FAI-dommer Ron Miasnikov

- For meg er dømming en måte å bidra til sporten jeg elsker.

Publisert

Jeg hadde mitt første møte med dommerverdenen i 2005 da jeg ble spurt om å hjelpe CJ under World Cup. Etter det har jeg vært fascinert!

Jobbe med de beste i sporten

I 2010 spurte jeg om å få gjennomføre dommerkurset. Israel hadde på den tiden et lag i Freefly, og for å kunne gi de best mulige tilbakemeldinger ville jeg sitte på de beste verktøyene. Siden dette har jeg dømt nesten alle FAI-konkurransene.

For meg er dømming en måte å bidra til sporten jeg elsker. Jeg var tidligere AFF-instruktør, eksaminator og rigger. Jeg jobbet da mye med de som var ferske i sporten vår. Å være dommer gir meg muligheten til å jobbe med de som er på det aller høyeste nivået. Å jobbe med de som er så dedikerte til fallskjermhopping er veldig inspirerende.

Dommerkurs har stor verdi

Dommerkursene er ikke kun for de som ønsker å bli dommere. Det finnes ingen bedre måte for en utøver eller coach å få innsikt i the game of competition. Man får forståelse for hva dommerne ser etter og hvordan rutinene scores. Det er ikke tilfeldig slik som mange kanskje tror. Det er teknikk. Og det er ingen hemmeligheter.

På facebooksiden AE corner er det mange diskusjoner rundt aspektene ved dømming, blant annet av tabellen vi bruker for å dømme vanskelighetsgraden på frirutiner. Vi inviterer også utøvere til å sende oss videoer gjennom hele året for å få tilbakemeldinger på treningen sin. Å få tilbakemelding dagen før konkurranse gir deg ikke så mye. Da er det for sent å endre en rutine du allerede har jobbet hardt med å bygge.

Gi tilbake til sporten

Det gjør meg veldig glad når utøvere som ikke konkurrerer aktivt selv lengre velger å ta dommerlisenser for å gi tilbake til sporten. Å ha en aktiv utøver i dommerpanelet har stor verdi, og det er satt pris på av de andre dommerne og utøvere. Det er fint å se utviklingen fra utøver til dommer.

Dersom du er interessert i å høre mer om dømming, eller få tilbakemelding på en rutine, er du velkommen til å ta kontakt med Ron Miasnikov på Facebook.

5 TING DU BØR VITE OM DØMMING

  1. Dømming er en hard jobb. I en konkurranse, når alle andre er ferdige for dagen, ser vi fortsatt videoer og dømmer. Det er lange dager. Ofte sitter vi slik mange dager i strekk på ganske ukomfortable stoler. Vi må hele tiden holde fokus for å sikre rettferdig dømming. Det er mye ansvar å gi riktige poeng!

  2. Dommere blir ikke betalt for jobben. Vi tar fri fra jobb, vi reiser (det er moro, men også tidkrevende). Vi gjør det fordi vi elsker det.

  3. Du må være current. Å bestå kurset er ikke nok. Særlig i artistiske grener (AE) må dommerne være current for å forstå flygingen. Hva er nytt der ute, hvordan ser utøverne på det… Det som var relevant for 20, 15 eller bare 5 år siden, er ikke alltid relevant lengre.Ifølge FAI-reglene må man dømme en konkurranse hvert andre år. Dommere i AE har også seminarer på zoom gjennom året for å holde seg oppdatert og i form.

  4. Noen vil alltid være misfornøyd med dømmingen din. Det er umulig å gjøre alle fornøyd. Dømming kan være en utakknemlig jobb.

  5. For å bli en FAI-dommer og dømme internasjonale konkurranser, må du ha erfaring som dommer i nasjonale konkurranser. Det er forbundet ditt som sender inn navnet ditt til FAI-dommerkurset.

Powered by Labrador CMS