Eivind Rise Haukø som fersk tandeminstruktør i sommer.

Vil du bli tandeminstruktør?

Som tandeminstruktør får du være med på en berg og dalbane av adrenalin og følelser når noen introduseres til fallskjermsporten for første gang. Og de stoler på at du skal gi de en opplevelse for livet.

Publisert

Vil du bli tandeminstruktør?

Neste tandeminstruktørkurs blir avholdt 25.-28. mai 2023. Påmeldingsfristen er 13. april.

FRA HÅNDBOKEN

402.4 Instruktør tandem

Instruktør Tandem er en fallskjermhopper som innehar Instruktørlisens Tandem, og som er godkjent av Seksjonsstyret F/NLF til å instruere og hoppmestre tandemelever under ledelse av Hovedinstruktør, etter program og retningslinjer gitt av SU, ref del 600.

402.4.1 Erfaringskrav

Ha vært aktiv hoppmester under hopping med elever.

Minimum 100 hopp siste år før utsjekk.

Utviklingshopp: Se pkt. 608.1.4

402.4.2 Ferdighetskrav

D-lisens og særlig vurderte personlige egenskaper og dyktighet. Anbefaling fra Hovedinstruktør i lokalklubb. SU kan avslå søknader om Tandemutdannelse uten nærmere begrunnelse.

Les mer her: 402.4 Tandem

Selv om det kanskje høres overveldende og skummelt ut, er det veldig givende å være tandeminstruktør. Man får introdusert personer til sporten som ellers ikke hopper og man får se alle mulige reaksjoner på å hoppe ut fra et fly for første gang.

- Det er mange gode kommentarer de første sekundene etter skjermåpning, sier Eivind Rise Haukø, en av norges ferskeste tandeminstruktører.

Julian Frayne, som også er en av sesongens nye tandeminstruktører, forteller at det er særlig givende når man møter tandemelever som har gledet seg i flere måneder eller år til å hoppe.

Tandeminstruktørkurset holdes av erfarne tandeminstruktører og man får individuell oppfølging både under og etter kurset. Eivind nevner at det er mye ny info på kort tid, men at det er en fin variasjon mellom teoretiske og praktiske oppgaver. Kurset er lagt opp med klasseromsundervisning og diskusjoner, samt praktiske ting som nødprosedyrer, utstyr og påseling.

- Det er god stemning og lav terskel for å ta opp ting, sier Julian om kurset.

Videre sier Julian at kurset er krevende, men at man kommer seg gjennom uten store problemer dersom man har vært i sporten noen år, er brukbar til å fly skjerm og oppfyller minstekravene for erfaring.

- Å være i grei fysisk form er jo aldri en ulempe heller.

Må man være stor og sterk?

I følge Eivind og Julian stemmer det ikke at man må være stor og sterk for å bli en god tandeminstruktør. Når folk sier det er tungt å hoppe tandem er det ofte fordi man gjør et stort antall hopp iløpet av en dag. Julian nevner at utstyret kan kjennes ganske tungt når man går fra landingsområdet etter det tiende hoppet for dagen.

Kan være hektisk

Selv om rollen som tandeminstruktør er givende og gøy, kan det være hektisk til tider. Kort call mellom løftene, tandemelever som må på do rett før påseling eller at man ikke finner de når de skal klargjøres kan helt klart føre til økt følelse av stress hos tandeminstruktøren.

- Da gjelder det å mestre sitt eget stress slik at det ikke smitter over på eleven, og særlig slik at det ikke går utover sikkerheten, sier Julian.

Dele gode opplevelser

Selv om både Julian og Eivind er relativt ferske tandeminstruktører har de gjort seg opp flere gode erfaringer og minner allerede.

To av elevene Julian hoppet med som fersk tandeminstruktør har endt opp med å ta AFF-kurs.

- Det er dritkult å ha gitt de en såpass opplevelse at de har valgt å melde seg inn i denne galskapen!

En av de andre fordelene med å være tandeminstruktør er at man kan introdusere familie og venner til sporten på en unik måte.

- Jeg tok med broren min på et hopp. Han driver med mye annen ekstremsport og anså ikke et tandemhopp som spesielt spennende. Jeg kan ikke annet enn at jeg gledet meg veldig over nervøsiteten hans i det flydøra ble åpnet, forteller Eivind.

Eivind inn for landing i Tønsberg.
Powered by Labrador CMS