Blue Pelican på trening i Eloy, Arizona.

VM 2022: Blue Pelican

Landslaget i VFS, Blue Pelican, sikter mot verdenstoppen i det de beskriver som fallskjermsportens Formel 1.

Publisert Sist oppdatert
Andre Bach, Derek Nordlund Broughton, Iver Amundsgård, Sondre Tømmervold & Øyvind Nyberg.

Blue Pelican er et velkjent navn for de som har hoppet litt. Laget har konkurrert sammen i internasjonale konkurranser siden laget ble stiftet i 2013. Det har vært flere variasjoner av Blue Pelican. Noen har sluttet og nye har fått sjansen. Den som har stått støtt som grunnstamme hele veien er Derek Nordlund Broughton.

Iver Amundsgård ble med som nytt lagmedlem i vinter. Lagsammensetningen før årets VM er dermed relativt ny for Blue Pelican. Dette året har de brukt på innlæring av alle formasjoner og utsprang for å legge til rette for enda hardere satsning i 2023. Dette skal gjøre at de kan prestere på topp under World Cup og EM på Voss.

Blue Pelican ser på årets VM som viktig konkurransetrening for laget. Målet er å prestere opp mot lagets tidligere beste snitt i internasjonal konkurranse.

- Vi gleder oss til å konkurrere med de beste fallskjermhopperne i verden og ikke minst sammen med de andre norske lagene, skriver Blue Pelican.

Vertikal formasjonsflyging

Blue Pelican deltar i grenen VFS, eller vertical formation skydiving, som de beskriver som fallskjermhoppingens Formel 1. VFS går ut på å bygge formasjoner i frittfall, mens kameraflygeren fanger poengene på video fra undersiden av formasjonen. I motsetning til formasjonshopping på magen bygges formasjonene i det vertikale planet, altså head down eller head up. Med 35 sekunder til rådighet, og med en snitthastighet på 350 km/t, skal man gjøre formasjonene så mange ganger som mulig. En konkurranse går over 10 hopp.

Sikter mot toppen

Blue Pelican har som mål å hevde seg i verdenstoppen. Med Andre Bach, tidligere verdensmester i veteranturn, som lagekspert på fallskjermspesifikk trening og kameraperson og fire hardtarbeidende og dedikerte hopperne i formasjonen er nok ikke det et urealistisk mål.

Powered by Labrador CMS