Size matters

Det kan være lett å fristes av små og slanke rigger, men hvor stor reserve har du egentlig plass til i riggen din, og har du tenkt godt nok gjennom valg av størrelse på reserven?

- Mer duk er bedre når det teller, sier Iver Amundgård, som tidligere har vært HI i Oslo Fallskjermklubb og hoppet på landslaget Blue Pelican.

Hittil i karrieren har han gjort over 3000 hopp. Iver hopper i dag med en Optimum 143-reserve, det største som er anbefalt i containeren hans. Begrunnelsen er enkel.

- Main-reserve entanglement, utelanding, trelanding, landing bevisstløs i reserveskjerm, landing i stor høyde eller medvind, da vil jeg ha så stor reserve som mulig, poengterer Iver.

Kjetil Viste Levik, landslagshopper på Agera og daglig leder i Tønsberg Fallskjermklubb, er enig. Da han kjøpte nytt utstyr i 2021, valgte også han en 143-reserve.

- Jeg gjør en del laghopp og AFFI, som gjør at jeg ofte henger i skjerm mellom 2000 og 2500 fot. Da er det fint å ha en stor reserve, forteller han.

Grete Viste er en annen erfaren hopper som har tatt et bevisst valg av reserveskjerm. Hun har 2450 hopp og hopper med en Optimum 126.

- Når du trenger reserven, er du mest sannsynlig i en situasjon som gjør at du ønsker en så trygg skjerm som mulig over hodet, forteller hun.

Grete har selv opplevd en situasjon der hun har vært takknemlig for valget sitt. På en wingsuitcamp i Marokko fikk hun tension knot som førte til spinn med ryggen ned. Nødprosedyren tok lang tid, og hun var lav da reserven endelig fløy.

- Jeg landet langt ute, og var veldig glad for at jeg hadde en stor reserve, legger hun til.

Fordeler med større reserve

Hva er fordelene med en større reserve med lavere wingload? Fellesnevnerne blant hopperne Frittfall har snakket med er klare: lavere landingshastighet, mer tilgivende skjermegenskaper, mer tid til å håndtere eventuelle problemer som overføres fra hovedskjermen, som tvinn, og bedre mulighet til å lande på krevende utelandinger.

- Reserven skal kunne brukes medvinds, i en trelanding eller med en hovedskjerm hengende på slep, understreker Iver.

Trend med små rigger?

Spørsmålet om det finnes en trend mot mindre containere og dermed mindre reserver, gir ulike svar fra hopperne. Iver ser tydelige tegn til at mange fortsatt søker små rigger. Grete mener det har vært en klar tendens der downsizing har vært populært, både når det gjelder rigg og skjermstørrelser. Samtidig har hun inntrykk av at det nå kan være en holdningsendring på gang.

- Spesielt blant de mer erfarne coachene merker jeg en dreining mot tryggere og mer gjennomtenkte valg, forteller hun.

Kjetil mener ikke trenden er like tydelig i Norge, og peker på at mye styres av hva produsentene tilbyr. 

Timo Larsgaard fra Skyvoss har også merket endringer i holdningene, som støtter det Grete peker på.

- Vi ser faktisk en positiv utvikling. Det er færre hoppere som velger de aller minste reservene med høy wingload. Mange er blitt mer bevisste på reservens rolle, sier han.

Han bekrefter også det Kjetil påpeker, at flere leverandører nå tilbyr containere som gir plass til en større reserve uten å gå på kompromiss med hovedskjermstørrelse. 

Råd dersom du skal ha ny rigg

Enten du står foran ditt første riggkjøp eller vurderer å oppgradere utstyret, har hopperne Frittfall har snakket med klare anbefalinger.

Grete mener det aller viktigste er å ikke la utseende og størrelsen på riggen gå på bekostning av sikkerhet.

- Jeg vil alltid velge en større reserve enn hovedskjerm. Ikke gå ned i riggstørrelse om det går ut over sikkerheten. Spør erfarne hoppere, prat med riggere og de som jobber med utstyr. Ikke ta unødvendige sjanser bare fordi du synes det ser bedre ut.

Iver er tydelig på at valg av reserve handler om de dagene hvor alt ikke går etter planen.

- Du velger ikke reserve for å lande på ditt vanlige felt i motvind på en solskinnsdag.

Han anbefaler å velge den største reserven som er anbefalt i containeren du bruker.

Kjetil legger vekt på at man må ta seg tid og skaffe seg kunnskapen man trenger for å gjøre et informert valg.

- Gi deg selv nok tid og kunnskap til å gjøre det beste valget for deg.

Timo anbefaler å tenke helhetlig. Hovedskjerm, reserve og container skal fungere godt sammen, og følge produsentens anbefalinger for størrelser og kompatibilitet.

Et bevisst valg

Når du først er under reserve, har du allerede vært gjennom en stressende situasjon. Det du trenger da, er en stor og tilgivende skjerm som gir deg tid og mulighet til å lande trygt. Husk at reserven er det som redder deg den dagen du virkelig trenger det. Velg med hodet, ikke med egoet.

Powered by Labrador CMS