Bård tilbake i frittfall etter 29 år uten fallskjermhopping.

Bård (74) på AFF-kurs

Med sine 74 år er ikke Bård Mikkelsen som den typiske AFF-eleven. Men det er ikke bare alderen som gjør at han skiller seg ut.

Publisert Sist oppdatert

BÅRD MIKKELSEN

Foto: Olaf Laffen Olsen

Bård Mikkelsen (født 31. mai 1948) har i tillegg til fallskjermkarrieren gjort det bra som forretningsmann. Han har vært administrerende direktør i Widerøe, Ulsteingruppen, Oslo Energi Holding og Statkraft. Bård har også drevet med hobbyer som klatring, dykking, snowboard, motocross, kiting, skihopp og sykling.

Det er 29 år siden sist Bård Mikkelsen hoppet fallskjerm. Den gangen landet han på Sydpolen. I en gammel hoppdress med Widerøe-logo gjennomførte han forrige uke AFF-kurs på Østre-Æra, 58 år etter han gjorde sitt første hopp.

Mange gode minner

Bård har hatt en spennende fallskjermkarriere etter den startet på Hærens Fallskjermjegerskole. Her tjenestegjorde og jobbet han i mange år, og minnene om innhopp og øvelser i mørket sitter fortsatt i kroppen.

Da Bård sluttet i militæret i 1977 fortsatte han som aktiv fallskjermhopper. På 80-tallet tok fallskjermhopping opp mesteparten av tiden hans og han hadde flere store roller innenfor fallskjermsporten. Etterhvert som Bård begynte med andre hobbyer og var klar for nye kapitler i livet, fant han personer som kunne overta hans oppgaver og roller i miljøet.

For å få en spesiell avslutning på fallskjermkarrieren sin, bestemte Bård seg for å hoppe inn på begge polene.

Bård på Sydpolen.

Hoppet på begge polene

I april 1992 hoppet Bård inn på Nordpolen sammen med Olaf Olsen (Laffen) og Lasse Åsheim. Flyet de hoppet fra var flyet som skulle komme med etterforsyninger til Mørdre-brødrene som gikk til Nordpolen på ski.

Året etter, 9. januar 1993, hoppet Bård som eneste fallskjermhopper inn på Sydpolen. Denne gangen fra flyet som skulle hente Erling Kagge. 8000 fot tykk isbre på toppen av et 1000 fots fjell gjør sydpolen betydelig annerledes å hoppe inn på enn nordpolen. Bård hoppet fra 5000 fot og er så vidt vi vet den første til å hoppe inn på begge polene.

Treningshoppet som gikk galt

Under et treningshopp før hoppet på Nordpolen gikk det galt for en av vennene til Bård. Jens-Henrik Johnsen, som da var generalsekretær i Norsk Aero Klubb og Norges Luftsportforbund, fikk en feilfunksjon på hovedskjermen og reserveskjermen åpnet ikke. Bård ble dermed den siste som hoppet sammen med Jens-Henrik.

I august arrangeres det minnedag for Jens-Henrik på Æra. Her skal Veteranenes Fallskjermklubb foreta minnehopp med fire mann fra LN-TSB. Blant de som skal delta er Jens-Henriks datter, Lene Johnsen, og fotograf Laffen, som også var med på hoppet på Nordpolen. Det er dette som har fått Bård til å gjenoppta fallskjermhoppingen 29 år etter sitt siste hopp.

Bård har tatt vare på sin gamle hoppdress.

AFF-kurs på Æra

Til tross for at Bård hadde alle sertifikater, var i første kull med norske tandempiloter, hold intruktørkurs og var med å utdanne nye tandempiloter måtte han starte helt på nytt igjen. Bakkekurset ble holdt av Ingebjørg Nørstebø, som han beskriver som en dyktig dame. Deretter kom han seg i luften sammen med blant annet Iver Amundsgård, hovedinstruktør i Oslo Fallskjermklubb.

- Når jeg satt i flyet var det samme stemningen som i gamle dager, forteller Bård.

Nå kan Bård plusse på 13 hopp på de rundt 1500 hoppene han hadde før han la opp i 1993. Målet er å få A-lisens før august slik at han kan bli med på minnehoppet.

For Bård er det viktig å utfordre seg selv og være aktiv. I tillegg til fallskjermhopping har han drevet helikopterflyging, motorcross og flere andre ekstremsporter. Han påpeker at vi har godt av å lære oss nye ting og være å nybegynnere.

- Det gjør at vi lærer oss å ha respekt og å være ydmyke. Jeg kjente på det nå når jeg skulle være elev igjen.

Bård kommer inn for landing på Æra.
Bård som helikopterpilot for Veteranenes Fallskjermklubb.
Powered by Labrador CMS