Olaf 'Laffen' Olsen, har fått NLF's sølvmedalje

Olaf 'Laffen' Olsen er tildelt NLF's sølvmedalje

Hadde ikke tid til å lese opp hele søknaden under seremonien

Publisert

I NLF's nyhetsbrev for en uke siden, kunne man lese følgende:

«Under avslutningsmiddagen på Luftsportsukas 10-års jubileum på Starmoen lørdag 21. august, fikk Olaf Olsen tildelt Norges Luftsportforbunds sølvmedalje med diplom. Visepresident Mariann Brattland hadde gleden av å tildele medaljen til Olaf. Veteranenes fallskjermklubb hadde sendt inn en solid nominasjon. Arrangementsansvarlige for Luftsportsuka, Tom Brien, kommenterte at det rett og slett ville bli for omfattende å lese opp hele underlaget til hederstegnet til Olaf, eller til Laffen som han er mest kjent som i miljøet.

Olaf 'Laffen' Olsen

Født 1947 (snart 74 år)

Medlem i NAK/NLF i 53 år (1968)

4789 fallskjermhopp

Pioner i sporten

Overlevd to flykrasj (1974 og 1980)

Første nordmann i rektangulær skjerm

Hoppet på Nordpolen

Tildelt gullnål i 2005

Fortsatt aktiv hopper

NLF gratulerer!»

En ekstremt innholdsrik fallskjermkarriere

Laffens fallskjerm-CV som ble sendt med, var et tre-siders dokument tettpakket med punkter. Mange av dem ville være imponerende bragder i seg selv. Samlingen av bedrifter over 53 år i sporten, er virkelig solid. Frittfall har hatt Olaf med på telefon, for å gi litt kommentarer til både utdelingen, og begrunnelsen som ble sendt inn sammen med søknaden, av Torolf Paulshus.

Han har vært aktiv i 7 klubber. Oslo, Grenland, Nimbus og Veteranenes fallskjermklubber eksisterer fortsatt. Ellers har han også vært aktiv i Ving på Hamar, Pegasus i Kongsvinger, og Ikaros som lå på Ski.

Veteranene foran DC-3'en til Dakota Norway

Banebryter

Laffen gjennomførte sitt første hopp den 3. mai 1967, som fallskjermjeger på Trandum. I 1968 ble han medlem av NAK/NFL. Deretter tok han ut D-24, og I-1 nummer 7, i 1970. Året etter, i 1971 var han den aller første nordmannen som hoppet med en firkantet skjerm. 1972 ble han den tredje i norge som fikk demolisens. På starten av 70-tallet var Laffen også med på å sette flere nordiske rekorder i formasjonshopping, blant annet første 6 og 7-manns stjerne, sam første 8 og 10-manns formasjon.

I 1975 var han deltaker på det aller første VM i formasjonshopping, i Warendorf, Tyskland.

Laffen som fallskjermjeger på Trandum

Foto Film og Media

Nå for tiden er det nesten flere kameraer enn mennesker på hvert løft som går. Men for 50 år siden var situasjonen en helt annen. Og det var nettopp i 1971 at Laffen startet karrieren som kameramann i fritt fall. Av Laffens 4789 hopp, er over 3500 av dem kamerahopp, med 8 mm. film, trekk-opp kamera, 16-mm. gun kamera, Hi 8, Nikon f 35, og Hasselblad ELM 500, for å nevne noen. For de som ikke er veldig oppdatert på fotoutstyr opp gjennom tidene, skal det nevnes at Laffens kamerarigg i gamle dager veide opp til 6 kg. Og alt var festet til hodet. Hvis du hopper med bly kan du jo prøve å forestille deg dette festet som en krone på toppen av hjelmen. I dag hopper Laffen med 2 stk GoPro kameraer, på 190 gram.

Laffen med kameraer

I løpet av karrieren har Laffen hatt mange profesjonelle oppdrag som kameramann. Blant annet har han filmet innhopp på holmenkollen til "Ta Sjansen!" for NRK. Han ble også den første nordmann til å hoppe med kamera på Nordpolen. Det var den 16. April 1992, og i følge Laffen var det -41 grader på bakken. I tillegg gikk de opp til 10.000 fot.

Laffen over Besserudtjernet og Holmenkollen hoppbakke, under 'Ta sjansen' i 1984

Sport

Laffen kan også se tilbake på en meget innholdsrik karriere som idrettsmann. Han har totalt 27 medaljer fra norsk-, og nordisk mesterskap. 9 av disse er gull. Han har også blant annet en tredjeplass i europacup i 10-manns speedstar, fra 1974. Medaljene er primært vunnet i formasjonshopping, og presisjonshopping, i diverse formater.

Veteranene med en 9-manns stjerne over palmen i Dubai

Hederstegn

Under følger en liste over utvalgte hederstegn og anerkjennelser:

  • 1970 Sola flystasjon Gavepremie
  • 1970 Ridder gyldne kalott
  • 1976 Årets innsats Pegasus
  • 1983 NLF Gullmedalje
  • 1986 Tyrkisk fallskjermforbunds æresbevisning, for promo-video for det 18. VM i presisjon, distribuert til 19 land
  • 1988 Kommandør gyldne kalott
  • 2005 NLF gullnål
  • 2012 F/NLF Seksjonens hederstegn i gull.
  • 2012 VFSK Hederstegn
  • 2014 Æresmedlem RCPT (EU)?
  • 2017 VFSK Hederstegn igjen?
  • 2019 Årets Veteran

De oppmerksomme har kanskje notert at Laffen fikk NLF's gullmedalje allerede i 1983, og får sølvmedalje nå. Dette skyldes at NLF ikke har samme struktur i sine hederstegn nå, som i 1983. På listene over NLF's gullmedalje, finnes ikke navnet Olaf Olsen, fordi denne medaljen het NAK's gullmedalje den gang. Det er allikevel nå det eneste hederstegnet han ikke har, ettersom han har fått både gullnål, og fallskjermseksjonens hederstegn tidligere.

Et utvalg av Laffens utmerkelser

Opplevelser og favoritter

Laffen har hoppet fra minst 34 forskjellige flytyper, og da er det naturlig å spørre om hva som er favoritten. Hvilket er best? LN-TSB er svaret fra Olaf, som velger et bestemt fly, i stedet for en flytype. Han har satt som både styreleder og økonomiansvarlig i IS Paralift, som har sørget for at veteranflyet har blitt godt vedlikeholdt. «Det er bedre enn nytt nå», sier Laffen.

Laffen med hodet først.

Mannen har også hoppet på minst 100 forskjellige hoppfelt. Han trekker frem Zephyr Hills i Florida som en stor opplevelse, tilbake i tiden. Østre Æra er allikevel den store favoritten. Det er hoppfeltet som føles som hjemme.

Veteranene er kjent for å lage demoer. Laffen kan telle å ha vært med på 312 demoer, hvorav 95% som hoppmester. Jeg spør om han er god til å ta ansvar, men han feier det litt vekk, med at «det har bare blitt sånn». Alt i alt fremstår Laffen som en meget rolig og balansert type over telefon. Men jeg har i ettertid sett en video fra et innhopp fra Dakotaen over Notodden, hvor spotten ble feil flere ganger på rad. Og Laffen er helt klart en mann som kan si fra når det er nødvendig.

VENSTRE!!!!!

Dugnad og samhold

Det var en del av listen over Laffens bedrifter som traff meg litt ekstra i hjertet, nemlig dugnader. Her vises det til at Laffen har vært initiativtaker og organisator av store dugnadsprosjekter til inntekt for klubbkassa. Spesielt jobb med å fikse tak har han hjulpet til med. Her har forskjellige hoppere fått fikset private problemer, og pengene har gått direkte til klubb.

Når jeg begynner å snakke om dette, går samtalen veldig fort videre på det samholdet som veteranene har. Pionerene i norsk fallskjermsport har blitt gamle. Noen har falt fra, og de andre er kommet opp i den alderen hvor det blir vanlig med mindre eller større helseutfordringer. Noen mangler funksjonalitet til å kunne komme ut og være med i fellesskapet. Derfor passer de på å organisere besøk til de som trenger det. Og de stiller opp for hverandre på andre måter også. Det er kanskje den viktigste jobben de gjør.

Og til tross for alle enkeltpunktene som er nevnt, så er hovedbegrunnelsen for tildeling av sølvmedaljen at Laffen har vært en kontinuerlig bidragsyter. Hovedsaklig til at klubber og miljøer både sentralt og lokalt har beholdt moment og utvikling over tid. Laffen har vært en som alltid har stilt opp, og har sørget for at hjulene aldri har stoppet. Og han har stilt opp som brobygger mellom forskjellige NLF aktiviteter, samt internasjonale relasjoner, og også mellom sivil og militær fallskjermsport.

Frittfall gratulerer

Powered by Labrador CMS