, fly en god hill, og filme poengene våre.

Tusen takk til alle støttespillere, supportere og ikke minst stor takk til Fallskjermforbundet som har vist oss tillit ved å gi oss landslagsstatus. Landslagsstatus gir oss litt mer finansiell forutsigbarhet og et godt samarbeid med vår nye landslagsansvarlig, Marius Sotberg. Og en spesiell takk til deg Ditta, som lar meg bruke tid på dette laget i et ellers innholdsrikt og travelt familieliv.

André Bach

Powered by Labrador CMS