Før sesongens første hopp, tidligere i April
Før sesongens første hopp, tidligere i April

Koronasmittet i fallskjermklubben

Leder, våren 2021

Publisert

Sesongen 2021 står for døren. Noen klubber har vært i gang en stund. Andre har akkurat åpnet. Og noen venter fortsatt på lov fra kommuneoverlegen. Fallskjermsesongen 2020 ble utfordrende på mange nivåer, men totalt sett fikk vi en god og lang sommersesong, med lave smittetall. En del klubber utnyttet at nordmenn ikke kunne reise utenlands, til sin fordel, og hadde kjempetall på hoppaktivitet. Det var spesielt nye elever, som noen klubber kunne vise rekordtall på.

Mange av oss, meg selv inkludert, hadde trodd at denne sesongen skulle bli bedre enn i fjor. Da vaksinene begynte å melde sin ankomst ved juletider, var det mye som tydet på at våren skulle stå i gjenåpningens tegn. Men så kom mutantversjonene av koronaviruset for fullt, og med dem, en høyere smitterisiko.

Jeg bor i Danmark, og har for første gang i mitt liv opplevd at det er vanskelig å komme inn i landet, under denne pandemien. Spesielt vanskelig er det å planlegge reisevirksomhet til de forskjellige klubbene. Det er frustrerende å se målstreken forskyve seg litt og litt lenger frem i tid, hver gang man tror man nærmer seg mål.

I tillegg har jeg vært ekstra opptatt av å være forsiktig med tanke på smitte i den siste tiden. Før Astra Zeneca ble stoppet i Danmark, kunne det se ut som om jeg kunne få min første dose av en vaksine, allerede i mai. Og det ville være dumt å risikere å bli syk, men eventuelle ettervirkninger, rett før vaksinen ble tilgjengelig.

Jeg har to tidligere lagkamerater fra formasjonshopping, som har fått en heftig tur med korona. Den typen hvor man mangler energi i flere måneder. Begge var på min egen alder, i 30-årene. Så jeg har hatt et fornutfit respektnivå for viruset.

På min egen bursdag, den 17. april, fikk vi beskjed om at det hadde vært en smittet på vår fallskjermklubb her i Danmark. Personen hadde i tillegg lånt vår bil, og noen få dager fikk min samboer en positiv test. Tre dager senere var det min tur.

Det har blitt mye TV den siste uka. Til og med minions kikker dømmende i min retning
Det har blitt mye TV den siste uka. Til og med minions kikker dømmende i min retning

Nå har det gått en uke siden jeg fikk positiv test, og det har heldigvis vært en ekstremt mild sykdom for min del. Jeg er allerede nå fritatt for karantene, og har stort sett hatt det jeg kaller for en halv forkjølelse. Danske myndigheter utsteder nå et koronapass til meg om en uke, som kommer til å være gyldig fra den 6. mai. Det er tilfeldigvis nøyaktig den datoen hvor treningssentere med mer, etter planen skal åpne, men bare for de med koronapass. Det gjenstår å se om norske myndigheter aksepterer det danske koronapasset, men jeg er optimistisk i forhold til at dette kan gjøre det lettere å komme inn i Norge denne sommeren.

Hva kan vi lære av smitteutbruddet i den danske klubben min? Først av alt, ta test før du skal ha en hoppehelg. Vår 'patient zero' hadde faktisk negativ test torsdagen før. Fortsett med å følge avstandsregler, og god hygiene. På grunn av gode rutiner, endte vi opp med to direkte smittede, pluss meg indirekte smittet. Ingen av oss tre har rukket å smitte andre videre igjen.

Livet skal leves, og vi kan ikke sitte inne og råtne vekk. Men gjør gode valg, og pass på deg selv og de rundt deg, så slipper vi supersprederhendelser. Og når alle nå er blitt gode til å holde avstand til hverandre, så husk at det gjelder under skjerm også. Helst litt mer enn 2 meter der!

Ha en morsom, spennende og trygg vår!

-Kjetil

Selfie fra da jeg var midt i Covid-19 forløpet.
Selfie fra da jeg var midt i Covid-19 forløpet.
Powered by Labrador CMS