Alle bildene i saken er tatt av Roger Vinje, Preben Bjerkøe og Pasi Pirttikoski.

Introduksjon til CF

Hva er CF og hvorfor skal man starte med skjermkollisjoner?

Publisert

I mange situasjoner som fallskjermhopper flyr vi aleine ned og lander etter endt aktivitet i «fritt» fall. I denne transportfasen ned til bakken holder vi oss langt unna andre fallskjermer, ofte av frykt for en skjermkollisjon. Vi har lært at avstand til andre skjermer er viktig for å unngå skjermkollisjoner, som i lav høyde kan ha meget alvorlige konsekvenser. Det finnes dog en gruppe som man en sjelden gang kan man komme over, som har som mål å krasje inn i andre skjermer og de er utstyrt med rigger og skjermer som man ikke har sett tidligere.

Disse folkene omtaler seg ofte som CRW-Dogs, og er utstyrt med åpne hjelmer, høydemålere festet til riggen, flere (ofte store) kniver, fotballstrømper, slitne sko og en rigg som kan se hjemmesnekret ut. Da har man funnet en liten gruppe hoppere som trolig driver med big-way CF/CRW.

CF står for Canopy formation og ble tidligere kalt Canopy Relative Works. Det er en gren hvor man får mest ut av hvert hopp og de leker seg i andres skjermer. Det er faktisk en gren i vekst, men er marginal her på berget.

Vi har lag og nasjonale konkurranser i Sverige og Finland, samt at Danmark har nå gjort en kraftig rekruttering i 2022. De vil nok ha CF på konkurranselisten i nær fremtid. I Norge skal vi nå ha to lag fordelt på to klubber. Lesja og Stavanger fallskjermklubb. Miljøet består så langt av ca 5-7 hoppere, hvor en er big-way hopper, resten driver med små formasjoner i kombinasjon med acrobatics. Vi har noen andre interessenter som er på utkikk etter skjermer.

Innenfor CF har vi flere veier man kan velge å spesialisere seg i. Man kan ha fokus på konkurranse i grenene CF-2(4) way Sequential, 4-way rotation eller man kan gå inn for demooppvisning/acrobatics eller Big-way formasjoner.

Hvordan begynner man?

I Håndbokens del 100 §103.12, står kravene til å starte med CF/CRW.

Kravene er følgende:

  • Lineforgreiningene (linekaskadene) er forbudt

  • Kun skjermer som er produsert for bruk til CF tillates benyttet. Andre skjermer kan ved søknad godkjennes særskilt av SU.

  • Kniv er påbudt

Krav til deg:

  • Minimum 150 hopp

  • Utdannelse og utsjekk skal gis av instruktør godkjent av HI spesifikt for dette.

  • Godkjenning for gjennomgått teorikurs skal være attestert for i hopperens loggbok.

Begrensninger:

  • CF og flocking er forbudt i alle tilfeller hvor den vertikale og/eller den horisontale sikt er redusert på grunn av skyer, tåke ol

Hvorfor har vi disse reglene og hopper med egne skjermer?

Det har med vår sikkerhet å gjøre.

Når vi henger i linene, vil vi ikke at man kan henge fast. Derfor bruker vi egne skjermer som er egnet. De er tilpasset for grep og mulige påkjenninger knyttet til å forlate formasjonene eller skjermkollaps med en hengende i duken.

Vi kaller dette uønskede hendelser som er definert i to kategorier. Vi kaller dem «wrap» og «entanglement».

  • Wrap er en kollapset skjerm som henger på deg, og denne feilfunksjonen løser seg normalt ved at den sklir av.

  • En «entanglement» betyr at man har falt gjennom linene ved en kollaps/kollisjon og er den mest alvorlige hendelsen man kan oppleve.

Begge hendelsene kan gi line-burns, som er små brannsår etter en linens kontakt med bar hud.

Entanglement er hendelsen som gjør at vi ofte har mer enn en kniv på oss i store formasjoner. For å unngå dette kler vi oss deretter, samt rigger utstyret for å minimere at liner og duk henger seg opp ved en kollaps.

Bekledning:

En hjelm som gir oss ørene fri, så vi kan kommunisere fritt og hører kommandoer som blir gitt. Ved team-hopping kan radio brukes.

Av bekledning bør det brukes lange knestrømper/fotballsokker og lang genser (uansett hvor varmt det er) og noen ganger en buff, samt ankelbeskyttere for å unngå brannsår ved «wraps». I tillegg brukes gamle sko som man kan miste, for å slippe unna en kollapset skjerm som henger på skoen. Derfor har man alltid med seg ekstra par med gamle sko per boogie. Tanken er å ha så glatt bekledning som mulig for å minske sjansen for at liner har noen punkter å henge seg opp og at man er sikret for «line-burns». Et ekstra tiltak for å minske «snag» er å ha høydemåleren på rigg/bryststropp.

Kniv er viktig om man havner i en «entanglement», som kan gjøre det nødvendig å kutte en eller flere liner for å komme ut. Gode kniver er i metall og består av et helt blad (ikke to barberblader).

Skjerm:

Det finnes mange skjermer man kan bruke. Her kan man nevne PD Lightning (7-cell), PD CF Storm (7-cell), PD Tango (5-cell), Icarus Matrix og Aerodyne Hybrid/CRW Triathlon.

Andre skjermer med Dacron kan brukes til å få en smakebit med en instruktør, som f.eks en elevskjerm.

Big-way skjermen min er en eldre PD Lightning (1997) – med «world record trim» i 100% ZP duk og har en forsterket front, Tail pocket, Dacron liner (tykke liner), myggnetting i (mesh) slider og inntrekkbar pilot. I tillegg har man en modifikasjon på B-linen som blir kalt B-line trim (meget optional) og et eget spesiallaget kutthåndtak (for å forhindre uønsket reservetrekk ved en «wrap»).

Hvorfor Dacron liner?

  • Ved en kollaps av skjerm vil det være mye energi i swing. Når en person med en kollapset skjerm faller på deg, vil tynnere liner fungere som en «kniv» og i verste fall kunne skjære seg inn til beinet.

Hvorfor mesh slider og inntrekkbar pilot?

  • Vi har mesh i slideren for å kunne se, samt spare tid i åpning. Noen bytter ut slideren med en X, slik at det går fortere/er mindre hindringer for utsyn.

  • Inntrekkbar pilot, betyr at man har en ting mindre å tenke på. Om man får piloten til naboen rundt foten ved separasjon, vil det oppstå uønskede problemer.

Hva er B-line trim?

  • Et ekstra hjelpemiddel til å påvirke skjermen når man skal fly inn i en stor formasjon. Man lager en forgrening på B-linen, for enklere å påvirke skjermens form, ved å dra litt i B-linen.

Rigg:

All form for hurtig utløsning av reserve deaktiveres.

Cypress er fortsatt på, men LOR- kobles av.

Pakke uten bag, men med Tail pocket?

  • Det er veldig kjedelig å leite etter en skjerm som har blitt kuttet pga Bag-lock i 13000 fot. En løsning kan være GPS-tracker sydd in i baggen/risere. En annen grunn er for å spare høyde og tid ved åpning.

Hvilken wingload må man ha?

Man kan drive med CF uansett wingload, men skal man hoppe med andre i Big-way formasjoner må man være innenfor grensen 1.30-1.40 i tillegg til å ha liner med WR - trim og all ZP - duk.

Dette er fordi verdensrekorden ble satt med denne settingen og alle som driver med Big-Way har dette. Å bytte ut alle skjermene vil være meget kostbart. Det er velutprøvd og riggingen gjør at man flyr likt og mister lite høyde, siden skjermen er rigget flatt.

Hvordan kan jeg lære dette?

Finn en boogie å dra på.

I nær fremtid så har vi Lesja sin påskeboogie eller big-way nybegynner camp i Skåne 17.-21. mai.

Dere kan ta kontakt med gutta i Stavanger, eller sjekk om jeg er på Nimbus eller på Lesja FSK, slik at man kan få en innføring og prøvehopp. De som driver med CF/CRW har ofte skjermer som kan lånes. Lesja CRW har per i dag 2 PD Lightning skjermer i størrelse 160 og 126, samt en Triathlon 160 som man kan fly med.

Når du tar kontakt med oss som hopper CRW/CF vil du lære saker som man vil dra nytte av i all annen hopping.

Som Brian Germain nylig postet på Facebook:

” A landing pattern is formation flying at low altitude. If you do not practice flying with other parachutes up high, approach and landing will be much more dangerous.

Face your fear.»

Hvorfor starte?

Man lærer litt om hvordan skjermer reagerer i forhold til hverandre (skjermflyging).

Man kan faktisk prate sammen under hoppet og hoppet kan vare i 12 minutter. Det kan man kalle valuta for pengene.

Man får en bedre forståelse av eget utstyr og skjermens relasjon til vær og vind.

Kan delta i nasjonale, internasjonale konkurranser uten å ha måttet flydd en evighet i tunnel.

Ekstra godt samhold i luften og på bakken, da man blir «synkroniserte». Man blir en CRW-dog.

Det er en gren som er meget publikumsvennlig

Det er veldig moro!

Du blir en bedre hopper siden du også blir mer observant på værforhold, siden CRW/CF er mer væravhengig enn annen hopping. Du opparbeider deg en bedre forståelse for vær, vind, spotting, din posisjon til andre hoppere, plan knyttet til skjermkontakt, nye former for skjerm-input i forhold til andre skjermer.

I tillegg, må blir mer bevist på riktig kommunikasjon og nødprossedyre.

Velkommen inn i en morsom og spennende verden, og bli med å sette CF på NM kartet.

Her er sommerens Boogier, bare å holde av tid:

Powered by Labrador CMS