Et sjeldent øyeblikk med både Alex Baker og Morgan Mackay foran kameraet.

Til Norge for å lage filmer og hoppe fallskjerm

Alex og Morgan kom begge til Norge for å hoppe fallskjerm og lage filmer. Fra de møtte hverandre første gang tok det ikke lang tid før de begynte å lage filmer sammen og nå har de startet firmaet Vertical Films.

Publisert

- Vi møttes ved kaffekannen i kafeen på Skydive Voss. Morgan så ut som han var stått opp fra de døde og var allerede på sin 12 kaffe den dagen, ler Alex, som hadde rundt 50 hopp på når han kom til Norge i 2020.

For å få en fot inn i det norske fallskjermmiljøet jobbet Alex i kafeen på hoppfeltet. Morgan, som allerede hadde mye erfaring i sporten, jobbet som tandeminstruktør og videograf.

Morgan har jobbet som både tandeminstruktør og videograf.
Fra humorfilmer til dokumentarer

Første versjon av Skydive Voss Filmfestival ble holdt samme sesong, og sammen laget de en humorfilm om shakas og tandeminstruktører, PTSD in skydiving. Denne filmen fikk fort over 15 000 visninger på facebook.

- Når jeg lagde filmer tidligere endte jeg som oftest opp med rundt 12 visninger, ler Morgan, som har bakgrunn fra en filmskole i Australia.

Det var i Australia Morgan begynte å lage filmer tilbake i 2007. Sammen med noen venner hadde han en liten bedrift som tok på seg noen små prosjekter og holdt noen filmfestivaler. Han forteller at dette miljøet ikke var så stort i Australia på denne tiden. Kombinert med at sosiale medier ikke hadde gjort sitt store inntog enda, var det heller ikke mange som trengte innhold til bedriftene sine.

- Også var vi veldig unge, rundt 18-19 år, og visste egentlig ikke helt hva vi drev med.

Interessen for foto og video kom tilbake når Morgan flyttet til Norge.

Etterhvert dro Morgan til USA for å hoppe fallskjerm. Fallskjermferiene ble lengre og lengre og til slutt ble bedriften lagt ned. Selv om Morgan har vært fascinert av fallskjermfoto- og video siden han begynte å hoppe, var det ikke før han kom til Norge han ble skikkelig giret på å lage filmer og ta bilder igjen.

- Her i Norge er man samlet på hoppfeltet etter hopping for å se filmer, ukesvideoer og filmer fra AFF-kursene. Samtidig gjør folk kule stunts og morsomme hopp og det er mye gøy å filme og ta bilder av, forteller han.

For Alex startet interessen når han tok fallskjermkurs i 2016. Han så tidlig på de som hoppet med kamerajakker og ring sights, og tenkte at dette var noe han ville gjøre. Kjærligheten for kameraet fant han for alvor når han sluttet i jobben sin som ingeniør og tok noen års pause fra fallskjermhoppingen for å reise.

- Når jeg dro til Norge fortalte jeg til meg selv og alle andre at jeg skulle dra til Norge for å lage dokumentarer.

Startet firma sammen

Etter flere prosjekter sammen fant de ut at de for alvor vil satse på foto- og film, og bestemte seg for å starte firma sammen. De forteller at de stort sett har de samme ideene om hva de vil gjøre og at det er lettere å jobbe mot målene sine når de jobber sammen i et team. Å jobbe i en kreativ industri krever mye hard jobbing og er ikke noe man blir rik av ifølge guttene.

- Man må ha en indre motivasjonen og gjøre det for sin egen del, sier Alex.

Vertical Films favoritter fra året som har gått.

Det er mange aspekter ved å være fallskjermfotografer, og i tillegg til kamerautstyr, redigeringsprogrammer og annet som hører med, prøver de å sette til side nok penger til at de kan investere egne ferdigheter og skills.

- Ingen av oss har et veldig høyt nivå når det kommer til hopping, men vi gjør det beste med det vi har, forteller Morgan.

De legger til at de får god hjelp av andre hoppere som leverer filmer til de.

- De fleste hopper med kamera nå, men bruker aldri filmene sine til noe. Og det er jo der vi er gode, sier Morgan.

Ekstremsportveko og 17. mai

Fallskjermhopping involverer mye fart, bevegelse og følelser, men det kan være svært utfordrende å få frem på film. Derfor er det viktig for guttene å kombinere klippene fra frittfall med gode bakkefoto, i tillegg til at videoene de lager forteller en historie.

- Ekstremsportveko er for oss unikt på denne måten. Vi får stor kreativ frihet og det blir gjort så mange ulike typer hopp, alt fra swooping til innhopp, i tillegg til at det er mange historier å fortelle.

Samtidig som det er hektisk og mye press på slike store oppdrag, forteller de at det er noe av det morsomste de gjør.

- Helt siden jeg var yngre og så skifilmer der fotografen hang på utsiden av helikopteret for å filme, har jeg drømt om å gjøre det. Og det har jeg fått gjøre noen ganger siden jeg kom hit, forteller Alex ivrig.

Det er viktig for Morgan og Alex at filmene deres forteller en historie.

På slike store eventer får de ofte inn mye videomateriale og det kan være vanskelig å skille ut det beste. På noen oppdrag er det derimot viktig at alt klaffer på første, og eneste, forsøk.

- Jeg har aldri vært så stresset som før flagghoppet på Finse 17.mai, forteller Morgan.

Folk kom langveis fra og klippene skulle på nyhetene noen timer senere. Det var derfor helt avgjørende at alt gikk etter planen.

Filmfestivaler

Trevarefabrikken er et av flere stoppesteder for filmfestivalen til Vertical Films.

Guttene forteller at det er unikt å jobbe med fallskjermhopping og at man lever litt i en boble utenfor den virkelige verden.

- Det er kult å være 30 år, uten mange forpliktelser og hoppe ut av fly og ha det gøy med vennene sine. Samtidig vil vi balansere dette med andre og mer meningsfulle historier og jobber, forteller de.

Filmfestivalene de arrangerer beskriver de som særlig meningsfulle. Her får de vise frem noens historie, man lærer noe og filmene har en positiv effekt på de som ser de. Første stopp av neste års tour er på Voss i mai, mens resten av landet får besøk av duoen utover høsten. Tidligere i høst samarbeidet de med ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, om en filmfestival og kunne gjerne tenke seg å gjøre flere lignende jobber.

- Vi ønsker også å lage sosialt interessante dokumentarer om konflikter og andre aktuelle temaer. Det er mange temaer å utforske og mange interessante folk.

Boogievideos og tinderpakke

Guttene forteller at det er særlig moro å hoppe med den nyere fallskjermhopperne. Om det er under AFF-progresjonen eller noens første speedstar, er dette ofte hopp som betyr mye for den involverte og da er det spesielt å få være med å fange øyeblikket på film.

- Eller om noen vil ha bilder til tinderprofilen sin, tilbyr vi en tinderpakke, ler de, før de blir seriøse og legger til at de er tilgjengelige for alle typer oppdrag gjennom vinteren.

De håper sesongen neste år blir travel med en god miks av store eventer og funjumps med gamle- og nye venner. Sesongen starter i Florida på Freeflybasicen.

- Jeg har alltid hatt lyst å gjøre boogievideos og nå gjør vi det, sier Alex.

Powered by Labrador CMS