Hannah Betts og Seth Ericson er i verdenstoppen i stuntbransjen

Fallskjermhoppere i Hollywood

Lager stunts for verdens største filmstjerner

Publisert

Hva har Sandra Bullock, Tom Holland, Daniel Radcliffe, Mark Wahlberg, Brad Pitt, Channing Tatum og Antonio Banderas til felles? De er alle aktuelle med storfilmer denne våren. Og de har fått hjelp til å se bra ut av fallskjermhoppere. Noen av bransjens beste stuntarbeidere har sterke bånd til fallskjermmiljøet. Frittfall har snakket med to av dem.

Seth Ericson eier og driver Svenska Stuntgruppen, som har rigget stunts for filmen «Uncharted», med Tom Holland, Mark Wahlberg og Antonio Banderas. Britisk-amerikanske Hannah Betts har på sin side vært Sandra Bullock sin personlige stunt double, i filmen «The Lost City», som har premiere i mars. I denne filmen spiller også Channing Tatum, Daniel Radcliffe og Brad Pitt.

Seth og «Uncharted»

Vi starter med Seth, og Uncharted. Denne filmen har allerede hatt premiere. Du har kanskje sett alle reklamene på nettet for tiden? Der hvor selveste Spider Man, Tom Holland, snakker om hvordan stuntsene i Uncharted er de villeste og vanskeligste han noen gang har vært med på? Det er store ord fra en mann med bred erfaring fra filmer i Marvel-universet.

Seth har lang og bred erfaring i stunt-yrket, og har spesiale innenfor rigging, og motion capture. I Uncharted var det ekstremt mange involvert for å lage stunts. Tom Holland hadde for eksempel to fulltids stunt doubles, som er veldig uvanlig. Og på Seths rigging team var de 30 mann. Og de var ikke det eneste teamet.

- Hva er egentlig Stunt rigging, Seth?

- Det er alt som har med liner å gjøre egentlig. Alt som skal opp og henge, eller trekkes, eller sånn.

- Har du vært med på å lage scenen med de cargo-kassene som henger ut av flyet? spør jeg, med referanse til en scene som har vært vist i traileren.

- Nei, akkurat den var jeg ikke med på. Men vi har for eksempel jobbet med en scene med en stor båt som flyr, eller hvis du har sett scenen når vi kjører en bil inn i Tom Holland, og ut av en Hercules.

Scenen med bilen vises etter 0:30 i videoen ovenfor.

Seth hadde mest kontakt med stunt doubles i Uncharted, og spesifikt Tom Holland sine to. Han er full av lovord om dem. Luke Scott og Greg Townley har også vært med i Spider Man filmene. Både stunt performerne og Holland selv var høyst profesjonelle og behagelige å jobbe sammen med.

Hvordan ble du stuntmann?

Seth visste fra ung alder at han ville jobbe med stunts. Han startet med stunts før han ble fallskjermhopper. Og stuntyrket er den eneste grunnen til at han begynte å hoppe. I -92 begynte han på stuntutdannelse i USA. Og det ble fort tydelig at dette var noe han hadde talent for. Han var den beste i klassen, og ble veldig sikker på at dette var det han ville med livet sitt. Han dro nytte av bakgrunn som idrettsutøver. Seth er for eksempel svensk mester i turning, men har også erfaring innenfor kampsport og klatring og mer. Men Seths lærere på stuntskolen påpekte to mangler ved supertalentet. Han dykket ikke. Og han hoppet ikke fallskjerm. Så da tenkte Seth "Javel, da får jeg vel gjøre det da". Seth startet å hoppe allerede i -93, og gjennomførte fem hopp på første dagen. Det siste hoppet var teknisk sett et natthopp.

Seth forelsket seg i hoppmiljøet fra første sekund. Humoren og fellesskapet gjorde at han følte seg velkommen umiddelbart. Han brukte mye av tiden sin i hoppsporten som kameramann. Men før VM i 2010 kom han på svensk landslag i FS4, og slo undertegnede med liten margin i Russland. To år senere snittet laget hans 19,1 under VM i Dubai. I senere år har Seth vært på det europeiske åtterlaget QRF1, som har tatt flere medaljer i større internasjonale vindtunnelkonkurranser, både i Frankrike og i USA.

Seth med et heftig frittfallskamera, anno 2012

Motion capture

Seth er også en av skandinavias fremste eksperter på motion capture. Hvis du har spilt for eksempel Battlefield-serien, er det gode sjanser for at du har brukt Seth sine hender til å ta livet av en motspiller.

Motion capture har sine helt egne utfordringer. Det er vanskeligere å jukse. Seth forteller:
- Hvis du skal spille noen som blir skutt, eller slått ned eller lignende på film, så kan du ha flere kameravinkler, og lage dramatisk klipping, som til sammen ser ut som et realistisk fall. Inkludert 'head impact'. Men i motion capture så har du ikke den muligheten. I et spill så ser man jo alltid fra spillerens synsvinkel, så hele bevegelsen må lages realistisk i ett take. Dette stiller ganske mye høyere krav til stunt performeren, og det er mer risikofylt. Dessuten må man lage betydelig større bevegelser på for eksempel pusting til dataspill, for ellers ser personene bare ut som statuer. Motion capture er en helt egen kunstform.

Seth har 20 års erfaring med Motion Capture, noe som trolig er skandinavisk rekord

Teater er favoritten

Jeg spør Seth hva som er det beste han vet å jobbe med. Og øverst på lista ligger teater. Her får man jobbe med skuespillerne over lenger tid, og men får mer kreativ frihet. Han nevner spesielt en oppsetning av Dr. Jekyll & mr. Hyde, hvor han fikk muligheten til å gå i dybden med motivasjonen til en morder, og hans psykologisk utvikling. Seth fikk faktisk være med på å skrive deler av manuset, og finne på forskjellige typer drap, som drev den følelsesmessige utviklingen i historien.

-Jeg var voldsreggissør, smiler Seth.

Det var en mulighet for å gå i dybden med den kreative prosessen, i et mindre team, hvor det var stor tillitt mellom partene involvert.

Flygende katter, og kontrovers i USA

Seth har også klart å hisse på seg dyrevenner i USA, gjennom en liten reklamefilm for et svensk forsikringsselskap. Man må vel berømme svensken for å lage gode visuelle effekter, når CNN lagde reportasje om at folk var i harnisk, over at man kunne finne på å kaste katter ut fra fly.

Hannah Betts, Sandra Bullock's stunt double

I motsetning til Seth, var Hannah Betts fallskjermhopper før hun ble stuntkvinne. Men i likhet med Seth hadde hun sannsynligvis ikke blitt det ene, uten å være det andre først. Fallskjermkarrieren ble hennes inngangsbilletten til stuntyrket.

Britisk-amerikanske Hannah BettsHannah har en innholdsrik stuntkarriere. Hun har vært en av Zombiene som har fått smake Michonnes Katana, i "The Walking Dead". Hun har hatt superkrefter i Marvel-universet. Hun har bokstavlig talt mestret alle elementene, med stunts i fritt fall, under vann, på land, og i flammer. Hun har vært med i Jurassic World, Once Upon a time in Hollywood, Ant-Man, Agents of Shield, og Ad Astra. Og nå er hun aktuell som Sandra Bullocks personlige stunt double, i filmen «The Lost City», som har premiere i mars.

Utsnitt fra "The Walking Dead" sesong 5, episode 8. Hannah Betts er nærmest kamera, med en Katana gjennom hodet.

Hannah Betts bor i Los Angeles, men allikevel landlig. Hun har funnet et lite paradis ute på landet, som allikevel er nærme byen. Her bor hun med mannen Travis Fienhage, som er tidligere verdensmester i Freefly, for USA. I tillegg har hun to esler og to hester.

Hanna er utdannet politi, og har jobbet som betjent i England. Da hun begynte å hoppe fallskjerm, begynte også tankene om en stuntkarriere å melde seg. Men hun ble fanget av sporten, og prioriterte all sin tid, og alle sine penger på å bli best mulig i FS4. Drømmen om en stuntkarriere måtte vike for drømmen om å bli verdensmester. I 2008 lykkes det Hannah å bli verdensmester i FS4 for kvinner, for Storbrittania med laget Bodyflight Storm. De vant med 20 i snitt, ett poeng foran USA, i en konkurranse som bare fikk 6 runder.

VM 2008, Bodyflight storm fra UK

Til slutt var det allikevel fallskjermkarrieren, sammen med bakgrunn som turner, og fra andre aktiviteter, som gjorde at Hannah fikk foten innenfor hollywoods stuntverden.

- Så, politi, profesjonell fallskjermhopper og stuntkvinne. Alle er yrker med høy intensitet. Du fremstår ikke som den typiske high sensation seeker allikevel, personlighetsmessig. Ser du på deg selv som en adrenalin-junkie?

- På ingen måte, på ingen måte, ler Hannah. Når noen leser opp hva jeg har gjort og gjør, sånn som du gjorde nå, begynner jeg alltid å le. For det høres bare ikke ut som meg i det hele tatt. jeg synes egentlig jeg er litt av en "risk-avoider", og når jeg først tar en risiko, så er den alltid kalkulert. Jeg blir egentlig veldig lett redd. Folk tror jeg er fryktløs, men det er jeg ikke i det hele tatt. Jeg gjør det bare allikevel, sier Hannah. På mine 50 første hopp taklet jeg for eksempel ikke å se folk hoppe ut av flyet før meg. Jeg måtte rygge ned mot døra, for å unngå å se de andre hoppe ut før meg, for ellers hadde jeg ikke klart å gjennomføre mitt eget hopp, ler Hannah.

- Så hvorfor gjorde du det?

- Fordi jeg visste at det var verdt det i det lange løp, svarer hun.

- Men dette skjedde jo også i konkurranser, fortsetter Hannah. Jeg ble utrolig nervøs hele tiden. Og når man først er nervøs, kan man lett eskalere følelsene, ved å stresse over at man er nervøs. Men jeg lærte å separere hva kroppen følte, og hva hodet tenkte. Jeg aksepterte at det var spenninger i kroppen, og lærte meg til å akseptere litt høy puls og andre fysiske tegn, uten at det skulle få styre min kognitive prosess. Og det er noe jeg bruker mye i jobben som stunt performer nå.

Fra fallskjermhopping til stunts

- Vi har slått fast at du ikke er en adrenalin-junkie. Hva er det med stunts som gjør at du hadde lyst til å jobbe med det?

- Det handler mye om utfordringen. Det å finne ut av hva man kan klare å få til. Og så er det jo en høyst uvanlig type jobb, og det er helt utrolig at man kan få betalt for å gjøre disse tingene. Min første jobb var på tv-serien Agents of Shield (Marvel-universet, red anm.). Den jobben fikk jeg på grunn av fallskjermekspertisen min. Og så tror jeg at stunt koordinatoren var imponert over holdningen og personligheten min, så han spurte meg om jeg hadde mer atletisk bakgrunn enn bare fallskjerm. Jeg svarte at jeg var eks-turner, klatrer og svømmer. Han sa, fortsett med å trene, og så skal jeg fortsette med å leie deg inn, så lenge du ikke driter deg ut. Det er sånn sjargongen er i Hollywood, ler Hannah. Det ble til omtent en jobb i måneden, men det fungerte som bensin på bålet som var drømmen om å bli fulltids stunt performer.

-For hvem har vel ikke lyst til å jobbe med stunts? Det har jo alle i hele verden, sier Hanna, før jeg veldig kjapt avbryter

- Nei nei nei, det har absolutt ikke alle i verden lyst til å jobbe med, sier jeg og ler. Jeg kunne iallefall ikke tenke meg å kaste meg utenfor diverse stup, ned trapper, gjennom glass, eller på andre måter mishandle kroppen for filmens verden. Men jeg synes det er utrolig kult at du gjør det.

- Ja ok, men veldig mange sier de gjerne ville ha jobbet med stunts, kontrer hun smilende. Men det krever mye. Mye trening og fysisk, men det er også krevende å navigere i Hollywood. Det er en del "yuckiness" som følger med det miljøet. Så opprinnelig var det en utfordring om jeg kunne klare det. Etterhvert som jeg fikk flere og flere jobber, og jobbet mer og mer full tid, så ble jeg mer og mer sikker på at jeg virkelig likte denne jobben. Det beste er alle menneskene man får jobbe med i stuntverdenen. Vi har alle sammen veldig lik tilgang til tingene, og mye lignende bakgrunner. Alle har litt barnet i seg fortsatt. Og mellom all intensiteten er det mye latter og gode vennskap.

-Har denne jobben mye til felles med å være på et firerlag?

-Ja absolutt! Det er forberedelser, visualiseringer, planlegninger, og samme type korte intense action-sekvenser som et firerhopp er. Spesielt i større prosjekter, hvor man får jobbe med de samme over lengre tid, er lagfølelsen til stede på samme måte som i fallskjermhopping.

Hannah Betts (tv) sammen med firerlaget BodyFlight Storm, verdensmestre 2008.

Sandra Bullock, og The Lost City

Kvelden før jeg ble oppmerksom på at Hannah hadde vært stunt double for Sandra Bullock, surfet jeg netflix, og fant filmen "The Unforgivable", hvor Bullock spiller hovedrollen. Når Sandra Bullock spiller i en film, er det for meg et sikkert bevis på at filmen er god. Jeg har aldri sett en dårlig Bullock-film. Jeg ble med andre ord lettere star struck da jeg dagen etter kunne lese at Hannah hadde jobbet med henne.

- Hvordan fikk du jobben med å være Sandra Bullock sin personlige stunt double?

- Jeg fikk en telefon fra et team som jeg akkurat hadde jobbet med på Micheal Bay-filmen "Ambulance", hvor blant andre Jake Gyllenhaal er med, og jeg er stunt double for Eiza Gonzales. Og de sa "hei, vi vet at du ikke er så stor fan av å reise ut av byen for å jobbe, men vi har en jobb for deg". Jeg spurte hva det var, og de svarte "Vel, det er en måned med øvelser og trening i LA". Og jeg bare "det er fantastisk", men så sa de "vent litt. Etter det, er det tre måneder i den Dominikanske Republikk." Og da sa jeg tvert nei. Jeg synes det var for lenge å være vekke fra dyrene mine, og det ville være tungt for ekteskapet. Men de ba meg om å vente med å ta noen avgjørelser før jeg hadde hørt hvem jeg skulle være stunt double for. Da de sa Sandra Bullock ble jeg rimelig stille i telefonen.

Men det var fortsatt mye å ofre, ikke bare for meg selv, men for andre rundt meg. Men heldigvis bor jeg i et lokalsamfunn der mange har hester, og de var villige til å støtte opp, sånn at det kunne la seg gjøre. Jeg elsker byen jeg bor i, sier Hannah. Det var et logistisk mareritt, og det var veldig vanskelig å være borte så lenge, men jeg synes ikke jeg kunne si nei til denne muligheten.

Man må være i god form for å være profesjonell stunt performer

Sandra Bullock er "Epic"

Du vet hvordan de sier at du aldri burde møte heltene dine, fordi det er stor risiko for å bli skuffet? Sånn var det ikke med Sandra Bullock. Hun er "epic". Et utrolig fantastisk menneske, og tvers gjennom profesjonell. Hun var naturlig hysterisk morsom. Det å få se henne levere linjer, med sin egen vri, og forskjellige vinklinger, var helt klart høydepunktet for min del, sier Hannah. Og samspillet med Channing Tatum fungerte perfekt.

Sandra Bullock spiller en romansebok-forfatteren Loretta Sage i denne filmen. Channing Tatum spiller modellen Alan, som brukes på bokomslaget på bøkene. Han blir meget populær, fordi leserene ikke helt klarer å skille han fra hovedpersonen "Dash" i bokserien, og Alan lever seg kanskje litt for mye inn i rollen også. Disse to reiser sammen på promoteringstour, og Loretta hater at Alan får all oppmerksomheten. Hun legger ingenting mellom når hun forteller han at han ikke er Dash i virkeligheten, og hun treffer et ømt, og korrekt punkt når hun kaller han en idiot. Han er på ingen måte den skarpeste kniven i skuffen.

Loretta blir kidnappet av Fairfax (Daniel Radcliffe), fordi hun er en historiker, og han tror hun kan hjelpe ha med å finne "The Lost City". Alan følger da etter, for å bevise at han ikke bare er et pent ansikt, og ellers verdiløs.

- Alt du har fortalt så langt, det har jeg også forstått ut fra traileren, sier jeg. Men hva med Brad Pitt? Han dukker plutselig opp som en eller annen Rambo-skikkelse mot slutten av traileren. Hva er historien der?

Hannah ler rått, og jeg forstår at jeg har stilt et godt spørsmål.

- Åh, jeg kan dessverre ikke avsløre noe her, bortsett fra at det er genialt! Ingen kommer til å bli skuffet, sier Hannah mens hun ler.

Traileren til "The Lost City"

Hva slags stunts har du lagd?

- Hva kan du fortelle om spesifikke stunts du har gjennomført i denne filmen?

- Det er en komedie, så det er ikke en film hvor stunts og action har hovedrollen. Og selv om Sandra bullock er 57 år nå, er hun i ekstremt god form. Hun begever seg utrolig bra, og vi prøvde å la henne gjennomføre så mye som vi kunne selv. Det var vi som satte begrensninger for henne, og ikke motsatt heller. Jeg kan si at jeg har gjort stunts under vann, jeg kan si at jeg har vært bak i en bil, og jeg kan si at jeg har gjennomført fall, "tumbles", klatring og lignende. Men jeg kan dessverre ikke dele noe spesifikt ut over det.

- Har du lov til å dele bilder av deg selv fra innspilling?

- Ja, men ikke før filmen har hatt premiere, så ikke ennå dessverre, sier Hannah.

Grunnen til at jeg spør, har mye med antrekk å gjøre. Sandra Bullock har nemlig på seg en tettsittende rosa paljettdrakt i store deler av filmen. Det er den Loretta har på seg da hun blir kidnappet, og dermed er det antrekket hun har på seg i scener i jungelen, med tilhørende varme. Da en venn av Hannah spurte på facebook, om hva det vanskeligste hun hadde gjort på denne filmen var, svarte Hannah tørt "Å ha på den rosa buksedressen i den dokinikanske jungelen i tre måneder ;)".

- Ja, det antrekket var en opplevelse i seg selv. Det var ikke spesielt behagelig. Den klødde, og jeg måtte ha på høye hæler og alt, sier Hannah.

- Hvordan var det sammenlignet med en heldekkende svart FS-dress, i 40 graders varme i Perris valley?

- God sammenligning, ler Hannah, det var nok mye det samme ja. Men jeg må innrømme at jeg takler mye bedre å ha det litt for varmt enn å fryse, så dette var lettere enn å hoppe i kaldt vær, helt klart!

- Jeg kom inn til treningen til opptak, og så den rosa buksedressen der, og tenkte "oh my god". Jeg prøvde å lure til meg litt informasjon, og spurte forsiktig om dette bare var til den første scenen, eller noe i den stilen. Men de bare "nei nei, hun blir kidnappet i denne, og dette er det hun har på seg i stort sett hele filmen", og jeg tenkte bare "fantastisk", sier Hannah med tydelig ironi i stemmen.

Utsnitt fra traileren til "The Lost City". Her er Hannah Betts stand in for Sandra Bullock, i nevnte rosa drakt, mens Channing Tatum står ved siden av.

- Den andre tingen jeg skulle ha på, var en lang luftig kjolen, som var mye mer behagelig. Men morsomt nok var det den jeg skulle ha på når jeg skulle jobbe i vann. Og akkurat der ville det ha vært mye lettere med den rosa buksedressen allikevel, ler Hannah igjen. Det er tydelig i tonen at dette har vært en utfordrende film å lage, men at de allikevel har hatt det veldig gøy.

- En stor del av jobben vår er å ha det ukomfortabelt, sier Hannah. Det er ikke bare latter og moro, det suger innimellom også.

- Hvor mye av tiden jobbet du direkte med Sandra Bullock?

- Omtrent halvdelen av tiden tenker jeg. Mye av jobben min handler om å spotte henne når hun gjennomfører scener selv. Det kan bety alt fra å sørge for at utstyr er tilgjengelig, hjelpe henne med å ta på seler, eller bare være et ekstra sett med øyne for å sørge for at ting er trygge. Jeg prøvde å være mest mulig til stede, uten å ta plass.

Hannah innrømmer at det tok litt tid før hun kom over nervøsiteten når hun snakket med Sandra Bullock.

- Jeg har vært veldig mye rundt berømte mennesker de siste årene, så det er ikke så ofte jeg blir starstruck lenger. Men Sandra er stort sett hele verdens favorittskuespiller, og er elsket av både kvinner og menn like mye. Det er ikke mange på hennes stjerne-nivå, og det tok meg noen uker å falle på plass i rollen min, og det å jobbe så tett sammen med henne. Det var en liten ut-av-kroppen opplevelse. Men så blir man vant med det, og det blir hverdag.

Hverdagen til Hannah består både av superstjerner, og stille liv på gård med hester.

Takknemlig for Fallskjermkarrieren

Det er tidlig morgen i California, hvor Hannah sitter og snakker med meg fra. Og eslee hennes kikker inn vinduet på henne, ventende på frokost. Vi nærmer oss avtalt slutt-tidspunkt, fordi hun må ut og gi mat til dyrene. Jeg avslutter intervjuet med Hanna, med å spørre henne om det er noe hun har på hjertet avslutningsvis.

- Jeg har lyst til å si hvor utrolig glad jeg er for at jeg satset på fallskjermhopping. jeg ville aldri ha vært den stuntkvinnen jeg er i dag uten den mentale treningen jeg fikk gjennom å konkurrere i FS4. Det har faktisk vært enda viktigere enn turnbakgrunnen.

Hannah sin 'CV' finner du under. Jeg anbefaler på det sterkeste å se den.

Powered by Labrador CMS