Pål Bergan og Ronny Helgesen i delen som ble spilt inn før åpningsshowet for OL på Lillehammer.

Fallskjermstunt på OL-åpning i 1994

I dag er det 30 år siden OL-ilden ble tent på Lillehammer. Norske fallskjermhoppere var en del av det storslagne åpningsshowet.

Publisert Sist oppdatert

Fallskjermhoppere kledd i rødt, hvitt og blått som utfører akrobatiske triks i frittfall med kjelker, brett, ski og truger. En formasjon bestående av to hoppere under skjerm med et 200 kvardratmeter stort flagg mellom seg. Sekvensen ble filmet og vist på storskjerm under åpningen av OL på Lillehammer i 1994. I det formasjonen med flagget forsvant ut av skjermen kunne man se dem fly inn over Lysgårdsbakkene. 

Fra 01:10 kan du se fallskjermhoppingen.

OL arrangøren med kunstnerisk ide

Konseptet spiller på vettene som samles til lek og moro, slik som hele verden skulle samles på Lillehammer. OL arrangørene hadde kunstneriske ideer om gjennomføringen, men hadde ikke forutsetningene til å forstå begrensningene ved fallskjermhopping, forteller Pål Bergan, en av hopperne du kan se i både frittfall og under skjerm i stuntet.

- De ønsket et kjempestort flagg med hoppere i hvert hjørne, der flagget fungerte som fallskjerm.

Videre forteller han at det var mange morsomme ideer og skisser de hadde å jobbe med. De spilte inn og klippet sammen film på forhånd, og det ble løst bra med overgangen fra film til de kom flyvende inn med flagget.

Stuntet tok over et år og planlegge. Det var også første gang noen hadde vært bundet sammen under skjerm. De måtte derfor lage hele systemet som gjorde at de kunne koble seg sammen og fire ut flagget mellom seg før ideen kunne realiseres. 

- Det var et veldig morsomt og spennende prosjekt å jobbe med, sier Pål.

Powered by Labrador CMS