Axel Gran instruerer på VossVind.

Vil du bli vindtunnelinstruktør?

VossVind arrangerer spotter A-kurs 5.-18. juni 2023.

Publisert Sist oppdatert

FLERE TUNNELER

Det er flere muligheter for å utdanne seg til tunnelinstruktør. Ta kontakt med Modern Activity Center eller Megafun for å finne ut når de holder kurs.

Et instruktørkurs med eksamen som Tunnel Instructor (TI) Spoter A-sertifisering.

Det i hovedsak to organisasjoner som er anerkjent for sertifisering av vindtunnel instruktører. I Europa er dette «Tunnel Instructor Org. (TI)» og i Nord-Amerika er det «International Bodyflight Association (IBA)» som sertifiserer. Både TI og IBA sertifiserer instruktører, og begge organisasjonene har også forskjellige nivåer av instruktørratinger.

Tunnel Instructor sine kurs og sertifiseringer er utviklet og basert på sikkerhetsstandarder på tvers av vindtunneler i bransjen. TI sine prosedyrer sørger for at den beste praksisen og at de høyeste sikkerhetsstandardene oppfylles.

Du kan lese om TI sitt vurderingssystem her.

Mål med kurset:

Målet med kurset er å bestå «Spotter A rating» eksamen. Spotter A er det første nivået i TI systemet, som gir deg muligheten til å kjøre tunneler og instruere og fly nybegynnere (brief, fly, debrief).

Forutsetninger:

  • Ingen spesifikk flyerfaring i tunnelen er nødvendig.

  • God kondisjon er avgjørende. Kurset er intensivt. Se her for kravene til kondisjonstesten.

Kursinnhold:

Det vil være teori, opplæring og eksamen. Kurset vil bli holdt på engelsk, og varer 10 hele dager over 2 uker. Kurset er et gruppekurs. Det innebærer at mye av flytiden er delt. Det vil være en kombinasjon av 1-1-, 1- 2- og gruppetrening. Det vil også bli gjort rollespill, der en er nybegynner og en er instruktør. Det er vanskelig å si nøyaktig den totale flytiden blir per person, men vanligvis tar instruktøropplæringen minst 10 timer med flytid. Kurset dekker følgende:

  • Grunnleggende kjøreinstruksjoner. Instruktør/sjåfør kommunikasjon. Sjåføren er personen som styrer/kontrollerer tunnelen mens flygere er inne.

  • Forberede, instruering og debriefing av grupper.

  • Spotting av nybegynnere. Det innebærer mye gåing inni kammeret for å bli vandt til å bevege seg rundt i vinden.

  • Kurset inkluderer forberedelser og debrief av hver treningsøkt i tunnelen.

  • Grunnleggende kunnskap om tunnelvedlikehold

  • Nødprosedyrer, sikkerhetskontroller.

  • Kurset er fysisk intenst. Deltakerne må være klare til å gi 100 % av sin mentale og fysiske energi og fokusere på det.

Eksamen:

Eksamen består av flere trinn. Kurset er strukturert og progressivt om ferdighetslæring, praksis og drilling. De siste trinnene er å ta vare på dummy-nybegynnere og til slutt å ta vare på ekte nybegynnere. For å bestå må du evne til å fly nybegynnere på en sikker måte.

Hva skjer hvis man ikke består eksamen på slutten av 2 ukers kurset:

Kurset og eksamen er basert på Tunnel Instructor sine prosesser.

VossVind ønsker å ha et 100 % vellykket kurs, og all innsats vil bli gitt for å få det til. Barton Hardie er hovedinstruktør på VossVind og sertifisert TI eksaminator. Hver enkelt deltaker vil bli gitt nødvendig opplæring og kunnskap for å lykkes.

Noen mennesker kan trenge litt ekstra treningstid. Hvis de ønsker, er det mulig å kjøpe ekstra treningstid for å komme i mål med sertifiseringen. Ekstra treningstid vil kunne kjøpes til 6 900 kroner per time. Behovet for mengde treningstid er svært varierende og individuelt. For å bestå eksamen og få sertifiseringen betinger det at man er på Tunnel Instructor sitt nivåkrav for Spotter A. Vær oppmerksom på at ikke alle nødvendigvis består.

Hva kan du gjøre med A Spotter-vurdering:

Du kan gjennomføre kurset for gleden og læringen av instruktørferdighetene.

De fleste deltakerne har som mål å bruke sertifiseringen sin til å jobbe som vindtunnelinstruktør. Med sertifiseringen vil man kunne søke på jobber i vindtunneler over hele verden.

Pris for kurset:

69 000 kroner.

Kontaktperson:

Delphine Huet – 95 46 46 07 - delphine@vossvind.no

Powered by Labrador CMS