Får vi se Agera i aksjon i Russland 2021?
Får vi se Agera i aksjon i Russland 2021?

VM 2020, et virtuelt kaos

Blir det egentlig noe VM i Russland i 2021?

Publisert

Norge har akkurat fått nye medlemmer i landslagsgruppa. Og vi ser frem til at både de nye, og de erfarne skal representere Norge i fremtidige konkurranser. Verdensmesterskapet i fallskjerm 2020 skulle arrangeres av Russland, og var lagt til Tanay i Sibir. Det var planlagt et Mondial, som betyr at alle disipliner holdes samlet og på samme sted. Men VM ble utsatt ett år. Samtidig ble World Cup på Voss utsatt fra 2021 til 2022.

Stort sett alle internasjonale konkurranser fra mars og fremover har blitt avlyst. Men skyleague.com har invitert til en virtuell konkurranse i FS, til glede for sine lesere. Det kommer mer om det til slutt i artikkelen.

Blir det et VM i 2021?

Det er faktisk flere trusler i kø mot at Russland skal kunne arrangere et utsatt VM i 2021. For det første er koronapandemien på ingen måte ferdig i skrivende stund. Det er lov å håpe at verdenssituasjonen er normalisert før 7. august 2021, men det er ingen garanti for det. Sist gang Russland arrangerte VM, i 2010, var det flere lag som trakk seg, fordi det var komplisert å skaffe visum. Det blir ikke lettere neste år. Selv om koronasituasjonen blir bedre enn det den er i dag, kan det fortsatt by på problemer hvis vi ikke er helt ferdige med pandemien globalt. Og det er høyst usikkert om det er mulig å få til dette allerede i August 2021.

WADA og CAS

Men korona er ikke den eneste trusselen mot verdensmesterskapet. Den 9. desember 2019 vedtok WADA (World Anti-Doping Agency) å utestenge Russland fra alle store mesterskap i 4 år. Vedtaket utelukker Russland og russere både som deltakere og som vertsnasjon. Russland klaget vedtaket inn til CAS, noe som har gjort at vedtaket ennå ikke er gyldig. Men i forrige uke behandlet CAS saken, og det er ventet en domsavgjørelse innen utgangen av 2020. Hvis CAS gir WADA fullt medhold i sitt vedtak, blir det ikke noe VM i Russland i 2021. Frittfall har undersøkt dette grundig. FAI er listet som en av WADA's definerte 'Major Event Organizations', og er derfor inludert i vedtaket. De opprinnelige sanksjonene har en tydelig formulering om at FAI må finne et annet land som organisator, men det tilføyes samtidig et forbehold om dispensasjon, hvis det er lovmessig eller praktisk umulig å bytte land. FAI har dermed sterke føringer på at de skal finne en ny organisator hvis WADA får medhold. Med en åtte måneder tidsfrist er det høyst usikkert om det kan defineres som praktisk umulig å finne en annet land.

Det åpnes dog opp for at russere kan konkurrere under nøytralt flagg, hvis de kan bevise at de ikke er implisert i noen av bevisene WADA har lagt frem mot Russlands organisasjoner og utøvere.

En full liste over sanksjoner, og begrunnelse for disse, kan finnes her: https://www.wada-ama.org/en/media/news/2019-12/wada-executive-committee-unanimously-endorses-four-year-period-of-non-compliance

Skyleague.com med virtuelt VM i FS

I mangel på spennende offisielle konkurranser å følge med på, har Kurt Gaebel fra skyleague.com invitert de beste lagene i verden til å delta i et virtuelt VM. Dette betyr at alle lagene hopper samme trekning, men på sine egne hoppfelt rundt om i verden. Deretter sender de inn video til et dommerpanel, som dømmer fortløpende. På denne måten har vi nå fått en status på hvordan mange av lagene ligger an i forhold til hverandre.


Før poengsummene fra det virtuelle verdensmesterskapet ble publisert, var det nok knyttet mest spenning til hvem som er best i FS8. Golden Knights fra USA har vunnet de fire siste titlene, men de byttet ut halve laget etter VM 2018, og tapte konkurransen mot Airspeed XP8 under kvalifiseringskonkurransen i det amerikanske mesterskapet 2019. Frankrike er en annen stor nasjon i FS8, og var de siste som slo Golden Knights, tilbake i 2010. Men Frankrike har hatt en bølgedal i FS8, og var ikke en gang med i VM 2018 i Australia. Russland er det siste tradisjonelle power house i FS8. De har som oftest havnet bak både Frankrike og USA, men under World Cup i Arizona i fjor, vant de gull. Russland hadde tydelige ambisjoner om å vinne et VM på hjemmebane, og de var godt i rute. Bronsemedaljør fra 2018, Qatar, viser ingen tegn til å kunne hamle opp med de tre store. Vi hadde tre store medaljefavoritter til VM 2020, som vanlig. Men det er sjelden det er så dødt løp mellom alle tre.

Airspeed XP8 rett etter en exit
Airspeed XP8 rett etter en exit

I FS4 har Hayabusa vært storfavoritter i snart 10 år på rad. De har tapt noen få konkurranser i den perioden, men de har vunnet nesten alt som kan vinnes. Arizona Airspeed er det eneste laget som har slått dem i frittfall. Og det var etter en jump off på VM 2012. VM i 2018 ble også veldig spennende mellom de to lagene, da Airspeed klarte å lukke et betydelig forsprang, og innhentet Hayabusa til lik poengsum før siste runde. Men Hayabusa vant, og ble verdensmestere for tredje gang på rad. Hayabusa's eldstemann David Grauwels skulle delta i sitt siste VM som formasjonshopper. Han har valgt å følge sin plan, og Italieneren Michele Silvi overtar hans plass. David fortsetter allikevel på laget, men nå som kameramann. Lillebror Andy Grauwels blir nå den siste gjenværende utøveren av den opprinnelige lagoppstillingen fra 2002. Hayabusa hoppet med Michele Silvi som inside center, og David Grauwels på kamera under det virtuelle verdensmesterskapet 2020.

Resultater FS4

Noen av poengsummene kan bli oppdatert senere, fordi konkurransen ikke arrangeres synkronisert, men har et mer fritt format med tanke på tidspunkt for innlevering av videoer. Men her kan vi se at Hayabusa vant klart foran Arizona Airspeed. Det er allikevel ikke Airspeed som skal til VM for USA, ettersom det var SDC Rhythm XP som vant det amerikanske mesterskapet i 2019, etter en utrolig spennende konkurranse som endte i jump-off. Rhythm har ikke fullført alle rundene i skrivende stund, men man kan se at de har omtrent samme, faktisk litt mindre poeng enn airspeed, i de rundene de har fått poeng på. Vi mangler Frankrike og Russland i denne konkurransen, men begge land har uttalt at de fokuserer på å vinne FS8. Selv med ny oppstilling kan vi konkludere med at Hayabusa er storfavoritter for å vinne et VM i 2021.

Resultater FS8

I FS8 var det betydelig færre lag som deltok. Men vi fikk en meget spennende oppdatering på styrkeforholdet mellom USA og Frankrike. Etter 10 runder vant Amerikanerne med to små poeng, og sudde dermed situasjonen på hodet i forhold til World Cup 2019, hvor Frankrike var foran med 4. Poegsummene er nesten nøyaktig de samme som ved World Cup i fjor, hvor Frankrike fikk 202, mens USA fikk 198. Russerne var allikevel foran med sine 207, og det ville ha vært veldig spennende å se score fra dem også her. Tyskland viser at de har verdens kanskje beste amatørlag, med sine 136 poeng. Qatars landslag fra militæret, ville sannsynligvis fortsatt ha vært foran Tyskland ved et VM.

Avgjørelsen kommer i løpet av 2020

CAS har uttalt at de regner med å komme frem til en avgjørelse om Russlands fremtid, innen utgangen av 2020. Det kan bli fullt medhold til WADA, RUSADA, eller en mellomløsning. Hvis Russland ikke får arrangere VM i 2021, må vi håpe at andre står klare til å overta ansvaret. Jeg gleder meg iallefall veldig mye til å se samtlige fra landslagsgruppa delta på et VM

Powered by Labrador CMS