Mondial i Russland godkjent av WADA

Men hva med Norge? Blir det boikott?

Publisert

Frittfall har tidligere skrevet om WADA og CAS som har idømt RUSADA og Russland sanksjoner for brudd på antidopingbestemmelser. Verdensmesterskapet i fallskjerm i Russland i august stod dermed i fare for å bli flyttet eller avlyst. International Skydiving Commission (ISC) søkte WADA om å få beholde Russland som arrangørland, med begrunnelse om at det var praktisk eller juridisk umulig å flytte mesterskapet. På fredag den 5. mai delte presidenten i ISC, Gillian Rainer, nyheten om at søknaden var godkjent.

Boikotter Norge?

Men det er slett ikke sikkert at norske utøvere sendes til Russland allikevel. Konkurransekomiteen i Norge har tatt sterkt til orde for å boikotte verdensmesterskapet. Andre sentrale medlemmer i arrangørkomiteen for World Cup i Voss 2023 har gjort det samme på facebook. Saken er nå sendt til NIF, for å få deres holdning til problemstillingen. Det har ikke kommet svar fra NIF på nåværende tidspunkt.

Frittfall har prøvd å finne ut av om andre nasjoner har samme bekymringer, og har tatt kontakt med konkurransekomiteen i Sverige, samt sportsudvalget i Danmark.

I Sverige er det ikke planalgt noen boikott. Sjef i svenskenes konkurransekomite, Lena Kaulanen, sier at såvidt hun har forstått det, kommer Sverige til å følge WADAs avgjørelse. Derimot finnes det en avgjørelse fra det svenske flygsportsforbundet om at en amatørkonkurranse er en unødvendig reise. Amatørsport er definert som alt man ikke livnærer seg på, og inkluderer da fallskjerm. Hvis UD i Sverige fortsetter å fraråde ikke-nødvendige reiser til Russland, vil Sverige ikke være til stede under Mondial.

Nikolaj Larsen er sportsmanager og sekretariatsleder i Dansk Faldskærms Union (DFU). Han skriver at DFU har vendt problematikken med Dansk Idrætsforbund (DIF), og spesifikt om DFU bryter et moralsk kodeks, eller sender dårlige signaler til dansk idrett, om de deltar i Russland. DIF forteller at de ikke vil ta DFU som gissel i dette storpolitiske spill, da denne konkurrence har været planlagt før WADA la sanktioner på Russland.

Larsen legger allikevel til at han synes at DFU skal følge med på hva som skjer videre i Norge. De kan sagtens se at det kan være lurt å koordinere en felles front, primært fra vesteuropeiske land, hvis dette skal ha effekt og samtidigt sende et klart signal til ISC og Russland. Men inntil videre er det ikke planlagt noen boikott fra danskenes side.

Official Information Bulletin #2

De russiske arrangørene har nettopp publisert den andre offisielle informasjonsbulletinen. Kort fortalt har de lyttet til utøvernes ønsker om å dele mesterskapet opp tidsmessig, så ikke alle utøverne skulle reservere to fulle uker for konkurransen, i tillegg til eventuelle karantenedager. Dette reduserer også antallet mennesker som er samlet samtidig.

Fra mandag 9. august til søndag 15. august skal canopy piloting, formasjonshopping og speed skydiving konkurrere. Fra mandag 16. august til lørdag 21. august skal freefly, freestyle, wingsuit og skjermformasjoner i ilden.

Det er også lagt ned forbud mot å ta med andre enn utøvere og offisielle delegater. Ektefeller, kjærester eller lignende kan derfor ikke være med i denne omgang.

Den offisielle informasjonsbulletinen, og koronaguide for mesterskapet, kan dere finne her:

Official Information Bulletin #2

Powered by Labrador CMS