Ragnar Nansen (16), kanskje Norges yngste AFF-elev gjennom tidene
Ragnar Nansen (16), kanskje Norges yngste AFF-elev gjennom tidene

Tidenes yngste norske AFF-elev?

Ragnar Nansen (16) er kanskje Norges yngste noensinne

Publisert

Ragnar Nansen har vært et kjent navn i fallskjermsporten, fra før han kunne gå. Mamma Lise Nansen er medlem av FS4-laget DeLand Norgies, som vant 3 VM-medaljer rundt årtusenskiftet. Pappa Nicolai Nansen er også rutinert konkurransehopper, med NM-gull i formasjonshopping, både i vindtunnel og i frittfall. Og begge foreldrene er AFF-instruktører med mange års erfaring.

Forholdene lå derfor til rette for at Ragnar kunne starte tidlig. Han hadde sitt første hopp bare 19 dager etter han fylte 16 år. Pappa Nicolai var med som instruktør. Hoppet ble gjennomført på åpningsuka til Tønsberg Fallskjermklubb, i slutten av mai. Frittfall er ikke kjent med noen yngre AFF-elever i Norge noensinne.

Ragnar har alltid hatt lyst til å bli fallskjermhopper. Han sier han har egentlig bare venta på å bli 16, så han kunne komme i gang. Storesøster Kari har også planer om å begynne med hopping, men har foreløpig vært opptatt med en annen lidenskap, nemlig sprangridning.

Hva liker du aller best med fallskjermhopping, Ragnar?
-Det er frittfall. Det beste hoppet jeg har hatt så langt er det første hoppet etter at jeg bestod level 7. Da jeg kunne hoppe helt alene, og bestemme selv.

-Hvor mange hopp har du nå?

-9 hopp.

-Da har du kanskje ikke tenkt så mye over om det er FS eller Freefly eller noe annet du vil?

-Freefly ser jo utrolig gøy ut da, men jeg skal nok prøve FS også.

-Kanskje et familielag, når Kari også kommer i gang?

-Ja det kunne vært gøy å prøve

Ragnar I flyet, med pappa Nicolai som instruktør
Ragnar I flyet, med pappa Nicolai som instruktør

Vindtunnel og penger

Ragnar forteller at han har flydd en del i vindtunnel før sitt første hopp.

-Ja det hjalp mye. Det føltes veldig likt som i en vindtunnel egentlig.

-Var du egentlig nervøs, du som har vokst opp på hoppfelt, og har sett fallskjermhoppere hele livet?

-Når døra gikk opp, ble jeg nervøs ja. Og før vi skulle hoppe ut. Men da vi lå i lufta var det egentlig bare deilig.

Undertegnede hadde bestemt seg for å bli fallskjermhopper, etter å ha vært tilskuer på norgesrekordforsøk i storformasjon, som 14-åring, i 1998. Men fallskjermkurs koster mye penger, og derfor tok det fem år, før jeg endelig kom i gang som 19-åring. Så jeg blir nødt til å spørre Ragnar:

-Har du blitt sponsa av foreldrene dine?

-Ja, de har betalt kurset, og AFF-hoppene, pluss gitt meg fem hopp mer. Etter det skal jeg betale selv. Og når jeg kjøper rigg og sånt, skal jeg nok betale det selv også.

-Har du sommerjobb da?

-Ja det er faktisk snakk om at jeg skal ha sommerjobb på feltet. Enten som pakker, og/eller annen form for hjelp, som å hjelpe folk med å finne riktig utstyr og sånt.

Pakke fallskjerm er hard jobb, men det kan også være bra betalt, hvis man er god til det. og i motsetning til en del andre sommerjobber, er det ikke forskjell på om man er over eller under 18, med tanke på lønn.

Frittfall gratulerer med gjennomført AFF, og ønsker lykke til videre med hoppinga!

Ragnars level 1
Ragnars level 1
Powered by Labrador CMS