Zion er påmeldt til både NM og VM. Overraskende nok er det NM som har flest freefly-lag. Over dobbelt så mange til og med.
Zion er påmeldt til både NM og VM. Overraskende nok er det NM som har flest freefly-lag. Over dobbelt så mange til og med.

NM og VM med like mange lag

Stort antall påmeldte lag til NM. Men helt motsatt til VM

Publisert

Norgesmesterskapet i fallskjerm starter om en uke. Lesja fallskjermklubb står som vert, og arrangerer mesterskapet i samarbeid med Tønsberg fallskjermklubb. Frittfall har fått tilgang til påmeldingslistene, og det er meget gledelig lesestoff, i de fleste disipliner.

Nesten alle disipliner øker

Med unntak av VFS og Nybegynner FS/FF, har alle disipliner flere påmeldte i år, i forhold til i fjor. Wingsuit performance har 8 påmeldte utøvere, som er to flere enn i fjor. Freefly stiller totalt med 13 lag, fordelt på 5 i åpen klasse, og 8 i rekruttklassen. Dette er det høyeste antall freeflylag noensinne på et NM. I FS4 er det 4 lag i åpen klasse, og 9 påmeldte lag i rekruttklassen. Vi må helt tilbake til rekordåret 2016 for å finne et høyere antall firerlag.

Men den største overraskelsen, er at det er hele 6 lag påmeldt i FS8! Dette er en disiplin hvor man ofte har behov for å scramble et lag dagen før NM, for å i det hele tatt få nok lag til en gyldig konkurranse. I år derimot, er det like mange åtterlag påmeldt til NM på Bjorli, som til VM i Russland. Vi må helt tilbake til 2005 for å finne 6 FS8-lag på et NM. Tønsberg stiller med tre lag, mens Tromsø, Bergen og NTNU stiller med ett hver.

I VFS4 er det bare Blue Pelican som er påmeldt foreløpig, mens prøvegrenen VFS-2, og Nybegynner FS/FF, har henholdsvis to og tre lag på listene så langt.

Frittfall kommer til å presentere alle lagene når NM-uka begynner.

Agera FS2022 stiller på NM, med landslagsstatus. Men de har bestemt seg for å stå over VM i Russland
Agera FS2022 stiller på NM, med landslagsstatus. Men de har bestemt seg for å stå over VM i Russland

Lav deltagelse i Russland

Usikkerheter rundt pandemien har ført til lav oppslutning til VM i Russland, som avholdes i august. I FS4 stiller det bare 12 lag, noe som gjør dette til det minste feltet i moderne tid. Mange av de beste amatørnasjonene har meldt frafall, som Italia, Storbritannia, Sverige og Tyskland. Sistnevnte skulle i utgangspunktet ha sendt Atomix Oceanside, som vant det tyske mesterskapet i 2019. De trakk seg på grunn av pandemien og treningsforholdene opp til mesterskapet. Plassen gikk da videre til Airbus, som senere trakk seg, på grunn av flystyrten på VM-arrangørens hoppfelt i Tanay, med et av de planlagte konkurranseflyene.

I kvinneklassen er det påmeldt 4 lag. Stormaktene USA, og Frankrike er med. Det samme er vertsnasjonen Russland, og Polen.

FS8 blir en ekstremt spennende affære, til tross for bare 6 lag. Russland, Frankrike og USA er ekstremt jevne i år, og det er vanskelig å spå hvem som vinner. Qatar blir nok noen nummer for små, selv om de fikk bronsen i 2018, da Frankrike ikke var med. Hviterussland og Kazakhstan utgjør halen på feltet. De seks påmeldte lagene er faktisk allikevel flere enn sist gang det var VM i Russland. Da kom det i utgangspunktet bare tre lag. Norge og Kazakhstan stilte da opp på kort varsel, og sørget for at det ble en gyldig konkurranse, som krever minst fire lag.

USA sender Airspeed XP8 i år. Kan de forsvare Golden Knights 4 VM-gull på rad?
USA sender Airspeed XP8 i år. Kan de forsvare Golden Knights 4 VM-gull på rad?

De norske disiplinene

Regjerende World Cup mestere, Zion, skal kjempe om norges første VM gull for lag, i fallskjermsporten. De blir utfordret av fem andre lag, fra fire nasjoner. Vertsnasjonen Russland stiller med full kvote, og to lag. Italia, Frankrike og USA utgjør resten av feltet. Totalt 6 lag er allikevel under halvparten av antall freefly-lag som kommer til NM.

Blir det medalje til Norge i wingsuit acro?
Blir det medalje til Norge i wingsuit acro?

I wingsuit acro er det 9 påmeldte lag. Tyskland og Russland stiller med to hver. Frankrike, Norge, Sverige, Sveits of USA har de fem andre. Remi Damgaard skal kjempe mot 37 andre utøvere i Wingsuit Performance. Russland har 8 utøvere med, mens USA har 5. Danmark og Polen har 4 utøvere hver.

Konkurranseseongen er rett rundt hjørnet, og frittfall ønsker alle deltagere lykke til, i både NM og VM

Liste fra official information bulletin #3, fra arrangørene av Mondial 2020
Liste fra official information bulletin #3, fra arrangørene av Mondial 2020
Powered by Labrador CMS