Project 19 - Ny verdensrekord

Denne uken har hundre av verdens beste kvinnelige fallskjermhoppere vært samlet i Eloy, Arizona for for å sette ny verdensrekord.

Publisert Sist oppdatert

Feire kvinners stemmerett

Opprinnelig ble Project-19 satt i gang av Womens Skydiving Network med mål om å bygge en 100-kvinners headdown formasjon for å feire the 19th Amendment, eller den 19. endringen av USAs grunnlov, som forbyr USA og USAs stater å nekte statsborgere stemmerett på grunnlag av kjønn.

Etter to års utsettelse på grunn av pandemi har nå 100 kvinner fra 22 land vært samlet i Eloy for Project 19. I snitt har kvinnene over 10 år i sporten og til sammen har de over 150 000 hopp. Rekorden ledes av Sara Curtis og Amy Chmelecki. De var også en del av den forrige kvinnelige headdown rekorden, bestående av 65 kvinner.

Slo gammel verdensrekorden to ganger på en dag

Fredag satte Project 19 to verdensrekorder. På første hopp denne dagen bygget de en formasjon bestående av 72 kvinner, før de toppet det med 80 stykker på neste hopp. Dette var en god start på målet om å bygge med 100 stykker.

Anna Moxnes var med som eneste norske kvinne.

Lørdag fortsatte de den imponerende flygingen og satt en uoffisiell rekord med 97 kvinner.

Fokus på kvinners rettigheter

Project 19 har blitt til mer enn en feiring av the 19th Amendment. Kvinner er ofte underrepresenterte og det foregår fortsatt diskriminering. Fallskjermsporten er intet unntak. I følge USPA er det kun 14 % av fallskjermhoppere som identifiserer seg som kvinne. Project 19 feirer kvinners rettigheter og setter fokus på problemer man opplever som kvinne.

- Engasjementet, drivkraften og den urokkelige optimismen fra dette teamet er smittsomt, sier Amy Chmelecki om prosjektet.

Å sette en ny verdensrekord er ekstremt, og det krever en enorm mental og fysisk styrke fra de som er med. Blant kvinnene som deltar er det verdensmestere, blant annet norske Anna Moxnes, og kvinner som jobber profesjonelt med fallskjerm og stunts i Hollywood. Likevel er dette noe av det tøffeste de er med på. De vil vise at når kvinner kommer sammen kan man oppnå imponerende prestasjoner.

- Gjennom Project 19 håper vi å inspirere kvinner og jenter til å feire seg selv, kjempe for det som er rett og se etter nye eventyr i livene sine.

Powered by Labrador CMS