Også når du henger i skjerm kan du være snill med utstyret ditt.

Hvordan ta vare på utstyret ditt

Del 1/3: I denne serien får du en utfyllende guide til hvordan du selv best kan behandle utstyret ditt slik at du har det lengst mulig og minsker sjansene for unødvendige feilfunksjoner.

Publisert

Elisabeth Fjellro

Elisabeth Fjellro (36), hoppet siden 2016. Har ca. 570 hopp. Favoritthopp er FS, tracking og innhopp. Har gjort 5 WS-hopp, og har lyst til å gjøre mer av det! Synes det er viktig å bli kjent med og ta vare på utstyret fordi riktig bruk og vedlikehold er det som gjør at vi kan hoppe gjentatte ganger uten store skader og uhell.

Fallskjermutstyr koster penger, og det er livreddende utstyr som gjør at du kan hoppe igjen og igjen. Det er ikke en billig hobby vi driver med, hverken når det gjelder timepris for aktivitet eller pris på utstyr. Uansett om du kjøper nytt eller brukt utstyr, finnes det noen ting du kan gjøre selv for at utstyret kan vare lenger, i tillegg til den årlige kontrollen hos MK. Her får du en utfyllende guide for hvordan du selv best kan behandle utstyret ditt slik at du har det lengst mulig og minsker sjansene for unødvendige feilfunksjoner.

Det er ikke alltid like lett å vite hva vi kan gjøre for å ta vare på utstyret vårt, så jeg har laget en guide for hva vi selv kan gjøre i tillegg til den årlige kontrollen utført av MK. Jeg har fått noen tips fra MK/MR Eirik Breen som driver Fallskjermloftet. I tillegg har jeg hentet nyttig info fra noen av produsentene sine nettsider og YouTube-kanaler. Så her er det fullpakka med tips både når utstyret er i bruk og ved oppbevaring. NB! Disse tipsene gjelder selvsagt også for klubbeid utstyr (elev, tandem), og utstyr du leier eller låner fra andre!

Ved aktiv bruk

Nå på sommeren er det høysesong for hopping i Norge. Noe du bør gjøre som en del av pakkerutinen din er (og bruker du pakker, spør dem om de kan sjekke dette for deg eller hjelpe deg om du er usikker på hvordan det skal gjøres):

Fjern tvinn fra styreliner. De fleste påfører en eller begge styreliner tvinn ved bruk. Dette bør fjernes jevnlig ved pakking – for eksempel hver 10. hopp. Mye tvinn vil medføre kortere styreliner og øker faren tension knot.

Sjekk loopen. Loop på hovedskjerm skal byttes ved tegn til slitasje (frynsing). (Den bør også byttes om den er for kort, eller justeres om den er for lang.) Ved slitt eller for lang loop, kan du i verste fall risikere at containeren åpner i flyet eller på vei ut døra, om du kommer borti noe eller noen kommer borti deg (og hvor ofte klarer du å unngå det når du holder på å stable en femmer i døra?). Du kan også risikere bag-lock om loopen er for stram.

Fjern tvinn på pilotbåndet mellom D-bag og pilotskjermen. Det oppstår ofte tvinn på pilotbåndet, og tvinnen må fjernes ved hvert pakk. Tvinn som ikke fjernes vil medføre unødvendig slitasje på kill-line og pilotbåndet.

Bytt slitte strikker. Dårlige strikker kan være en medvirkende årsak til “out of sequence” skjermåpninger (harde åpninger) og bør derfor byttes ved tegn til slitasje.

Unngå å dra riggen mot deg ved pakking. Når riggen ligger på pakkematta (eller gresset om du pakker etter et innhopp) ligger 3-rings, risere og stropper/webbing ved hofteringer ned mot underlaget. Når riggen dras mot deg, for eksempel ved strikking av liner, slites det unødvendig på disse delene. Løft heller opp D-baggen og beveg deg mot riggen etterhvert som du strikker, og la riggen ligge pent i ro.

Unngå svette og solkrem ved pakking. Bruk t-skjorte eller helst en langermet genser/superundertøy ved pakking for å unngå at svette og solkrem smitter over på hovedskjermen. Over tid vil svette og solkrem kunne påvirke duken i midtcellen som er den som er mest eksponert ved pakking (den man ligger på når man presser ut luften av skjermen).

Eirik Breen legger også til at de to nederste punktene her bør også i aller høyeste grad gjelde for proffe pakkere. Så om du ikke pakker selv, still noen krav til de som pakker for deg - de skal også ta vare på utstyret ditt.

Også når du henger i skjerm kan du være snill med utstyret ditt. De fleste kollapser slideren etter skjermåpning. Breen ser mye unødvendig slitasje på slider, og mye av dette kan unngås. Et tips er å unngå brå og raske bevegelser ved kollaps av slider. Kollaps en side om gangen og dra linene rolig rett bakover - ikke dra i begge på én gang i en bevegelse ut til siden. Dette for å unngå unødvendig friksjon mellom kollaps-liner og slider.

Det anbefales også å være forsiktig med å utsette rigg eller skjerm for saltvann, petroleumsbaserte produkter, røyk (sigaretter, bål, etc.) og andre kjemikalier. Det sier seg derfor selv at oppbevaring i bagasjerom eller en garasje ikke er så lurt. Det anbefales å bruke en gear-bag (eller for eksempel en koffert el.lign.) når du oppbevarer rigg over lengre tid.

Mer om oppbevaring og lagring i DEL 2.

Powered by Labrador CMS