Fjell og daler påvirker hvordan luften beveger seg.

METEOROLOGI: Hvordan oppstår vind?

Det finner vi ut av ved å se på hvordan jordens atmosfære blir varmet opp av solen.

Publisert

METEOROLOGI-SERIE

I denne serien kan du lese om meteorologi som kan være nyttig for deg som fallskjermhopper. Å ha kunnskap om meteorologi gjør deg bedre rustet til å ta gode avgjørelser og ivareta egen sikkerhet.

Som de fleste vet, varmer solen opp halve jordoverflaten av gangen, mens den andre halvdelen ligger i skyggen. Dette danner trykkforskjeller i atmosfæren. De områdene med “for mye” luft kaller man for høytrykk, mens områdene med “for lite” luft kalles for lavtrykk. Luften begynner å strømme fra området med høyt trykk til området med lavt trykk for å jevne ut denne ubalansen. 

Jordens rotasjon fører til at vinden får en dreining mellom høytrykk og lavtrykk. Hos oss, på den nordlige halvkulen, vil høytrykk rotere med klokken mens lavtrykk roterer mot klokken.

Lokale forhold

Lokale landskapsformasjoner har stor betydning for hvordan luften beveger seg i de lavere luftlagene. Her må vinden finne en alternativ vei rundt fjell, og gjennom daler og fjorder. Når vinden møter 

I lavere lag og nærme bakken får ikke luften strømme uhindret. Fjell og daler påvirker hvordan luften beveger seg. Dette kan være grunnen til at du opplever at vinden har en annen retning enn det værmeldingen sier.

Lurer du på hva som skjer når vinden møter fysiske hindringer? Følg med i neste del.

Powered by Labrador CMS