FS-landslaget Agera er et av lagene det blir spennende å følge fremover. Her undre trening på Tønsberg.

Fallskjermdommere

Som dommer får man være med å dømme fallskjermkonkurranser og godkjenne rekorder. I følge Anna-Maria Lund og Anja Dahl fører det med seg mange øyeblikk av stolthet og gode minner.

Publisert

BURDE DU BLI DOMMER?

1. Du har interesse for sporten.

2. Du har tålmodighet, godt humør og integritet.

3. Er god på administrative oppgaver og er løsningsorientert

Ta kontakt med anna@nordicsymbol.no eller anjad@online.no for å høre mer.

- Vi ser mange store smil i frittfall, og det er noe av det beste vi vet, sier Anja Dahl, en av våre norske FS-dommere.

Anja var en av de siste norske dommerne som gikk på kurs for å ta dommerlisenser. Med dommerlisenser får man være med å dømme fallskjermkonkurranser og godkjenne rekorder. Anna-Maria forteller at man opp gjennom tidene har hatt mange gode norske lag og enkeltprestasjoner.

- Da er det veldig spennende og gledelig å få lov å sitte i et dommerpanel og få dømme de flotte utøverne som man har, forteller hun med et smil.

Tiden som internasjonal dommer da Norge hadde et militært kvinnelandslag i FS trekker Anna-Maria frem som særlig spennende.

- De gjorde en så god jobb på alle måter og da blir man veldig stolt av å være norsk og norsk dommer, forteller hun.

Både Anja og Anna-Maria er enige om at det er svært mange hyggelige opplevelser ved å dømme nasjonale konkurranser også.

- Man er jo en del av en stor og luftig familie, ler Anna-Maria.

Mangel på dommere

For å kunne gjennomføre konkurranser og sette rekorder i fallskjermhopping trenger man dommere. For tiden er det dommermangel i hele skandinavia, som gjør at det er utfordrende å gjennomføre nasjonale mesterskap uten å hente inn ekstern kompetanse.

Dommerrommet under NM på Bjorli i 2021.

- Her føler vi at alle må bidra og alle landene har en plikt til å stille. Vi trenger noen til alle rollene i fallskjermsporten: instruktører, drift av hoppfeltene, de som driver frem talentene, de som konkurrerer og de som dømmer, sier Anja.

Anna-Maria forklarer at man som dommer har ansvar for hele prosessen rundt en konkurranse, alt fra å trekke runder, sette opp lister og registrere lagene.

Anja legger til at regelverket og gangen i et mesterskap er noe av det man går gjennom på dommerkurset, så det krever ingen forkunnskaper. Samtidig er kurset praktisk med diskusjoner, dømming og gjennomgang av videoer med både gode og dårlige eksempler.

Vil du bli dommer?

Om man ønsker å bli dommer er det viktigste at interessen for sporten er til stede, ifølge de to dommerne. Anja begynte å dømme fordi hun følte seg for gammel til å satse aktivt på konkurranse selv, men likevel ville være en del av det som skjer. Anna Maria har ikke bakgrunn som fallskjermhopper, men startet å dømme fordi hun var gift med en som hadde fallskjermhopping som yrke.

- Da var det fint å kunne engasjere seg på den måten. Så har jeg fortsatt med det i ettertid, forteller hun.

De avslutter med å oppfordre alle med interesse for sporten til å ta kontakt og inviterer alle til å komme på NM i vindtunnelflyging for å lære mer.

Powered by Labrador CMS