Airspeed XP8, nye verdensmestere i FS8
Airspeed XP8, nye verdensmestere i FS8

Mondial 2020, Del 1

CP, FS4, FS8, VFS, SP

Publisert

Mondial 2020 er halvveis gjennomført, i Tanay i Sibir, Russland. Verdensmesterskapet har behold 2020-navnet, til tross for at det har blitt utsatt til i år, på samme måte som olympiaden Tokyo 2020.Til tross for lav deltakelse, var det ikke mulig å gjennomføre full konkurranse i disiplinene som ble avholdt i den første uka av årets VM. Ingen norske deltakere har vært i ilden foreløpig. Men det har vært mye spenning allikevel. Her kommer rapporterer fra disiplinene som har utbredelse i Norge.

Stemningsbilde tirsdag morgen

FS4 - Hayabusa sikrer Belgia nok et gull

Det ble aldri spennende i FS4 open. Belgia, med regjerende verdensmestre Hayabusa, slo til og vant første runde med hele 7 poeng. Da de økte til 12-poengs ledelse etter runde 2, var det ikke noen tvil lenger. USA tok sølv med SDC Rhythm XP, mens Qatar Tigers tok bronsen. Qatar var oppe på andreplassen etter runde 2, men måtte se seg slått av et sterkere amerikansk lag.

Det var knyttet spenning til FS4-gullet på forhånd. Hayabusa hadde lange perioder hvor de var forhindret fra å trene, mens amerikanerne har kunnet trene stort sett hele tiden. Til gjengjeld er SDC Rhythm XP ikke lenger det sterkeste laget i USA, selv om de slo Arizona Airspeed i kvalifiseringen, under det amerikanske mesterskapet i 2019. Siden den gangen har Airspeed satt ny verdensrekord i antall poeng over 10 runder. Hayabusas manglende trening, pluss utskifting av en mann, kunne derfor kanskje bli spennende opp mot Rhythms litt lavere nivå. Men Belgierne viser vinnermentalitet, og hentet hjem et suverent gull. Det fjerde på rad til Belgia (2014, 2016, 2018, 2021).

Agera sitt snitt på 16,9 ville plassert dem på en åttende plass av ti lag. Men ettersom lagene kun fikk seks runder, og dette var den klart hurtigste del av trekningen, er det sannsynlig at Agera kunne ha oppnådd et snitt mellom 18 og 20, og dermed kjempet med Spania, Kazakhstan og Nederland, om 5.-7. plass.

FS4 kvinner - Drama og overraskelser

Kvinneklassen hadde bare 4 lag med i årets konkurranse. Kvinneklassen har i lang tid vært dominert av USA og Frankrike, med Storbritannia som en tredje, dog litt mindre konsekvent stormakt. Men det ble likevel utrolig spennende. Russland kan ikke stille med utøvere under eget flagg, men stilte med et lag fra det russiske fallskjermforbundet. Frankrike har vært favoritt før mesterskapet, men russerne leverte et solid skremmeskudd i russisk mesterskap i vindtunnel. Og det ble til slutt de russiske kvinnene som stakk av med seieren. Mye takket være en god runde 2.

De russiske kvinnene

Frankrikes kvinnelag

Men det virkelige dramaet i kvinneklassen, handlet om bronsemedaljene. USA og 'Aviatrixx' skulle opp mot Polens 'No Mercy'. Ingen av lagene hadde VM medaljer fra før, men No Mercy har to EM-bronser fra tidligere mesterskap. Polakkene er i sin åttende sesong med samme lag. Bare kameraslotten har vært skiftet ut, siden laget startet i 2014.

Amerikanerne kom fem poeng foran etter runde 2. Og da de økte til en 7 poengs ledelse etter runde 3, så det ut som om kampen om den siste medaljen var avgjort. Men en meget uheldig amerikansk runde 4, førte polakkene opp hakk i hæl, med bare ett poeng i margin. Men det var ingenting mot hva som skjedde i runde 5. For utenforstående så det ut som om begge lag fikk 16 poeng her. Og runde 6 rakk å bli dømt, til enda ett poeng i favør amerikanerne. Men plutselig stod USA med 0 poeng i runde 5.

Det viste seg at USA hadde fått problemer med kamera, og simpelthen manglet video fra hopp nummer 5. De hadde fått innvilget et omhopp, og de 16 poengene på tavlen, var altså fra dette omhoppet. Men reglene sier klart at omhopp ikke skal gis i disse situasjonene. Så da polakkene protesterte på avgjørelsen, og fikk medhold i sin protest, endte USA opp med 0 poeng i runde 5. Og plutselig var USA 14 poeng bak.

Etter dette, ble det heller ikke flere runder, på grunn av dårlig vær. Og de polske jentene fra 'No Mercy', kunne juble for metall.

Stemningsbilde onsdag morgen

FS8 - Utrolig spennende

I FS8 var det også varslet stor spenning. Frankrike var tilbake med full styrke, etter fravær på VM 2018. USA mangler de fire ganger regjerende verdensmestrene Golden Knights, men stilte like sterkt med Airspeed XP8. Og Russerne har vist kanskje den sterkeste formen opp mot VM, med seier i flere innendørs konkurranser. Det eneste som virket sikkert fra start, var Qatars sannsynlige fjerdeplass, noe de også fikk.

Det ble også ganske tidlig tydelig at russerne ikke var sterke nok til å blande seg i gullkampen, til tross for imponerende resultater i tunnelen. Det ble nok en gang en kamp mellom Frankrike og USA. Dette er en kamp vi har sett uttallige ganger før. Amerikanerne har trukket det lengste strået en stund, men sist gang Frankrike vant VM, var nettopp i Russland, i 2010.

Og Franskmennene tok også kommandoen. Etter to helt like runder mellom de to gigantene, trakk Frankrike tre poeng foran, med en god runde 3. Deretter økte de til en fire poeng ledelse, etter runde 4. Men runde 5 var den kjappeste i hele trekningen, og spenningen var stor, knyttet til om det kunne settes en ny verdensrekord. Den gamle lød på 33 poeng, og holdes av Golden Knights. Det ble ikke ny rekord, men USA sin 31-poenger, var nok til å innhente, og gå forbi Frankrike, som kun fikk 26. Plutselig var USA i ledelsen.

Frankrike tok allikevel ledelsen tilbake, med en 2-poengs seier i runde 6. Men USA gjorde nøyaktig det samme i runde 7, og ledet med ett poeng igjen.

Og det ble det for VM 2021. Været gav ikke Frankrike muligheten til å innhente USA. Dermed ble det amerikanerne som tok gullet, uten noensinne å ha ledet med mer enn nøyaktig ett poeng.

Stemningsbilde onsdag kveld

VFS - en forventet resultatliste

I VSF var det derimot ikke noen store overraskelser. USA med SDC Core vant suverent. De russiske utøverne tok en suveren sølvmedalje, og Italia tok bronsen. SDC Core har vært det dominerende laget i mange år. Det eneste uventede som skjedde, var at russerne tok ledelsen etter første runde. Etter det, var det en parademarsj for USA.

Italienerne stilte i sitt første VM. De har trent mye i tunnel opp mot mesterskapet. Det er allikevel sannsynlig at Norges Blue Pelican ville ha slått dem, hvis de hadde reist til VM. Det kunne altså ha ført til Norges første VM-medalje i VFS. Men Blue Pelican kunne ikke få det til å henge sammen, på grunn av karanteneregler. I stedet gleder vi oss til å se det norske landslaget i aksjon under neste års VM i Arizona, USA.

Canopy Piloting

Canopy Piloting ble vunnet av franske Cedric Veiga Rios, foran Abdulbari Qubaisi og Cornelia Mihai, begge fra De forente Arabiske Emirater. Franskmannen sikret hovedsaklig seieren ved å være helt suveren i distance. Qubaisi sikret sølvet, primært ved å dominere zone accuracy. Han var også den nest beste i distance, men allikevel ganske langt bak vinneren. Cornelia Mihai sikret bronsen ved å være den mest allsidige swooperen. Hennes 7. plass i speed var hennes dårligste plassering i en individuell disiplin. Rios ble nummer 10 i sin dårligste disiplin, zone accuracy, men ingen andre enn de to hadde topp 10 plasseringer i alle disipliner. Beste nordiske utøver, ble Timmi Thomsen fra Danmark, på en 13. plass.

Powered by Labrador CMS