Zion inn for landing, i et år for historiebøkene

Zion

19. desember: 2021, et gullår!

Publisert

Vi er Zion Freefly, landslaget i den artistiske grenen Freefly. Laget består av Anna Moxnes, Kristian Moxnes og Andreas Mosling.

2021 var en sesong med store nedturer og store oppturer. Siden starten av pandemien har det vært en kamp å finne et sted å hoppe uten begrensninger, og denne sesongen var intet unntak. Vi begynte 2021 sesongen med en plan om å trene i Empuriabrava fra slutten av desember, men så fort vi var på plass stengte hoppfeltet ned. Vi kjørte videre, litt bekymert og overveldet over nok en ny nedstenging og finne et sted å hoppe. Vi fikk samlet nok folk i Castellon til å kjøre flyet over nyttår, og fikk hoppet litt der. Så gikk jakten på vinterhopping videre til Portugal. I starten av året var Skydive Algarve det eneste hoppfeltet som var åpent i Europa, vi var glade for å endelig få trene mot vårt store mål, VM i Sibir på sensommeren! Her fikk vi endelig testet noen nye linjer og triks til vår nye frirutine.

Gleden ble dessverre kortvarig, én uke etter ankomst bestemte Portugisiske myndigheter at fallskjermhopping ikke var viktig nok til å få holde åpent. Da ble det tilbake til vinteren i Norge igjen gitt.

Heldigvis har vi Voss Vind rett rundt hushjørnet, så når regjeringen lot det være åpent fikk vi spisset ferdigheter der mot nye triks vi ville ha i rutinen.

Kristian og Anna i tunnelen

Når snøen trakk seg tilbake i mai fikk landslagstroppen disp til å hoppe på Østre Æra. Med 30 blå på full høyde og en hel uke med terping av obligatoriske sekvenser var vi i hvert fall klare for alle slags forhold Russland kunne by på.

I midten av mai kom den største utfordringen vår denne sesongen, nemlig det at Andreas pådro seg et brudd i ankelen. Ulykken skjedde ikke i fallskjermhopping, men i paragliding, og om det ikke er klart så er det særdeles dårlig timing å brekke et bein 3 måneder før en konkurranse.

Det var en periode med høy usikkerhet om det ville være mulig å konkurrere i det hele tatt, og enda mer usikkert om vi kunne få tid til å trene i forkant.

Men etter 7 år med knallhard satsing kunne vi ikke bare gi opp uten kamp, så vi la en plan for å optimalisere hvordan det beste (og eneste) scenarioet ville se ut. Med Anna & Kristian i full sving i VossVind og hopping Skydive Tønsberg for å jobbe videre på en fri rutine med Andreas på sidelinjen for å hjelpe til og i 100% rehabiliterings-modus gikk vi for muligheten for deltakelse i NM.

Takket være gode leger og fysioterapeuter samt enorm støtte fra alle rundt, fikk vi hoppet sammen som lag igjen bare 6 uker etter operasjonen!

Med bare en uke til å lage en frirutine før NM på Bjorli med hele laget, og VM bare en måned unna var det definitivt høyt press! Vi hadde allerede lagt en god slagplan på hvordan vi skulle gå frem i treningen, og kom i mål med en røff frirutine som vi ville finslipe i Russland.

På grunn av skaden og vårt laser fokus mot VM, fikk vi bidratt mindre til rekruttlagene og de andre enn vi hadde ønsket. Men vi koste oss mye med å se de forskjellige Freefly-lagene og deres rutiner på storskjermen mellom løftene. For et løft av nivået det har vært i de siste par årene i Freefly, helt rått! Kristian var med på NM i Freefly på Bjorli for 20 år siden, og nivået og deltakelsen kan ikke sammenlignes med den gang!

For å være best mulig forberedt planla vi å hoppe fra samme flytype (LET410) som de har på konkurransestedet. Så det betydde at turen måtte gå til Russland, siden det ikke flys regelmessig i EU.

Exit fra Let-410

Likeså greit å akklimatisere seg til den russiske kulturen også. Turen gikk til Russlands største hopphelt, Aerograd Kolomna, to timer sør for Moskva, og fortsatt var vi en 4 timers flytur fra konkurransestedet. Russland er ikke et lite land...

Med et manifest som nesten ikke snakket engelsk, bagger på avveie og en russisk doktor som mente at kameramannen var litt for halt til å hoppe så det ikke bra ut. Heldigvis er Russiske hoppere også veldig hjelpsomme og vi lærte fort systemet, vi var også utrolig heldig med været og fikk hoppet akkurat nok til å være trygg på rutinene våre før avreise til Sibir.

Veien videre til Sibir var grei og etter en liten dag med sightseeing i Novosibirsk ga vi oss ut på ferden til Tanay hvor konkurransen skulle holdes. Her kom det godt med at vi hadde med oss russisktalende Lika Borzova som Head of Delegation for å hjelpe oss med alle situasjoner som måtte oppstå. Vi hadde også med oss Martin Kristensen som Coach og leder for heiagjengen.Den første dagen var det mange spente Freeflylag på boardingen. Med World Cup gull fra 2019 var vi favoritter fra start, men med et helt år uten å se noen av de andre lagene var det vanskelig å si hvordan vi lå an. Det var franskmennene som var våre argeste konkurrenter i 2019 og USA hadde trent hardt de siste par årene også, så det var spennende fra start.

Det er vanskelig å beskrive nervøsiteten før det første konkurransehoppet, men det er noe helt spesielt i det man skal ut i frittfall å gjøre hva man har øvd på så lenge på.

Vi gjorde en helt gjennomsnittlig første runde, ikke for bra ikke for dårlig, med mål om et høyt gjennomsnitt var det akkurat det vi ville.

Klassisk lag-landing fra Zion

I Freefly blir man scoret på teknisk vanskelighet, presentasjon og utførelse i en egenkomponert rutine. Siden det er en rutine vi har øvd lenge på er det liten sjanse for at vi endrer noe i løpet av konkurransen. Derfor så vi ikke så mye på resultatet ila den første dagen. Vi ville kjøre på å hoppe så mange runder som mulig, vi hadde trent godt, hvilt bra og kvittet oss med jet lag så vi var klare for en hel dag med hopping og gjorde hele 5 runder. Vi fikk oppdatering på at vi lå på førsteplass etter endt dag med konkurranse.

Med 2 runder igjen lå vi godt an, da gjelder det bare å holde roen og ikke la nervene få ta overhånd.

Og nervene ble holdt i kontroll. Vi hadde gjort rent bord og vunnet alle 7 runder! Endelig kunne vi ta med oss det første VM-gullet for lag, i norsk fallskjerm-historie!

Det var veldig rørende å høre “Ja vi elsker” bli spilt på medaljeseremonien og for en ære å få representere alle dere i en internasjonal konkurranse alt dette kunne ikke vært gjort uten støtten fra alle våre støttespillere, sponsorer og hjelpere!

Stormaktene Frankrike og USA på andre-, og tredjeplass, fordi Norge hadde verdens beste lag i 2021.

I skrivende stund har vi nettopp vært i Florida for å organisere neste Freeflybasic og planlegger neste sesongs trening. Freeflybasicen blir avholdt 19. Mars - 2. April så om du vil være med oss og ha den beste tenkelige starten på sesongen og ønsker lære mer om hopping fra landslaget er det bare å melde seg på www.freeflybasicen.no !

Så gjenstår det bare å ønske alle en riktig god jul og godt nyttår! Så sees vi forhåpentligvis på et hoppfelt om ikke alt for lenge.

Powered by Labrador CMS