Idrettsnytt

Høst 2021

Publisert

Veien til VM 2021 har som alt annet under covid vært en utfordring og en prøvelse. Alle lag fra alle nasjoner som tok seg dit har både ofret og risikert mye.

Norge sendte en delegasjon på ni personer til VM i Tanay, Russland. Syv utøvere og to delegasjonsledere med Lika Borzova i spissen. Forbundet sender en stor takk til Lika og Martin for den jobben de gjorde for oss under VM.

Beste VM

Norge har gjort sitt beste VM noen sinne. Gull i Freefly og sølv i Wing suit Acro.

Hva er prosessen bak en slik prestasjon?

Alle kan si at de skal ta en gullmedalje i VM. Lett å tenke, lett å si. Du kan si det nå, helt uten konsekvenser. Jeg skal ta gull i VM. Ganske spennende å si. Tenk å stå på toppen av pallen…. Nå se for deg prosessen som ligger bak den medaljen. Hva ville du måtte endre i livet ditt for å gjennomføre den prosessen?

Å trene mot et VM. Å virkelig gå for det, da koker det ned til de små tingene man gjør hver dag. Fallskjermhopping er fantastisk gøy, men selv om man trener til et VM i fallskjermhopping så skal man gjøre utallige hverdagslige valg som ikke handler om hopping. Alle valg man tar veies på et spørsmål: vil dette ta meg nærmere målet?

Noen dager er det lett, motivasjonen er på topp, noen dager er det skikkelig utfordrende og da kicker disiplinen inn og man bare gjør det selv om det tar imot.

Zion har vært landslag i syv år. I syv år har de trent for å kunne stå på toppen av pallen i et VM. Hver dag har de jobbet for å nå det målet, og de tok gullet hjem.

Wingsuit Acro som har hatt tøff motgang med skade, som snudde opp ned på livene sine for å skape muligheter til å trene under en pandemi. Gjorde alt som lå innenfor deres kontroll. Tok hjem en sølvmedalje.

Fantastiske lagprestasjoner. Fantastiske idrettsprestasjoner. Viktige idrettsprestasjoner.

Det er viktig fordi idrettssatsingen i F/NLF er med på å gi oss livets rett som idrett og forbund. Det er viktig fordi idrettssatsingen inspirerer og motiverer nye utøveren og kompetanseoverføringen fra landslagene til medlemmene er helt uunnværlig.

Hvem sine fotspor?

Samtidig er det også viktig å zoome ut mer en Zions syv år for å se hele tidslinjen bak et Norsk gull i Freefly. Alle de som var her før oss og som la grunnlaget for at fallskjerm Norge har det nivået og den kompetanse vi har i dag. Uten dem er det slettes ikke sikkert vi hadde vært der vi er i dag.

For mer en tyve år siden var Trio Ludens, bestående av Dag Jørgensen, Endre Jacobsen og Rikard Henriksen det freeflylaget som med flere rundt seg la grunnlaget for og kjempet fram en Norsk landslagssatsing i Freefly.

Trio Ludens holdt også den første Freeflybasicen i 2000 som ble videreført til Skywalkers når de ble landslag. Basicen som konsept eksisterte allerede fra FS landslagene og er en viktig arena for landslagenes kompetanseoverføring.

”For oss handlet det om å få opp de nye, legge grunnlaget for dem”

-Endre Jacobsen, Trio Ludens.

Kanskje viktigst i starten?

Avslutter med en liten historie fra virkeligheten.

Stavanger fallskjermklubb i starten av 2000 tallet. Freefly var det vi ville drive med og vi hadde ingen som helst aning hva vi holdt på med. Så reiste to løse kanoner fra klubben på basicen til Trio Ludens. Når de kom hjem til Stavanger hadde de bagasjen full av ny kunnskap som de gladelig delte med alle oss som ikke hadde vært der. Bare det at to personer fikk skikkelig veiledning og målrettet trening ga alle oss andre i klubben et skikkelig løft og vi fikk luka bort flere sikkerhetsmessig farlige uvaner enn jeg kan telle på to hender.

Heia Norge

Marius Sotberg

Landslagsansvarlig

Powered by Labrador CMS