Den ultimate guide for å aldri gå lav

Del 3: Verktøy

Publisert

Dette er en serie i fire deler fra en av verdens beste fallskjermhoppere, om å unngå å gå lav i storformasjoner. Artiklene er oversatt fra engelsk til norsk.

Del 1: å falle sakte

Del 2: stadion

Masse i forhold til overflate

Er du en av de som blir forvirret over at Galileo sa at alle objekter faller med samme hastighet, men at vi allikevel må justere farten med blybelter og ermer? Jeg er heldig nok til å kjenne folk som er smarte nok til å diskurtere denne formelen ved bardisken. (Seriøst, de skrev formler på servietter mellom øl). Min personlige forklaring holder dog omtrent nivået til en fjerdeklassing: Det virker bare på månen, hvor det ikke er noe luftmotstand. Her på jorda vil alt bli til en utregning av masse i forhold til overflateområde. For de som er spesielt interesserte, har jeg funnet denne letfattelige forklaringen (ikke oversatt til norsk).

Forklaring av fallhastighetsrekkevidde

Når du starter på AFF, har du ikke noe bevisst spenn i fallhastighet. Du faller med den farten du faller har. Pressing handler om å bli stabil for å overleve, og ikke om å gå fortere eller tregere. Men så litt etter litt, lærer du å tilføye eller fjerne noe overflateområde. Man blir ikke ekspert over natta, men rekkevidden mellom å falle tregt og fort, øker litt. Rekkevidden er et begrep vi bruker om mellomrommet mellom den raskeste og tregeste fallhastighet du kan oppnå. I kontekst av denne artikkelen snakker vi dog kun om magehopping.

Nybegynnere har liten rekkevidde i fallhastighetsjustering

Å øke spennet

Din første angrepsplan burde være å bygge opp en større rekkevidde, via teknikk og fleksibilitet. Du kan lære å fly både fortere og tregere, og dermed øke spennet. Strekkøvelser kan også gjøre deg fysisk mer fleksibel over tid, og også øke den raskeste fallhastigheten, uten å ofre den tregeste. Et stort spenn i rekkevidden for fallhastighet, gir deg mange flere muligheter til korreksjoner når ting ikke går perfekt.

Med erfaring, kan rekevidden økes

Få midtpunktene på samme linje

Hvis to hoppere har rekkevidder som ikke overlapper hverandre, kan de ikke fly sammen. Den ene vil floate, og den andre vil synke under. Avstanden vil bare øke, jo lenger tid som har gått siden exit.

Disse to kan ikke fly sammen

Men selv om du har et stort spenn i rekkevidden din, betyr ikke det at du har lyst til å bruke ytterpunktene som utgangspunkt. Det er en god ide å fly i midten av sin rekkevidde. Det gir mulighet til å korrigere begge veier, hvis noe skulle skje. Det gir også frihet til å bruke både armer og ben til grep og/eller rotasjoner, uten at du popper, eller synker gjennom.

Disse to kan fly med hverandre, men det vil være utfordrende for begge

Hvis vi samler en gruppe med fallskjermhoppere er det viktig å prøve å finne et så felles midtpunkt i fallhastighet som mulig. Dette gjør man ved å gjette, sjekke, og justere på neste hopp.

Hvis du har en veldig stor rekkevidde, kan du håndtere både veldig høye og lave fallhastigheter. Men det kan være veldig krevende, og vi vil gjerne sette deg i en situasjon hvor du har maksimum muligheter.

Disse to kan fly fint sammen

Flytt spennet opp eller ned

Så hva gjør man hvis midtpunktet i forskjellige hoppere sine rekkevidder ikke er det samme? Flytt hele området opp eller ned! Og her kommer fysiske verktøy inn i bildet. Teknikk kan gi deg større rekkevidde, men ikke flytte hele skalaen, eller linje opp midtpunktene. Man må enten forandre på kroppen sin, eller bruke verktøy.

Flere Cheesburgere, færre cheeseburgere

Du kan forandre kroppen din over tid, selvfølgelig. Gå opp i vekt, og du vil falle fortere. Gå ned i vekt, og du vil falle langsommere. Men dette tar tid, og er noen ganger lettere sagt enn gjort. Men med et langt perspektiv er det mulig å bli en mye bedre fallskjermhopper, med en kropp som er i god form, og normalvektig.

Blybelter

Hvis du trenger mer fart, ta på et blybelte. Mere masse på samme kropp, vil flytte hele rekkeviddespennet til å gå fortere. Det kan gjøre det komfortabelt å ta grep, flytte deg er presist og fort, samt øke stabiliteten din.

Hvor mye bly? Gjett, sjekk og juster. De fleste organiserte grupper gjør som oftest flere hopp sammen. En tommelfingerregel kan være å starte med 3 kilo, og ta det derfra. Husk at du legger vekt til wingloaden din også. Med erfaring blir du bare bedre og bedre til å gjette hvor mye bly du trenger.

Draktvalg

Hvis du vil falle tregere, få tak i noe stoff. Ekstra ermer, swoop cords, større drakt, eller til og med en genser, vil gi deg mere drag. Disse verktøyene vil flytte hele rekkeviddespennet ditt langsommere. I en perfekt verden har man et godt utvalg av drakter og draktdeler man kan justere hastigheten i forhold til en gruppe med.

Swoop Cords

swoop cords er løkker du tar på tomlene, som hjelper til med å stramme stoffet under armene på en drakt, nesten som en slags vinge, men uten at det er et separat stykke stoff, som videodrakter har.

Kle deg passende, og bruk teknikk til justering

Som det siste vil jeg si at du skal huske å justere fallhastihetsspennet, hvor midtpunktet passer til formasjonens fallhastighet, til å passe med en komfortabel posisjon når du er INNE i formasjonen. Ikke til det du tror du trenger på veien. Det er en stor feil å gjøre seg selv litt lett, bare i tilfelle man går lav. Hvis du kommer inn til en formasjon med dette utgangspunktet, kan det være vanskelig å ta grep balansert, og du risikerer å løfte andre opp. Du kan risikere å gjøre både deg selv og andre ustabile. Dette er minst like dumt som å gå lav, og ikke komme inn. Det blir ingen suksess for gruppa.

Kle deg for den slotten du har når du holder grepene. Du burde være midt i rekkevidden din når du har funnet plassen din. For å unngå å gå lav, bruk en god bremseposisjon, og buffersonen din!

Powered by Labrador CMS