VossVind Girls på Wind Games 2020. En av de siste konkurransene som ble holdt, før koronapandemien kom til Europa.
VossVind Girls på Wind Games 2020. En av de siste konkurransene som ble holdt, før koronapandemien kom til Europa.

VM i vindtunnel 2021 avlyst

Konkurransen var planlagt i April, i Slovakia

Publisert

Frittfall meldte torsdag på sine facebook-sider om at VM i vindtunnel 2021 er avlyst. ISC begrunner dette med at koronapandemien er på stigende kurs i europa, og at reisevirksomhet ikke ser ut til å kunne normalisere seg innen April neste år. En annen grunn er at de ser at det er store forskjeller i treningsmuligheter på verdensbasis for tiden, og at det kan ha store konsekvenser for økonomien i mesterskapet hvis avlysningen ikke kommer tidlig nok. En samlet vurdering av disse faktorene har resultert i at VM 2021 i Slovakia er avlyst.

Dette er andre året på rad hvor ISC avlyser årets største konkurranse. World Cup i AirSpace Belgia, ble utsatt til 2022, etter å ha vært opprinnelig planlagt i April 2020. Håvard Flaat er daglig leder i Airspace indoor skydiving. Han forteller at de nå venter på en oppdatering fra ISC, og vurderinger angående det planlagte verdensmesterskapet fra fly i Russland, som allerede er utsatt fra 2020 til 2021. Det er mulig at hele kalenderen må legges om. Men foreløpig er det ingen nye forandringer i planene om å arrangere EM og World Cup i Belgia i 2022.

Utøverne mister sitt andre mesterskap på rad

En av de norske utøverne som rammes hardest av avlysningen, er Amalie Hegland Lauritzen. Amalie tok bronse under VM i Frankrike i 2019, og er en ung utøver på vei opp. Hun opplever nå sin andre avlysning på rad, rett etter at hun tok steget opp i verdenstoppen. I en kommentar til frittfall, viser allikevel Amalie en inspirerende optimisme.

«Akkurat nå er det eigentlig ein lettelse å vite at VM 2021 er avlyst, i stedet for å gå rundt med usikkerheten om det ville blitt arrangert eller ikkje. Usikkerheten er definitivt det som har vore vanskeligst, og som tærer mest på motivasjonen.

Det er selvfølgelig motivasjon fra min side, og eit ynskje om å satse videre mot ein mulig konkurranse i 2022. Det kommer allikevel til å vere avhengig av kva treningsmuligheter me utøvere vil ha i det neste årene, og den finansielle situasjonen oppe i alt. Videre vil eg gjere det eg kan for å fortsette å utvikle sporten, og gi tilbake til sporten ved å lære vekk det eg kan om kroppsflyging.»

Amalie Hegland Lauritzen, VM-medaljør fra Weembi Lille, Frankrike 2019
Amalie Hegland Lauritzen, VM-medaljør fra Weembi Lille, Frankrike 2019

VossVind Girls

Vossvind Girls er også et lag som utelukkende trener og konkurrerer i vindtunnel. Jentene er norges beste FS4-lag innendørs, og de har vunnet NM de siste to årene. De tok steget opp på internasjonalt nivå i 2019, og var klare for å klatre på listene i FS4 kvinneklassen. Frittfall har snakket med Oda Bastesen Storebø på telefon. Hun rapporterer om at de i Februar 2020 la ambisiøse planer for å ta steget opp blant de aller beste. I samarbeid med Dennis Praet (Hayabusa) hadde de planlagt å trene mye, også i andre tunneler, for å lære av foreløpig bedre lag. Treningen i 2020 ble sterkt redusert på grunn av pandemien. Utover høsten hadde de allikevel fått trent litt, med Dennis på videochat. Laget er selvfølgelig skuffet over at det ble nødvendig å avlyse VM 2021.

Dobbelt regjerende norgesmestre, VossVind Girls
Dobbelt regjerende norgesmestre, VossVind Girls

Når jeg spør om laget kommer til å satse videre, har Oda selvfølgelig ikke et klart svar på dette enda. Det er veldig vanlig at et lag snakker om videre planer først etter et stort mesterskap. Laget står i en litt annerledes situasjon enn de fleste andre lag, på grunn av ung alder hos utøverne. Flere av jentene skal nå i gang med studier. Vilde er russ i 2021. Lagets muligheter til å satse videre, kommer an på hvor i landet de ender opp med å studere. Men stemningen blant jentene er god, og motivasjonen er ikke brukt opp. Laget har eksistert i mange år, og har hatt samme line-up siden World Cup i Polen i 2016. Vi har ikke mange lag i Norge som er mer stabile.

Landslagene

Ingen av frittfallslandslagene hadde planer om å delta. Blue Pelican fokuserer utelukkende på frittfall for tiden. Freeflylaget Zion hadde ikke planer om å delta, og Agera venter fortsatt på tilbakemelding fra forbundet om hvilken finansiell støtte de kan regne med, før de kan legge ferdig planene for 2021.

Powered by Labrador CMS