Zion i Russland
Zion i Russland

VG: Har oversett en kandidat

Zions VM-gull var ikke nok til topp 100-liste

Publisert

VG publiserer hvert år en liste på Norges største idrettsutøvere. Året 2021 har kanskje det høyeste nivået siden kåringen startet i 1996, da med Bjørn Dæhlie på topp, og Prinsesse M¨artha som nummer 88. Å bli toppscorer i Champions League, holdt bare til en fjerdeplass for Erling Braut Haaland. Å vinne champions league holdt bare til en 18.-plass for Caroline Graham Hansen. Og Magnus Carlsen, som har toppet lista hele fire ganger, er på tredjeplass, til tross for at han er like god som før.

De gjeveste plassene gikk nærmest selvfølgelig til Karsten Warholm, tett fulgt av Jakob Ingebrigtsen. Men selv i et år med ekstremt høyt nivå, stusset jeg over at fallskjermhopping glimret med sitt fravær. Vi har tross alt hatt tidenes beste sportslige prestasjoner i år. Hvis VM-gull ikke er nok til å komme med på lista, betyr det at fallskjermhoppere ikke vurderes en gang? Frittfall har tatt saken, og spurt VG-juryen direkte. Etter litt innledning om Zion sine prestasjoner, spør jeg helt direkte:

«VM-gull er det aller øverste man kan oppnå i en ikke-olympisk idrett. Men det er altså ikke nok til å komme på listen blant VG's 100 viktigste idrettsutøvere.

1. Er det helt umulig å komme på listen som luftsportsutøver?

2. Kikker dere på alle forbund under NIF når dere lager listen?

2b. Hvis dere ikke kikker på alle forbund, hvilke forbund ignoreres?

3. Var freefly-landslaget "Zion" noen gang vurdert til listen?

3b. Hvis de var vurdert, hvorfor nådde de ikke opp?

3c. Hvis de ikke var vurdert, hvorfor ikke?

Og til slutt, et ledende spørsmål: Burde ikke VM-gull i en NIF-sport være nok til å komme på listen over Norges 100 største idrettsutøvere?»

Det tok noen dager, og en purring før jeg fikk svar. Men jurymedlem Leif Welhaven gav tilbakemelding i dag:

«Hei, og takk for epost.

Juryen skal se nærmere på spørsmålene du stiller her i god tid før neste kåring. Uten å foregripe en konklusjon kan det vel se ut som du har valide og relevante poenger her, og at vi muligens har oversett en kandidat som hadde forsvart en plass på listen. Kan komme tilbake til deg når vi har fått hatt et jurymøte.

Ha en riktig god dag.»

Ny sjanse i år

Zion fortsetter satsingen. Og skal forsvare VM-gullet allerede i år, når VM arrangeres i Arizona. Jeg har laget en avtale med Hr Welhaven om at han skal få tydelig beskjed hvis de vinner, så de ikke blir glemt til neste års kåring. Hvilken plass Zion hadde fått på lista er umulig å spå. Den er allerede kontroversiell fordi den er subjektiv av natur. Men man kan for eksempel notere at Maria Lyngstad og Aleksander Jokic har fått en 89. plass, for VM-gull i latindans. Hvis en meget subjektiv skribent prøver å ta på de objektive brillene, er det kanskje et sted i det området at vi burde ha funnet Zion på listene for 2021.

Og hva synes Zion selv? Burde dere ha vært på topp 100, Andreas Mosling?

«Kan kanskje ikke utkonkurrere Warholm, men på lista tror jeg vi kunne vært ihvertfall »

-Jeg kunne ikke vært mer enig!

Powered by Labrador CMS