Pass the pullup: Arild Rasmussen

Lurer du på hvorfor Arild kom på nyhetene i beste sendetid etter et fallskjermhopp? Det får du svar på i denne runden av Pass the Pullup.

Publisert Sist oppdatert

ARILD RASMUSSEN

Alder: 52
Kursår: 1987
Antall hopp: ca 3500
Lisenser: I/E, I1, D,DM1, MK, har hatt tandem
Favoritthopp: FS Bigway
Favorittklubb: Selvfølgelig Bodø FSK

Hvordan startet din fallskjermkarriere?

Ønske om å hoppe fallskjerm kom tidlig som unge, har tibrakt mange timer med kikkert for å se på fallskjermhoppere før jeg ble gammel nok. Husker spesielt en gang hvor jeg var å så på en demo i havna i Bodø. De tøffe fallskjermhopperne kastet driver for å sjekke vinden. Denne landet ca en km fra landingspunktet. Jeg syklet som en gal for å finne driveren. Rett før jeg kom fram, kom det en eldre kar i bil som snappet den rett forran øynene mine. Jeg kunne drept jævelen på stedet.

Når jeg ble 16, meldte jeg meg på kurs. Siden jeg ikke var myndig, måtte jeg ha underskrift fra mine foreldre. De var på ferie, men de hadde uansett ikke signert. Men min søster var over 18, så hun signerte med en gang. Hun så nok muligheten for å bli kvitt meg for godt. Siden har jeg vært aktiv, og har innehatt stort sett alt av verv i klubben. Satt som HI i 17 år. Fallskjerm har også blitt en del av min yrkesaktive karriere. Jeg jobber som innsatsleder i brannvesenet, men har en deltidsjobb som flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet med arbeidsfelt innen luftsport og allmennfly, deriblant fallskjermfly. Fører tilsyn med fallskjermklubbene rundt om i landet. Helt greit å få betalt for å jobbe med en av mine hobbyer. Fallskjermhoppingen var også en av årsakene til at jeg tok flysertifikat, og jeg flyr en god del fallskjermhopping med vår 182.

Hva liker du best med fallskjermhopping?

Spenningen! Jeg trives best med FS og bigway. Jeg er årlig på hopping i Klatovy, organisert av Ronny Holen. Disse turene er nok en del av årsaken til at man fortsatt er aktiv. Det å bli utfordret på skills er utrolig givende. Det å hoppe med folk som man har kjent i mange år er kjempegøy.

Hva hadde du gjort dersom du ikke hoppet fallskjerm?

Jeg var såpass besatt av å begynne med hopping at annen sport var ikke noe alternativ, men jeg tror nok at jeg ville ha vært mer aktiv på dykking hvis jeg må velge.

Om du kunne tatt med deg hvem som helst i verden på et fallskjermhopp, hvem ville det vært og hvorfor?

Kona mi. Hun har levd med hoppingen i alle årene vi har vært i lag. Skulle gjerne ha fått hun med på hopping, men det tørr hun ikke.

Hvor ville du hoppet inn dersom du kunne hoppet inn hvor du ville i verden?

Mount everest, topplanding. Det er vel en av de få plassene i verden som ikke har vært hoppet. Er nok fullt mulig, men tror det har blitt jævlig dyrt.

Hva er ditt beste fallskjermøyeblikk?

Har utrolig mange fine øyeblikk, men må jeg velge så er det 108 mannsen på Rygge i 1999. Formasjonen ble satt på siste hoppet, på overtid. Denne norgesrekorden blir nok å stå i evig tid.

Hva er ditt pinligste fallskjermøyeblikk?

I 1994, da jeg hang fast i flyet , opp ned i bootisen. Bootisen hang fast i steppet på flyet. Hang vel fast i ett par minutter Ble skåret løs av siste hopper. Det er dette øyeblikket Grete viser til lenger nede. Ble et jævlig mediastyr etter hoppet, med radio, tv og masse avisintervju.

Hvordan har holdningene dine endret seg gjennom fallskjermkarrieren din?

Når man ser tilbake, kan man jo undre seg over at man fortsatt er i live. Man har et helt annet syn på risiko som voksen, enn det man hadde som 16-18 åring. Holdningsskapende arbeid er utrolig viktig innenfor fallskjermsporten, spesielt overfor våre unge utøvere. Jeg brenner også for å gjøre fallskjermflyging så sikkert som mulig. Flyturen er faktisk den farligste delen av hoppingen. Mange hoppere, spesielt ferske, ser på flyturen som en vanlig «busstur». Her er det viktig at vi får hopperne til å forstå risikoen, og hva vi kan gjøre for å redusere denne.

Hvem ser du opp til og hvorfor?

Alle som hver dag driver frivillig arbeid i fallskjermklubben for at vi kan drive med fallskjermhopping. Det er tusenvis av dugnadstimer som blir levert rundt om i landet for at vi skal ha det tilbudet vi har.

Grete sitt spørsmål til deg: Hvorfor hadde de innslag med deg på nyhetene en gang på 90-tallet på NRK i beste sendetid etter at du hadde utført et fallskjermhopp?

Se lengre opp.

Hvem sender du pullupen videre til?

Ronny Holen! Han gjør en formidabel jobb for oss som liker FS Bigway sekvens.

Ditt spørsmål til Ronny:

Ronny, kan du hvorfor du måtte kjøpe ny PC etter et innhopp på Vestlandet?

Powered by Labrador CMS