Pass the Pullup: Audun Wik

Auduns drømmeinnhopp er et han ville arrangert for Even Rokne.

Publisert

AUDUN WIK

Alder: 68
Kursår: 1984
Antall hopp: Tipper rundt 4000 et sted
Lisenser: D, AFF-I, I1
Favoritthopp: FS8
Favorittklubb: Haha. Tønsberg FSK sef. På andreplass Rosenborg og så FC Barcelona.

Hvordan startet din fallskjermkarriere?

Eh, du mener hvorfor jeg begynte med hopping? Måtte få ei dame ut av hodet. Trengte no sterkere enn Fishermans Friend. Funka det! Hvordan: Kurs i en eller annen gymsal på Oslo øst. Vi pakka rundskjermer og drilla landingsfall og nødprosedyre for magereserver halve vinteren, før vi endelig fikk hoppa utpå vårparten en gang, på Torp den gangen. Æra åpna like etter, så det ble fem somre der. 

Hva liker du best med fallskjermhopping?

Åååh mange ting… liker å se skjermen åpne, å få til noe jeg ikke fikk til forrige hopp – spesielt med et lag eller en gjeng, henge med venner, å få en elev fram til Nivå 8 er veldig tilfredsstillende. Pleier å bli god stemning etter siste løft også. Aller best har jeg nok likt å være DL i TøFSK i 7 år. Det var saker.

I tillegg til å være daglig leder i flere år var Audun pådriver for nytt klubbhus på Tønsberg Fallskjermklubb. Byggingen gikk brutalt for seg noen ganger.

Hva hadde du gjort dersom du ikke hoppet fallskjerm?

Da hadde jeg hatt myyyye mer penger, og da hadde jeg nok hatt en større gård og flere hester.

Audun med travhestene sine.

Om du kunne tatt med deg hvem som helst i verden på et fallskjermhopp, hvem ville det vært og hvorfor?

Mamma. Hvorfor? Hallo? 

Audun vil gjerne dele fallskjermgleden med mor.

Hvor ville du hoppet inn dersom du kunne hoppet inn hvor du ville i verden?

Er i grunnen ikke så gira på innhopp. Skjønner liksom ikke at maksimal lykke er å fly og lande en fallskjerm, verken et nytt sted eller på DZ. Arrangerte jo en drøss innhopp som DL i TøFSK da, og var som regel både HL og HFL, så jeg har jo sett at mange fyrer skikkelig på innhopp og det har vært min motivasjon rundt innhopp. Drømmeinnhoppet er antagelig å sette Even i flyet med bind for øya til han har åpna skjermen, null info, og så legge ut en fire-fem T-er, hvor én ligger et sted hvor det vil gjøre jævla vondt å lande barbeint, men Even aner ikke hvilken. En slags russisk rulett, så Even får litt mer adrenalin enn han pleier. 

Hva er ditt beste fallskjermøyeblikk?

Tja – er i alle fall lenge siden jeg har vært så euforisk som da vi fikk dømminga/video på storskjerm parallelt og samtidig av Agera og Norgies på siste runde på Jarlsberg i NM 2023. Ikke bare fordi en av mine babies vant og grusa gamlisene – samtida kunne endelig legge fortida bak seg – men også fordi det var min idé å gjøre det sånn. Fikk lønn for en del dugnadstimer der ja! Vi skal ikke undervurdere potensialet i å presentere idretten vår på en riktig måte.

FS8 er favorittdisiplinen til Audun.

Hva er ditt pinligste fallskjermøyeblikk?

Nå ble jeg plutselig litt dement, hehe. Sikker mange. Men glemmer vel ikke en utelanding i 1989, etter et treningshopp noen dager før VM som gikk i Empuriabrava. Sikta på en fin flat åker, flara ut i vanlig høyde over bakken, men fan bakken var jo ikke der!? Viste seg å være en maisåker med to meter høye planter. Var bra vind så jeg hadde ikke særlig fart forover, og uten energi i skjermen ramla jeg rett ned og tok meg for og fikk albuen ut av ledd. Var jo kult for reserven vår, men ikke for meg. 

Hvordan har holdningene dine endret seg gjennom fallskjermkarrieren din?

Den gang jeg starta å hoppe stemte jeg på Rød Valgallianse. Stemte Venstre nå sist. Det sier vel det meste om endring tenker jeg. Trives godt sammen med andre raringer med marginale holdninger – men de har flytta seg, ja.

Audun ble med på noen hopp under fjorårets Track Attack.

Hvem ser du opp til og hvorfor?

Innafor fallskjermsporten mener du? Da må det bli de frivillige og uegennyttige ildsjelene. Sånne som for eksempel Tor Heggernes. Hadde vært en stusselig og fattig idrett uten dem!

Stig sitt spørsmål til deg: Audun kan jo utdype hvordan han fikk tilnavnet "dødsern" i P-91 landslagsperioden?

På den tida jobba jeg på desken i VG, og vi levde av løssalg av papiravisa. Død solgte bra, da som den gang. Journalistenes tittelforslag var som regel ganske straite, som vi på desken måtte jazze opp, spesielt de som skulle på førstesida og selge avisa og betale de feite lønningene vi hadde. Verdens mest berømte tittel er fra tabloidpressen i New York Post: «Headless body in topless bar.» Du ser det for deg, sant? Dritbra. Vi på desken drømte om å lage sånne klassikere. Jobben min var å tyne mest mulig catchy og snerten død og elendighet ut av storyen, med færrest mulige bokstaver. Da blir det sånne titler som «Forderva føde – fire døde», «Naken greve jager neger med øks», «Armløs, benløs, hjemløs».

Fra P-91 tiden. Audun med lys fraphat oppe til venstre.

Hvem sender du pullupen videre til?

Jeg spurte Stig, om han ikke kunne velge noe annet enn en gamlis da han skulle sende videre og spurte meg. Denne spalta har jo vært full av oss som bare hadde valget mellom mage og belly da vi starta hoppe på åttitallet. Men Stig mente at hvis vi først sendte den nedover til kidsa, ville vi aldri få den opp til oss igjen. Tror kanskje ikke han kjenner noen i sporten under 60 år heller. Så jeg ga meg på det da – men benytter selvfølgelig sjansen nå til å sende trekkoppsnora til en fersking med dugnadsånd. Tora Holen er en av mine helter. 

Ditt spørsmål til Tora:

Vi skulle jo lage et strøkent NM i 2023, men hvorfor ga du deg med å trekke internettkablene under klubbhuset, men la dem oppå gulvet i stedet gjennom den splitter nye kafeterian? Eller hvorfor lønner det seg å presse i trekket?

Powered by Labrador CMS