Hvordan forberede seg til sesongstart?

Hvordan forberede seg til fallskjermsesongen? Frittfall har spurt fire erfarne hoppere om deres tips.

Publisert

Ole Petter Nyland (45) har hoppet siden 2015 og har 1500 hopp.

Siden fallskjermhoppingen opptar mesteparten av tiden min i sesongen, pleier jeg å utnytte det faktum at vi har en off-season her i Nord-Europa og fyller tiden med andre ting enn hopping. Men det har likevel blitt plass til en 2-ukers skillscamp i Sevilla i januar og litt tunnelflyging for å holde ferdighetene ved like og dempe den verste abstinensen.

Tidlig på året pleier jeg å sette meg noen mål for den kommende sesongen, både som hopper og instruktør, og deretter se hva jeg kan gjøre for å oppnå dem. I år har jeg mål om å bli bedre på dynamisk angle/tracking og allerede meldt meg på flere relevante skillscamper og et par boogier. Har også avtalt å hoppe fast med flere personer for å prøve å bli bedre sammen. 

Random fun-jumping er gøy, men fun-jumping med en fast gjeng og en god plan er enda gøyere og gir mye bedre resultater hvis man ønsker å utvikle seg.

Rett før sesongstart tar jeg en god gjennomgang av utstyret. Spesielt det som har ikke har vært i bruk siden i fjor. Utsyr er mer enn riggen din, og det er bare den som får et kritisk blikk av en MK. Er hjelmstroppen slitt? Er strikken på høydemåleren løs? Har hoppdressen krympet IGJEN? Er batteriene på høydemålerne ok? 

Og før jeg gjør sesongens første hopp pakker jeg alltid om hovedskjermen min hvis den har lagt en stund i riggen. Det siste du vill ha på sesongens første hopp er en skjerm som kommer ut av bag'en som en murstein etter å ha lagt 7 måneder i press, bruker akkurat så lang tid på å åpne at du begynner å få litt angst for så å åpne så hardt at du fremdeles har kink i nakken på 17. Mai.

Nadia Jørgenrun (29) har hoppet siden 2015 og har 1998 hopp.

Sist jeg hoppet var i DeLand i november, så selvom jeg de siste årene har jeg hatt en hopptur på våren før sesongstart, blir det faktisk ingen hopping før åpningshelga i tønsberg 19. april!

Nå er det jo ikke så lenge til sesongstart, men hvis du ikke har tatt HK enda, er det greit å få gjort snart. Plutselig trenger vigil’en 4års kontroll eller skjermen linebytte etter HK, og alle sånne ting kan ta tid. 

På vinteren går mye av tiden til trening med Agera på Modern Activity Center. Vi trener ca. 2 ganger i uken og det hjelper nok mye for å komme raskere i gang når sesongen starter.

Samtidig er det alltid litt tilvenning fra tunell til frittfall, så vi skrur ned tempo fra hvordan vi flyr i tunellen og prøver å være ekstra tålmodige. Et tips er skru ned forventningene over hva man får til på de første hoppene etter en vinter i tunell eller uten hopping.

Betal lisens og forsikring med en gang, det ekke noe vits å vente til du står i kø i resepsjonen og er gira på å hoppe. 

Målet for sesongen er å prestere på Agera sitt beste. 

Til slutt, ta ekstra vare på de nye hoppvennene - gjør noen «oppvarmingshopp», gå igjennom nødprosedyre eller sjekk utstyret sammen.

Ørjan (52) begynte å hoppe 1989 og har gjort 2407 hopp.

Jeg har normalt et opphold mellom oktober og april evt begynnelsen av mai. Det er godt med et skikkelig avbrekk fra hopping det gir muligheten til å bygge overskudd og energi til neste sesong.

Har det som en regel å fornye tidlig på året etter at medlemskap og forsikring er betalt, neste post på programmet er å få HK på riggen.

I løpet av vinteren går jeg over alt utstyr og får reparert eller erstattet det som trengs. Det betyr blant annet å bytte batterier i høydemålere/dytter osv.

Når alt det praktiske er gjort og man er fysisk klar for hopping starter mentale forberedelser. Først og fremst øver jeg på nødprosedyre før sesongstart samt at jeg visualiserer ulike what-if situasjoner som kan oppstå i løpet av en sesong. Nødprosedyre går jeg uansett gjennom før hvert hopp gjennom hele sesongen.

Når sesongen først er i gang starter jeg med noen enkle hopp, eventuelt hop’n’pop. Flyr ikke store grupper tidlig og sørger for å ha lite folk rundt meg til skjermflyvingen er on track igjen.

Et lite tips på slutten: Bruk engangs plasthansker under dine vanlige hansker når det er kaldt.

Ingrid Johansen (38) har hoppet siden 2012 og har 1300 hopp.

Jeg har ikke hoppet på vinterhalvåret de siste sesongene, det har jo blitt så dyrt! Jeg syns også det er for kaldt å hoppe i Norge om vinteren og er en evig godværshopper. Jeg er derfor veldig «uncurrent» når jeg starter sesongen nå snart på Østre Æra. Årets første hopp blir alltid med mye nerver i magen for min del, men prøver å gjøre en del tiltak for å gjøre det tryggest mulig.

Jeg liker å gjøre de første hoppene på et kjent hoppfelt og starter med å gjøre flere Hopn Pops fra omkring 5000ft for å kun konsentrere meg om få ting av gangen. Jeg bruker om lag 20 hopp på at ting går litt av seg selv igjen, uten å måtte tenke ekstra på spacing, å bremse før trekket, separere godt + mange andre ting. Jeg kjenner jeg har lite overskudd før jeg har gjort en del hopp, og vet at dette kan føre til feil dersom jeg ikke er godt skjerpet.

Jeg gjør alltid nødprosedyre både i hodet og ved å ta på håndtakene mine x flere før de første hoppene samt gjør litt dummytrekk på bakken. Dette er for så vidt noe jeg fortsetter med gjennom sesongen, særlig ved første hoppet for dagen. Jeg liker å pakke skjermen min like før hoppstart og gå gjennom utstyret, er like overasket hver sesong over hvor mye jeg må tenke for å pakke skjerm når det er 6mnd siden sist.

Kiler i magen nå merker jeg, gleder meg enormt til sesong, sol og sommer! Håper vi sees!

Powered by Labrador CMS