Riktig oppbevaring og lagring av utstyret er viktig for minst mulig slitasje på utstyret.

Hvordan ta vare på utstyret ditt

Del 2/3: I denne serien får du en utfyllende guide til hvordan du selv best kan behandle utstyret ditt slik at du har det lengst mulig og minsker sjansene for unødvendige feilfunksjoner.

Publisert

Elisabeth Fjellro

Elisabeth Fjellro (36), hoppet siden 2016. Har ca. 570 hopp. Favoritthopp er FS, tracking og innhopp. Har gjort 5 WS-hopp, og har lyst til å gjøre mer av det! Synes det er viktig å bli kjent med og ta vare på utstyret fordi riktig bruk og vedlikehold er det som gjør at vi kan hoppe gjentatte ganger uten store skader og uhell.

Les del 1 her.

Oppbevaring og lagring

Uansett om det er snakk om kortere eller lengre oppbevaring av utstyret, så er det noen ting du kan gjøre for å forlenge levetiden på utstyret ditt. Kortere oppbevaring kan være mellom hvert løft eller fra en dag til den neste, mens lengre lagring kan være alt fra noen uker ved skade til flere måneder om vinteren.

- Aldri legg utstyret i solen. Sammen med svette og solkrem er sollys det som tærer mest på utstyret. Solen gjør ikke bare at farger falmer, men den svekker også styrken i liner, duk og seletøy. Om ikke du skal pakke med en gang, legg utstyret i en bag og legg det i skyggen.

- Aldri pakk en fuktig hovedskjerm. Hvis hovedskjermen er litt fuktig etter siste hopp for dagen, la den ligge, eller helst henge, på en luftig plass og la den tørke helt før du pakker den. Om den er veldig fuktig, la den henge til neste dag. Det skal lite fuktighet til før det skapes jordslag (mugg og sopp) i våte tekstiler.

Hvis det er noen uker til neste gang du skal hoppe

Ta pilotskjermen ut av BOC-lommen (liten rep. for de som har glemt det: BOC= Bottom Of Container, altså lommen på undersiden av riggen). Ved opphold på en uke eller mer, kan det være lurt å ta pilotskjermen ut og la den ligge ved siden av riggen for å unngå at BOC-lommen blir utvidet. En stram BOC-lomme er viktig for god FF-sikkerhet og for å unngå for tidlig aktivering av hovedskjerm. Er BOC-lommen for løs, snakk med din MK/MR.

Oppbevaring hjemme og over lengre opphold

Jevn temperatur er viktigere enn ideell temperatur. Ideell temperatur for oppbevaring av rigg og annet fallskjermutstyr er mellom 18-20 grader. Men hvis det er utfordrende, er det bedre å oppbevare utstyret en plass som holder jevnt 12 grader, enn et sted som varierer mellom 10-25 grader. Temperatursvingninger kan være med å skape kondens/fukt og det er ikke ønskelig. For eksempel er bilen aldri en god plass å lagre utstyr, da temperaturforskjellene kan være veldig store fra midt på dagen til midt på natten.

Høydemålere

Bruk bare de batteriene som anbefales av produsenten (dette finner du i manualen). LBaltimeters sine høydemålere tåler temperaturer fra -20°C til +50°C (noen av de tåler enda høyere temperaturer, men dette er spesifisert i manualen).

Du finner også gode tips til oppbevaring av rigg over lengre tid i denne videoen fra Skydive Vibes.

Powered by Labrador CMS