Første sivile tandem natthopp i Norge.

Første sivile tandem natthopp i Norge

Deltakerne i 71° nord fikk en helt spesiell opplevelse da de ble de første sivile nordmennene som fikk gjennomføre tandem natthopp.

Publisert

NATTHOPP TANDEM

Hoppleder: Iver Amundsgård

Hoppfeltleder: Vetle Stenshagen

Tandeminstruktører: Iver Amundsgård, Harald Kvande, Knut Lien, Gunnar Emil Fjeld

Videografer: Robin Limi, Atle Aasgaard, Marius Abelsen, Sander Lien

Piloter: Philip Thorndall Ryenbakke (LN-TED) og Agnar Stene (LN-ACZ)

Sammen med sikkerhetsansvarlig i 71° nord, Rune Malterud, har fallskjermhopper Gunnar Emil Fjeld vært en av pådriverne for å gjennomføre tandem natthopp. Prosjektet har de pratet om i noen år, og før årets sesong fikk de satt sammen en gruppe fallskjermhoppere med riktig kompetanse til å gjennomføre det på en trygg og forsvarlig måte.

TVNorge. (2024). "Natthopp." I 71 grader-team (Sesong 3, Episode 2). Nordisk Film TV AS. Tilgjengelig på Discovery+.

Sammen med Iver Amundsgård og Jan Einar Soltvedt fikk de utarbeidet flere risikoanalyser, sikkerhetstiltak og spesiell opplæring, samtidig som det ble sendt inn konkrete planer og søknader til SU og Luftfartstilsynet. Philip Thorndall Ryenbakke og Agnar Stene ble hyret inn som piloter med 206’ene sine LN-TED og LN-ACZ, som begge har tillatelse til å fly på natten.  Hoppet ble gjennomført på Grenland Fallskjermklubbs operasjonstillatelse.

TVNorge. (2024). "Natthopp." I 71 grader-team (Sesong 3, Episode 2). Nordisk Film TV AS. Tilgjengelig på Discovery+.

Når alt det formelle var på plass ble det gjennomført befaring av landingsområder, testhopp både i dagslys og i mørke, samt opplæring og bruk av GPS for tandempilotene. 

Fallskjermhopper i produksjonen

Emmeli Stålesen, fallskjermhopper og tidligere elev ved Voss Folkehøgskule, jobber i dag som produksjonsassistent i den actionfylte tv-serien.

- Da redaksjonen i 71° nord fortalte om natthoppet, skjønte jeg raskt hvor stort omfang etappen ville ha. Å se redaksjonen introdusere nye elementer sesong etter sesong har vært svært inspirerende. Det er nok ikke uten grunn at 71° nord har forblitt et av verdens mest langvarige og elskede realityprogrammer på TV.

Vellykket gjennomføring

TVNorge. (2024). "Natthopp." I 71 grader-team (Sesong 3, Episode 2). Nordisk Film TV AS. Tilgjengelig på Discovery+.
Det ble brukt lys for å være synlige under natthoppet.

Gunnar Emil, som også var en av tandeminstruktørene, forteller at det var en magisk opplevelse. Motivasjonen hans for prosjektet var å få fallskjermhopping hjem til folk via TV-skjermen, slik at flere får øynene opp for sporten vår. Videre forteller han at slike prosjekter, i tillegg til å være mye moro, er lærerike og er med på å bygge kompetansen til norske instruktører. Videre oppfordrer han alle som brenner inne med ideer og prosjekter til å sette de ut i livet.

- Det meste er mulig så lenge det blir laget en god plan og man legger ned trening. 

Powered by Labrador CMS