Hvor bør man reise?

Lurer du på hvor du bør reise for å hoppe i vinter? Frittfall har spurt fire erfarne, reiseglade hoppere om deres favoritter.

Publisert

Elias Syslak (27) har hoppet siden 2019 og har 1400 hopp.

Elias Syslak i full fart.

Rakkastad er en kjempeplass å besøke også på vinteren for oss på Østlandet, men det er jo også ekstra stas å reise utenlands for å kombinere med litt ferie.

Min varmeste anbefaling for de som kjenner på bakkesyken i vinter er å reise til Skytime i Castellon. En billigbillett med Norwegian til Barcelona og tre timer i en Fiat 500 tok meg hit for første gang i 2019. Den gang var dette feriested for FOXY, mens verdens triveligste El jefe Ivan styrte showet bak spakene på en Porter.

Nå ryktes det at Ivan har gått til innkjøp av egen Caravan samt at proffene også har inntatt plassen. Helter som Oscar Asfura, Petter Stensvold og Daniel Sotillo frekventerer på hoppfeltet som også kan skilte med beachlandinger (akkurat når du vil, bare si fra til pilot!!), billig, nyoppusset 4 stjerners hotel 200 meter fra hoppfeltet samt flere padelbaner enn du kan besøke på et år. Hadde jeg hatt flere feriedager igjen hadde jeg garantert tilbragt de her!

Videre kan jeg varmt anbefale X-Mas boogie på Skydive Spain med fire fly. Ryktes at det mulig med nyttårshopp fra ballong, men det fikk jeg aldri opplevd selv grunnet vind.

Til sist, om du er skikkelig ivrig, så er DeLand i Florida en sikker vinner. Her finner du meg på Fly4Life-camp i november, hyggelig om noen slenger seg på!

Morven Thompson (29) har hoppet siden 2019 og har 850 hopp.

For de fleste hopperene i nordeuropa slutter sesongen i september, og de føles lenge å vente på våren igjen. Å bestemme seg for å ta en utenlandstur med hopping iløpet av vinteren er en god ide, ikke bare for å sikre at du ikke blir gal, men også for å holde deg litt current.

Morven Thompson i DeLand.
Flocking i DeLand.

Det opplagte valget for å dunke noen vinterhopp er Skydive Spain, rett utenfor Sevilla. De kjører på hele året og har alle fasilitetene og alt du trenger. Superraske caravaner, en dornier, et stort landingsområde som nylig har fått nytt dekke, en stor hangar med pakkere og en bar med stort utvalg (woohoo!!). De har også CHRISTMAS BOOGIE som starter 23. desember og varer til nyttårsaften.

Skydive Spain er vinterhjemmet til mange hoppere i Europa.

Du er garantert å få coaching i verdensklasse om det er det du er ute etter, og det er mye som skjer her i vinter. Fluid Dynamics (Julian Barthel, Chris Sears og Adi Daszkowski) har sin base her og de har flere eventer gående fra oktober til mars, alt fra feet first camper til tracking, samt head down camper for både begynnere og de mer erfarne.

Om du tenker å dra utav Europa på tur, så brukte jeg en god del tid på Skydive DeLand i Florida fra oktober til desember sist vinter, og jeg hadde det kjempegøy. Været er varmt så du kan fornye den ikke-eksisterende brunfargen, og det er et veldig fint fallskjermmiljø der. Hanna Parker (legende av et menneske, Joyrider og UK coach) er der i oktober og november om du ser etter litt guiding. Og husk å dra på markedet i byen fredag kveld!

Til sist, om du bestemmer deg for å dra over og ender opp i Florida denne vinteren, kjør to timer sør for DeLand til Skydive Sebastian. De holder den legendariske Invasion Boogie over nyttår! Jeg har ikke vært der enda, men håper å komme meg dit i år.

Grete Viste (46) har hoppet siden 2011 og har 1750 hopp.

Skydive Spain, Sevilla. Er her nå! Veldig bra plass for skills camps og for å få mengdetrening. Stabilt vær, sykt bra folk, mange bra organisere som reiser hit mye. Kan nevne «Infamous skydiving team» for tracking og dynamisk og «Fluid dynamic team» for HU/HD. Veldig god vibe her!

Åpen flydør i varmen i Spania.
God vibe og gode hopp.

Og må ikke glemne Castellon! Elsker Castellon, men for meg har det vært mer boogietime sted. Utrolig bra folk, god stemning og bra eventer. Mucho Fun og Humor Boogie er perfekte steder å være i oktober når det regner i Norge!

Christer Berge Økland (35) har hoppet siden 2014 og har 1815 hopp.

Marit og Christer i Bovec.

Dette er en bedre plass å reise til på sommeren enn om vinteren, men jeg vil likevel trekke frem en anbefaling om å reise til Bovec i Soča Valley, Slovenia, for en fantastisk kombinert fallskjerm- og naturopplevelse. Skydive Bovec er en utrolig flott dropzone midt mellom spisse og dramatiske fjell. Naturen minner nok litt om det vi kan se her hjemme.

Naturen kan minne om den vi har i Norge.

Bovec er litt som Voss: det er muligheter for alle typer luftsport i tillegg til at det er gode muligheter for juving, rafting og bading i smaragdgrønne River Sôca. Hoppfeltet har en Pilatus Porter og for arrangement har de større fly. Det mest kjente arrangementet er nok Adventure Boogie. De har i tillegg en Summer Boogie. Omgitt av fjell på opptil 2600 meter, er det naturligvis en imponerende utsikt å nyte fra flyet, i frittfall og ikke minst under skjerm. Landingsområdet er enormt og jeg opplevde vindforholdene som veldig stabile da jeg var der. Jeg var her i 2017 og i 2018, så det begynner å bli en stund siden sist, men det var en minnerik opplevelse og jeg har veldig lyst å dra tilbake hit igjen snart. Det hadde ikke vært feil med en fjellflyginscamp!

Ellers kan jeg nevne at vi drar til Santiago, Chile, i slutten av Oktober og planlegger å hoppe litt ved Skydive Andes! Så her kan vi komme tilbake med fersk rapport i November.

For anbefalinger til plasser å reise om vinteren for å utelukkende å hoppe fallskjerm kan jeg trekke frem USA som ett bra alternativ. Her har jeg vært i Deland, Sebastian og Elsinor. Sistnevnte var en flott dropzone som ligger like utenfor Los Angeles. Ellers er det mange som drar til Skydive Spain, Sevilla i Desember for X-mas boogie. Dette er en litt mindre spennende plass, men en veldig effektiv dropzone med muligheter for å gjøre ganske mange hopp!

Tidligere ville jeg garantert anbefalt Skydive Algarve, da dette var min favorittplass i mange år. Men på grunn av problemer med myndighetene fikk dropzone mye begrensninger som gjorde det mindre attraktivt å reise hit.

Tilbake i 2015 fikk jeg gjort 80 hopp på 11 dager på den klassiske «Sjipparens Høsttur» i Algarve i tillegg til mye annen morro. Typisk mange hopp ledet av legendariske «Dangerous Dave» i ett vanvittig tempo. Jeg har per i dag enda ikke hatt muligheten å få til så mange effektive hoppdager på rad! Dette var en hoppetur hvor folk valgte fritt når de kom og gikk ila en 4 ukers periode og det var veldig god stemning når så mange hoppeglade nordmenn kom til samme sted. Om noen ønsker å arrangere slike turer igjen så blir jeg gjerne med!

Ps: Neste gang du møter Marit ved DZ bålet så må du spørre om historien hvordan det er å gjøre juving i Soca River i Slovenia og spesielt hoppe ned Kozjak fossen.

Powered by Labrador CMS