Blue Pelican anno 2021
Blue Pelican anno 2021

Blue Pelican

13. desember: Årsrapport 2021 fra VFS-landslaget

Publisert

Vi er Blue Pelican, landslaget i Vertical Formation Skydiving (VFS). Laget ble etablert i 2013 av Derek som fortsatt er kaptein på laget. Sondre kom på laget i 2014, Kristian og Øyvind fikk plass på laget høsten 2018, mens Andrè kom inn som ny kameramann i 2019. VFS er en disiplin hvor man kombinerer tradisjonell formasjonshopping med de vertikale freefly posisjonene head down og head up. Kjempe krevende og vanvittig gøy!

Blue Pelican i lufta
Blue Pelican i lufta

Sesongen 2021

Vi visste jo før denne sesongen at Covid fortsatt kom til å spille en stor rolle. Så vi planla konservativt i forhold til trening i utlandet om vinteren. Planen var derfor å trene store mengder tunnel på Megafun gjennom vinteren, og hoppe så mye som mulig på Østre Æra om sommeren. Og så forhåpentlig få med oss VM i Russland. Ambisjonen var vel å trene tre-fire dager tunnel hver uke i vinterhalvåret og prøve å få til 500 hopp.

Noe justeringer har det blitt, men vi er kanskje av de få som også faktisk oppjusterte treningen. Takket være at vi fikk lov å bruke tunnelen under nedstenging (toppidrett hadde lov til å trene) i kombinasjon med at de av oss som jobbet kunne ha mye hjemmekontor, (eller “Megafun-kontor”,) klarte vi å trene fire til fem dager i uka gjennom vinteren og fikk lagt et vanvittig grunnlag.

VM tok vi en avgjørelse på å droppe. I vår situasjon visste vi at vi ikke ville være ferdig vaksinert og det var heller ingen garanti at alle hadde fått første dose innen avreise. Risikoen for karantene hotel m.m ble for stor med tanke på at tre av oss er familiefedre og vi alle har jobber som krever sitt.

Vi hadde en plan B om å dra til US Nationals, men heller ikke denne konkurransen fikk vi med oss av samme grunn, så vi snudde oss rundt å begynte å se etter et sted å trene innenfor EU. Litt med tanke på at det kan være lurt å ha et felt innenfor EU til vintertrening også neste sesong. Vi endte med Skydive Portugal og avsluttet treningsåret (fra fly) der i Oktober. Ambisjonen om 500 hopp nådde vi ikke, men det ble ca 470 laghopp så det får være innafor ;-)

Tre fokuserte, og en Derek
Tre fokuserte, og en Derek

Det har vært utfordrede med usikkerheten og uforutsigbarheten. Det å ikke vite, og hele tiden måtte sitte klar med en plan B, C og D. Men veldig mye har fungert bra! Vi har laget egne tunnelrigger av gamle Icon seletøy, det har vært ekstremt nyttig å bruke de i tunnel, vi har og jobbet mye med hele metodikken i treningen vår med Sigmund som har jobbet med mange av de norske OL vinnerne. Det har gjort at vi har gått mange nye veier i forhold til hvordan vi tenker og hvordan vi trener. OFSK og Skydive Portugal har og vært arenaer som har fungert veldig bra for den måten vi trener. På siste treningscamp fikk testet farten litt og vi fikk veldig gode svar.

Målsetningene for i år det var “å trene best” i verden. Og det har vi nok gjort. Så var jo målet også å ta en VM medalje...Hvordan gikk det? Vi har virkelig trent bedre enn alle andre (i den grad vi kan vite det…) Og det har gitt resultater i form av nivået vi nå er på. VM ble det ikke noe av, men vi har gjort en grundig analyse av VM hoppene og alle andre konkurranser som verdensmestrene har gjort siden 2018 og det ser ut som vi er på track.

VFS på relativ-vinden, like etter exit
VFS på relativ-vinden, like etter exit

Plan for 2022

I skrivende stund holder vi på å legge de siste bitene på plass for treningskalender, budsjett og finansiering. I korte trekk, fortsette å opprettholde kvalitet og trene best i verden. Når det er sagt så trenger vi også å holde treningsvolumet oppe. Vi vet vi trente mest tunnel i år (av VFS lagene), og muligens hoppet mest. Neste år er tiden inne for å definitivt hoppe mest også. Så ambisjonen er 650+ hopp før VM i Arizona Oktober 2022. Planen for VM-GULL! Ferdig snakka!

Blue Pelican på kameramann André sin bursdag. Han ville prøve en ekstremt kompleks hybrid, med forsøk på spagat, og det lykkes på første forsøk. Dette er ikke lett!
Blue Pelican på kameramann André sin bursdag. Han ville prøve en ekstremt kompleks hybrid, med forsøk på spagat, og det lykkes på første forsøk. Dette er ikke lett!

Hvordan kan nye hoppere begynne med VFS?

Gjør det i en fire stegs plan. :-)

  1. Lær å fly sitt og head down. Gjerne i tunnel først.

  2. Skaff deg et VFS-2 lag (du trenger bare en hopper til som kan head down og sit)

  3. Tren med laget og delta i NM!

  4. Etter å ha gjort en god slump hopp og tunnel og et NM med VFS-2 laget ditt, finn to til og dann et VFS-4 lag.

Vi coacher på Megafun hele vinteren. Bare ta kontakt med en av oss! Etter hvert som treningskalenderen er lagt vil vi også fylle inn litt andre eventer på hoppfelt om sommeren, så det er bare å følge med så dukker det nok opp i en terminliste!

God Jul fra Blue pelican!

Blue Pelican er klare for 2022-sesongen!
Blue Pelican er klare for 2022-sesongen!
Powered by Labrador CMS